Kenniscentrum – Europa decentraal https://europadecentraal.nl Europees recht in duidelijke taal! Tue, 19 Mar 2024 12:55:35 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://europadecentraal.nl/wp-content/uploads/2022/05/cropped-Logo-KED-tp-32x32.png Kenniscentrum – Europa decentraal https://europadecentraal.nl 32 32 22 september 20 jaar Kenniscentrum Europa Decentraal – meld u nu aan! https://europadecentraal.nl/22-september-20-jaar-kenniscentrum-europa-decentraal-meld-u-nu-aan/ Tue, 30 Aug 2022 15:45:24 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=87700 Kenniscentrum Europa Decentraal bestaat dit jaar 20 jaar. Daarom nodigen wij u graag uit om dit bijzondere jubileumjaar samen met ons netwerk te vieren. Wat fijn dat dit weer fysiek kan. Directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Marieke van Wallenburg opent de viering, gevolgd door een panelgesprek met vertegenwoordigers van verschillende bestuurslagen over de uitwerking van Europees recht in de decentrale praktijk. Daarna is het tijd voor de netwerkborrel en heffen we het glas op 20 jaar KED.

Aanmelden

De bijeenkomst en receptie vindt plaats op 22 september 2022 in de Willemshof, Nassaulaan 12 in Den Haag tussen 17.00 – 19.00 uur. Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs. Gezien de beperkte capaciteit verzoeken wij u uw deelname vóór 21 september via het aanmeldformulier te bevestigen. U ontvangt erna een bevestiging of het gelukt is.

]]>
Werken met Europa – Afscheid Fenna Pols https://europadecentraal.nl/nieuws/werken-met-europa-afscheid-fenna-pols/ Mon, 20 Feb 2023 06:58:00 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=91857 Kenniscentrum Europa Decentraal, het Liaisonbureau van het Europees Parlement, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank en de Haagse Hogeschool nodigen u van harte uit voor de tweede Werken met Europa-borrel.

Tijdens deze tweede editie staan we stil bij het afscheid van directeur-bestuurder Fenna Pols. Zij gaat na ruim 14 jaar tomeloze inzet voor Kenniscentrum Europa Decentraal aan de slag bij de gemeente Súdwest-Fryslân als directeur Sociaal Domein.

Heel graag staan wij op 16 maart 2023 samen met u stil bij haar afscheid. Vanaf 16:00 uur bent u van harte welkom in de Willemshof aan de Nassaulaan 12 in Den Haag. Het inhoudelijke programma start vanaf 16:30 uur.

]]>
Interview met praktijkraadslid Pim Pellegrom: ‘Europees recht is voor waterschappen ontzettend actueel’. https://europadecentraal.nl/nieuws/interview-met-praktijkraadslid-pim-pellegrom-europees-recht-is-voor-waterschappen-ontzettend-actueel/ Thu, 09 Nov 2023 09:48:02 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=98021 Pim Pellegrom is senior subsidieadviseur bij Waterschap de Dommel en lid van de praktijkraad van Kenniscentrum Europa Decentraal. Wij spraken hem over de rol van Europees recht en beleid bij de waterschappen en hoe zijn ervaringen bij de praktijkraad hierop aansluiten.

Wat houdt jouw functie van subsidieadviseur bij Waterschap De Dommel in?

“Ik ben verantwoordelijk voor alle inkomende subsidiestromen bij waterschap de Dommel. Het is aan mij om de subsidies vanuit Europa, het Rijk en de provincie te stroomlijnen. Daarin ben ik zowel verantwoordelijk voor de aanvraag als het na-traject samen met een subsidiemedewerker. Dit is een uitvoerende functie. Bij het waterschap hebben we ook uitgaande subsidies, waarin ik een meer adviserende functie heb. Ik kijk of het klopt met de staatssteun en of de regeling goed in elkaar zit.”

Welke rol speelt Europees recht en beleid binnen het waterschap en in jouw functie specifiek?

“Europees recht is voor ons ontzettend actueel. Er zijn een aantal richtlijnen die vanuit Europa komen waar wij dagelijks mee bezig zijn. De Kaderrichtlijn Water bijvoorbeeld, is in heel Europa aangescherpt. In de uitvoering zijn wij aan zet. Ook de Richtlijn Stedelijk Afvalwater is momenteel erg belangrijk en binnen Nederland zijn daar nog stappen in te zetten. Wij zijn nu aan het kijken hoe we dat kunnen verbeteren zoals medicijnresten te verwijderen. Hiervoor hebben we een aantal pilot projecten opgezet. Voor één van deze pilotinstallaties ontvangen we Interreg subsidie. We werken samen met Vlaamse en Nederlandse partners om dit op te schalen.  Wat er in Europa gebeurt heeft daarmee direct impact op onze dagelijkse bezigheden.

