...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Milieueffect­rapportage

De aanleg van een snelweg of vluchthaven, de bouw van een dam of de bouw van een windturbinepark kan impact hebben op natuur en milieu. Bij de voorbereiding van plannen en besluiten van zulke activiteiten dient mogelijk een procedure voor een milieueffectrapportage (m.e.r.) gevolgd te worden om de (schadelijke) effecten van deze activiteiten op het milieu in kaart te brengen.

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Milieubeheer

Gemeenten, provincies en waterschappen spelen een belangrijke rol in de bescherming van het milieu. De decentrale overheden zijn belast met de bestuursrechtelijke handhaving van de milieuregels.

...
Praktijkvraag - 11 oktober 2022

Waar dient de gemeente rekening mee te houden bij het instellen of uitbreiden van een milieuzone?

Zowel in Nederland als in de Europese Unie is er een toenemende trend waar te nemen wat betreft het aantal milieuzones dat wordt ingesteld om luchtvervuilende vervoersmiddelen in en rondom de stad te weren. Onze gemeente overweegt ook om een milieuzone in te stellen. Wat zijn geldende Europeesrechtelijke normen op het gebied van milieu en vervoer en waar moet de gemeente zoal rekening mee houden?

...
Nieuws - 31 augustus 2022

Raadpleging bodemgezondheid

Sinds 1 augustus 2022 loopt er een openbare raadpleging voor een voorstel tot een richtlijn over bodemgezondheid. De voorgestelde richtlijn heeft als doel de voorwaarden voor een gezonde bodem te in kaart te brengen, opties voor de monitoring van de bodem vast te stellen en regels vast te stellen voor duurzaam bodemgebruik en -herstel. De richtlijn maakt deel uit van de EU-bodemstrategie voor 2030. Het is tot 24 oktober 2022 mogelijk om feedback te geven.

...
Nieuws - 19 oktober 2020

Commissie stelt 8e milieuactieprogramma voor

De Europese Commissie heeft het 8e MAP voorgesteld, dat tot 2030 als leidraad dient voor het Europese milieubeleid. Het is een instrument voor de uitvoering van de Europese Green Deal en de EU-visie voor 2050 met als doel om “goed te leven, binnen de ecologische grenzen van de planeet” en om de handhaving van de EU-milieuregels te verbeteren.