Nieuws

Publicatie: 22 januari 2019

Door:


Het terugtrekkingsakkoord, dat door de onderhandelaars van de EU en het VK is gesloten, is afgelopen week door het Britse parlement afgewezen. De goedkeuring van dit parlement is nodig om het terugtrekkingsakkoord te sluiten. In een reactie hierop stellen Barnier en Rutte dat de kans op een no deal-Brexit is toegenomen. Zij roepen dan ook op om op dit scenario voor te bereiden. De Britse premier May kwam gisteren met een nieuw voorstel betreffende de Brexit die wezenlijk niet veel verschilt van het vorige voorstel.

Verduidelijking over de backstop van de EU voorafgaande aan de stemming

Het grootste struikelblok in de Brexit-overeenkomst is de noodoplossing voor de Ierse grenskwestie. Om deze afspraken nog voor de stemming te verhelderen, heeft premier May op 14 januari een brief gestuurd aan Tusk en Juncker, voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie. Middels deze brief vroeg May verduidelijking over de intenties van de EU voor de noodoplossing voor de Ierse grenskwestie. Zowel Tusk als Juncker hebben laten weten dat beide EU-instanties zo snel mogelijk willen toewerken naar een toekomstige relatie met een alternatieve regeling, waarin een harde grens wordt voorkomen. In dat geval zou een noodoplossing niet nodig zijn. Mocht de noodoplossing toch na de Brexit in werking moeten treden, dan zijn de Europese Raad en de Commissie alsnog van plan zo snel mogelijk een vervolgakkoord met een alternatieve regeling te sluiten, zodat de noodoplossing maar van korte duur is.

Stemming uittredingsovereenkomst in het Britse parlement 15 januari

Op dinsdag 15 januari heeft het Lagerhuis (House of Commons) van het Britse parlement gestemd over de Brexit-uittredingsovereenkomst. De overeenkomst is afgewezen met 202 stemmen voor de deal en 432 stemmen tegen. Voorafgaand aan de stemming werd vijf dagen door het Britse parlement gedebatteerd over de overeenkomst. Tijdens deze debatten is besloten dat in het geval dat de deal afgewezen zou worden, premier May binnen drie dagen een nieuw voorstel moet presenteren. Haar nieuwe voorstel moest dus op maandag 21 januari klaar zijn.

Reactie van EU-onderhandelaar Barnier

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de EU voor de Brexit, heeft in een speech gereageerd op de stemming in het Britse parlement. Hij zegt het democratische proces van het Britse parlement te respecteren, maar de afwijzing van de deal wel te betreuren. Het is nu aan de Britse autoriteiten om te besluiten wat de volgende stap is. Barnier staat nog steeds achter de overeenkomst en hij laat weten dat de EU nog steeds een goede toekomstige relatie wil met het VK. Volgens hem is de kans op een no deal-Brexit echter groter dan ooit en daarom wordt er hard gewerkt aan voorbereidingen hierop.

Reactie van het Nederlandse kabinet

Premier Rutte liet tijdens een persconferentie op 18 januari weten dat het kabinet de afwijzing van de overeenkomst betreurt en dat het VK nu zal moeten aangeven hoe zij verder wil. Rutte benadrukt dat het VK de rode lijnen voor de Brexit-onderhandelingen heeft bepaald en dat de huidige deal de enige mogelijke overeenkomst was die hiermee in overeenstemming is. Ook roept de premier alle burgers, organisaties en het bedrijfsleven op om goed voor te bereiden op alle scenario’s, inclusief een no deal-Brexit.

Nieuw voorstel premier May maandag 18 januari

Maandag 21 januari presenteerde premier May een nieuw voorstel voor de Brexit-uittredingsovereenkomst. Er is niet veel gewijzigd in het nieuwe voorstel van May in vergelijking met de deal waar het Britse parlement al over gestemd heeft. May belooft wel dat ze opnieuw met de EU in gesprek wil gaan over de voorwaarden van de noodoplossing voor de Ierse grenskwestie. Daarnaast stelt premier May voor de regels met betrekking tot het verblijf van EU-burgers in het VK aan te passen. EU-burgers in het VK hoeven dan na de Brexit geen registratiekosten voor verblijf te betalen.

Brexit Impact Scan voor decentrale overheden

Ook gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland zullen gevolgen ondervinden van de Brexit. De Brexit Impact Scan voor decentrale overheden biedt decentrale overheden inzicht op dit gebied. Vul de impactscan in en krijg informatie over de mogelijke impact van de Brexit op het gebied van interne bedrijfsvoering, burgers, regionale en lokale economie en internationale samenwerking.

Bron

Government loses ‘meaningful vote’ in the Commons, UK Parliament
Gezamenlijke brief van de voorzitters Tusk en Juncker aan Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk, Europese Raad
Speeches by First Vice-President Frans Timmermans and Chief Negotiator Michel Barnier … on the occasion of the debate on the UK’s withdrawal from the EU, Europese Commissie
Letterlijke tekst persconferentie na ministerraad 18 januari 2019, Rijksoverheid [link verwijderd]
May’s plan B: meer overleg in Brussel, vooral over backstop, NOS

Meer informatie

Brexit-loket, Kenniscentrum Europa Decentraal
Brexit Impact Scan voor decentrale overheden, Kenniscentrum Europa Decentraal
Europese Commissie presenteert actieplan no deal-Brexit, nieuwsbericht Kenniscentrum Europa Decentraal
Barnier over gevolgen van de Brexit voor steden en regio’s, nieuwsbericht Kenniscentrum Europa Decentraal