In mijn eigen functie is Europa ook erg belangrijk. Een aantal subsidiestromen komt rechtstreeks uit Europa zoals de Horizon, Life+ en Interreg. Ik kom daarmee direct in aanraking met de Europese wet en regelgeving omdat ik er voor moet zorgen dat deze subsidiestromen rechtmatig gebruikt worden.”

Wat er in Europa gebeurt heeft direct impact op onze dagelijkse bezigheden.

Heb je nog tips voor andere waterschappen hoe ze het best om kunnen gaan met Europese regelgeving?

“Werk veel samen met andere overheidsorganen en doe zo ervaring en kennis op. Wij hebben vanuit de waterschappen veel contact met elkaar. Europese regelgeving komt dan vaak langs in de overleggen. Datzelfde geldt voor ons contact met de provincie en onze EU partners. Op die manier leer je van elkaar, bijvoorbeeld welke subsidies er zijn en wat goed werkt voor de subsidieaanvragen. Om dit soort dingen te ontdekken zijn overleggen met soortgelijke organen onmisbaar.”

Hoe kan KED de waterschappen hierbij helpen?

“Ik denk dat KED op verschillende dossiers een nuttige adviserende functie kan hebben. Bij inkoop en aanbesteding is het bijvoorbeeld belangrijk dat je op de juiste manier de procedures uitvoert. Daarbij kan KED zeker helpen. Ook qua digitalisering is ondersteuning op het Europeesrechtelijk gebied welkom. Waterschappen werken veel met data en daar moet op correcte wijze mee omgegaan worden. Databescherming is daarbij erg belangrijk en het kan heel waardevol zijn om daarover te sparren met de adviseurs van KED.”

Werk veel samen met andere overheidsorganen en doe zo ervaring en kennis op.

Hoe ben je zelf bekend geworden met KED?

“Ik ken KED al vanaf het begin van mijn carrière. Ik heb als subsidieadviseur gewerkt voor diverse organisaties. Als ik een Europeesrechtelijk vraagstuk hadden konden we vaak de KED website raadplegen. Mijn vorige manager van Waterschap de Dommel was lid van de praktijkraad en raadde mij aan om daar ook eens naar te kijken.”

Je bent zelf nu al een tijd actief lid van de praktijkraad. Wat heeft je bewogen om lid te worden?

“Het leek me ontzettend nuttig om deel uit te maken van een netwerk van decentrale overheden door het hele land. Zo leer je wat er speelt en hoe anderen er mee om gaan. Ook de directe connectie met KED motiveerde mij, omdat het gemakkelijk is om even te sparren met één van de adviseurs over vraagstukken waar je zelf mee zit. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als je het de specialisten direct kunt vragen?”

Wat is in jouw optiek de rol van de praktijkraad? Wat brengt het KED en wat brengt het de praktijkraadsleden?

“Wat voor KED denk ik heel fijn is, is de mogelijkheid om met de doelgroep in contact te komen en te blijven en praktijkvoorbeelden te krijgen. Ook voor mij als praktijkraadslid is dat ontzettend leuk. Zo waren we laatst nog in Zoetermeer waar werd verteld over de aanbesteding van de Mandelabrug. Dat zie je wel op het nieuws, maar nu hoor je ook wat de juridische implicaties zijn voor zo’n aanbestedingsteam. Dat is vanuit mijn eigen vakgebied ook ontzettend interessant. Verder is het heel nuttig dat ik vanuit het waterschap in de praktijkraad zit omdat het weer net een andere invalshoek geeft dan bijvoorbeeld gemeenten. Op die manier kan ik ook collega’s goed doorverwijzen naar de diensten van KED en andersom en bijdragen aan het leggen van waardevolle connecties.”

De praktijkraad is geen enorme tijdsinvestering en het is wel super waardevol om gewoon eens te sparren met andere mensen uit het land.

Voor iedereen die nu nog twijfelt: waarom moet je solliciteren voor de praktijkraad?

“Je helpt niet alleen KED bij het uitbrengen van gerichtere publicaties en adviezen, je leert er zelf ook heel veel van. Het is geen enorme tijdsinvestering en wel super waardevol om gewoon eens te sparren met andere mensen uit het land. Dat geeft veel nieuwe kennis en inzichten.”

Hebben Pim’s ervaringen je geïnspireerd en wil je ook lid worden van de praktijkraad? Stuur dan voor 1 december 2023 je cv en een (korte) motivatie naar vacature@europadecentraal.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Bas ten Haaf, via bas.ten.haaf@waternet.nl.

