KRW Kaderrichtlijn Water 2000/60 – Europa decentraal https://europadecentraal.nl Europees recht in duidelijke taal! Mon, 06 Mar 2023 12:28:25 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://europadecentraal.nl/wp-content/uploads/2022/05/cropped-Logo-KED-tp-32x32.png KRW Kaderrichtlijn Water 2000/60 – Europa decentraal https://europadecentraal.nl 32 32 Openbare raadpleging van de lijsten met stoffen die water verontreinigen https://europadecentraal.nl/openbare-raadpleging-van-de-lijsten-met-stoffen-die-water-verontreinigen/ Mon, 20 Sep 2021 08:29:28 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=71299 De Europese Commissie consulteert sinds juli 2021 over de lijsten met stoffen die oppervlakte- en grondwater verontreinigen. De herziening van de lijsten gebeurt elke zes jaar. Deze openbare raadpleging heeft als doel om inzicht te krijgen in hoe de huidige wetgeving verbeterd kan worden. Er is namelijk toenemende bezorgdheid over bepaalde verontreinigende stoffen, zoals PFAS.

Drie waterrichtlijnen worden herzien

De Europese Unie wil zich blijven inzetten tegen de verontreiniging van oppervlakte- en grondwater. Schoon water is essentieel voor de landbouw, natuur, industrie en samenleving. Er zijn meerdere Europese richtlijnen die bijdragen aan het bereiken van deze doelstelling. Centraal daarbij staan de Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG), de Richtlijn milieukwaliteitsnormen (2008/105/EC) en de Grondwaterrichtlijn (2006/118/EG). Om ervoor te zorgen dat deze wetgeving in overeenstemming is met recente wetenschappelijke ontwikkelingen worden deze drie Richtlijnen herzien. Daarnaast moeten de Richtlijnen na de herziening beter aansluiten op diverse nieuwe milieustrategieën van de EU. De voornaamste zijn de strategie voor duurzame chemische stoffen, het ‘zero pollution-actieplan’ en de Green Deal.

Tijdens de openbare raadpleging zal de Commissie bijzondere aandacht geven aan twee onderwerpen. Enerzijds de impact van PFAS-stoffen en daarop lijkende stoffen, op de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater. Anderzijds wat de gevolgen kunnen zijn van gecombineerde effecten op water door mengsels van bepaalde chemische stoffen.

Raadpleging

Deelnemen aan de raadpleging is mogelijk tot en met 1 november 2021 via de EU-website (scroll naar onderen op de pagina). De openbare raadpleging is bedoeld voor de volgende doelgroepen: Europese agentschappen, overheidsinstanties (waaronder waterschappen), ngo’s, industriële belangengroepen, deskundigen en burgers. Naar verwachting zal de Commissie het voorstel publiceren in 2022.

Bron

Geïntegreerd waterbeheer – herziene lijsten van stoffen die oppervlakte- en grondwater verontreinigen,

Europese Commissie

Meer informatie

Chemische stoffen, Kenniscentrum Europa Decentraal

Green Deal, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
EU-Kaderrichtlijn Water vraagt om betere implementatie https://europadecentraal.nl/eu-kaderrichtlijn-water-vraagt-om-betere-implementatie/ Mon, 13 Jan 2020 15:53:44 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=58412 De EU-Kaderrichtlijn Water is “fit for purpose”, kondigde de Europese Commissie donderdag 12 december 2019 aan na de afronding van een tweejaarlijkse evaluatie, die de weg effent voor hardere handhavingsmaatregelen. De Europese Commissie waarschuwde vorig jaar dat regeringen gerechtelijke stappen konden ondernemen nadat een rapport van het Europees Milieuagentschap ontdekte dat driekwart van de oppervlaktewateren in Europa te erg vervuild is of op een andere manier niet voldoet aan de minimale ecologische normen van de EU.

Wetgeving voldoende, ruimte voor betere implementatie

Hoewel de wetgeving voldoende is bevonden, concludeerde de geschiktheidscontrole van de Commissie dat er ruimte is voor vereenvoudiging en vermindering van de administratieve lasten en voor verbetering bij de implementatie van de richtlijnen.
De beoordeling omvatte ook gerelateerde richtlijnen over grondwater, kwaliteitsnormen en overstromingen. Ook de integratie van waterdoelen op beleidsterreinen zoals landbouw, energie en transport laat nog te wensen over.

Waterwet cruciale pijler in milieuwetgeving

De boodschap van de Europese Commissie is duidelijk: de Europese waterwet is een cruciale pijler in de milieuwetgeving van de EU en blijft ongewijzigd. De resultaten van de evaluatie benadrukken dat de vertraging bij het bereiken van de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water ‘grotendeels te wijten is aan onvoldoende financiering, langzame implementatie en onvoldoende integratie van milieudoelstellingen in beleid, en niet aan tekortkomingen in de wetgeving’.
Momenteel is er nog onvoldoende vooruitgang in het realiseren van de kwaliteitsdoelen, waarvoor de evaluatie verschillende redenen geeft. De implementatie van de Kaderrichtlijn Water verschilt tussen de EU-lidstaten, het duurt langer dan gedacht voordat maatregelen effect hebben op de natuur en de aanpak van chemische stoffen moet beter. De Commissie concludeert dat in de Kaderrichtlijn Water de status van waterlichamen sterk afhankelijk is van een volledige implementatie van andere EU wetgeving, zoals de Nitraatrichtlijn en de Richtlijn Stedelijk Afvalwater.

Verbetering waterbeleid

In de evaluatie wordt geconstateerd dat grensoverschrijdende samenwerking op bestuurlijk niveau en betere implementatie van het “River Basin Management Plan” leiden tot betere resultaten wat betreft Kaderrichtlijn Water doelstellingen. Uit de evaluatie is ook gebleken dat er ruimte is voor verbetering, bijvoorbeeld wat betreft een geharmoniseerde aanpak voor statusbeoordeling van waterlichamen of de coördinatie van maatregelenprogramma’s.
Een beleidsmaatregel die de implementatie van de Kaderrichtlijn Water efficiënter kan maken is de vermindering van vervuiling bij de bron, wat kosten bespaart vanwege de verminderde behoefte aan kostbare end-of-pipe maatregelen of aanvullende behandeling van water dat is onttrokken voor drinkwater.

Green Deal

De Europese Commissie kondigde aan, als onderdeel van de Green Deal, dat zij een actieplan wil voor schone lucht, schoon water en een schone bodem. Ook wil de Commissie komen met een strategie voor chemische stoffen om een non-toxisch milieu te realiseren.

Bron

Evaluation of EU water legislation concludes that it is broadly fit for purpose but implementation needs to speed up, Europese Commissie
Relief as European water law found ‘fit for purpose’, ENDS Europe
Europese Commissie: doelen Kaderrichtlijn Water nog niet in zicht; betere implementatie nodig, Vewin

]]>