]]>
Zoek jij een uitdagende stage? Kenniscentrum Europa Decentraal zoekt talent! https://europadecentraal.nl/zoek-jij-een-uitdagende-stage-kenniscentrum-europa-decentraal-zoekt-talent/ Mon, 30 Oct 2023 08:59:43 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=97814 Informeer gemeenten, provincies en waterschappen over wat Europa betekent voor hun dagelijkse praktijk 

‘Europese regels in begrijpelijke taal.’ Dat is het motto van Kenniscentrum Europa Decentraal (KED). Europese regels vertalen wij op een begrijpelijke manier naar de praktijk van decentrale overheden. Denk hierbij aan vraagstukken zoals het verlenen van financiële steun aan een plaatselijk museum door een gemeente, de inhuur van personeel door een provincie of het opwekken en het verkopen van hernieuwbare energie door een waterschap. Lijkt dit je een leuke uitdaging? Kom ons dan versterken als stagiair! 

Wie zijn wij? 

KED bestaat uit een klein maar hecht team dat elk half jaar wordt versterkt door een paar ambitieuze studenten. We informeren en adviseren gemeenten, provincies en waterschappen al meer dan 20 jaar over de doorwerking van Europees recht en beleid en de toepassing daarvan in hun dagelijkse praktijk. Via onze website, de nieuwsbrief (Europese Ster), (digitale en telefonische) helpdesk, publicaties en bijeenkomsten door het hele land brengen we lokale en regionale overheden op de hoogte van relevante Europese ontwikkelingen. KED is gevestigd in het historische Willemshof, standplaats van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag, op een steenworp afstand van het democratische hart van ons land.  

Jouw profiel 

Jij bent een student met affiniteit voor Europees recht en beleid, je beschikt over een proactieve werkhouding en een kritische blik en je schrijft en denkt graag mee over kansen en mogelijkheden voor KED en onze doelgroep. Je bent vergevorderd in één van de volgende opleidingen: 

  • WO-studie Europees recht, Europese studies, internationale betrekkingen, communicatie, journalistiek of een soortgelijke opleiding, of je hebt vakken gevolgd die hierbij aansluiten; of 
  • HBO-studie Europees recht, Europese studies, internationale betrekkingen, communicatie, journalistiek of een soortgelijke opleiding en je hebt vakken gevolgd die hierbij aansluiten. 

Staat jouw opleiding hier niet tussen, maar denk je wel een goede toevoeging aan ons team te zijn? Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden. 

Wat bieden wij? 

Bij KED bepaal je samen met je stagebegeleider met welke werkzaamheden je aan de slag gaat. Ze zullen worden afgestemd op jouw studie, studieniveau en eigen interessegebieden. Wij bieden een zeer diverse stage in een dynamische omgeving. Geen dag is hetzelfde bij KED!  

Iedere stagiair werkt samen met de (juridisch) adviseurs en het communicatieteam mee aan onze wekelijkse nieuwsbrief en schrijft artikelen of andere websitecontent. Het is dus belangrijk dat je graag schrijft en het leuk vindt om complexe informatie op een begrijpelijke manier te vertalen naar de praktijk van onze doelgroep. Daarnaast kun je onder begeleiding van onze (juridische) adviseurs inhoudelijk worden ingezet op onze dossiers of het communicatieteam versterken. Hierbij is het mogelijk om verschillende werkzaamheden met elkaar te combineren zodat je een goed beeld krijgt van hoe het is om te werken op het snijvlak van decentrale overheden en de Europese Unie.  

Wat ga je doen? 

Ga je inhoudelijk aan de slag met Europees recht en beleid? Dan werk je intensief aan een of meerdere dossiers. KED ontvangt structureel vragen over aanbesteding en staatssteun. Klimaat en milieu zijn op dit moment ook belangrijke dossiers, naast de digitale agenda en Europese fondsen. Affiniteit met één of meer van deze dossiers is daarom een pré. Je gaat de (juridisch) adviseurs ondersteunen bij verschillende taken, zoals het beantwoorden van vragen van gemeenten, provincies en waterschappen over Europeesrechtelijke en beleidsmatige kwesties.  

Wil je graag het communicatieteam versterken tijdens je stage? Dan werk je nauw samen met onze communicatieadviseurs en onze webmaster/data-analist. Je denkt na over sociale mediastrategie, komt met creatieve ideeën over hoe we de verschillende kanalen nog beter in kunnen zetten en bent inzetbaar voor (de organisatie) van onze netwerkevents. Je helpt met het uploaden van de content voor de Europese Ster, onze wekelijkse nieuwsbrief in samenwerking met het Huis van de Nederlands Provincies. Een ‘combistage’, bijvoorbeeld 3 dagen juridische werkzaamheden en één dag communicatie is ook mogelijk. 

Informatie 

  • Je bent vanaf februari 2024 voor een periode van minimaal 5 maanden en minimaal 4 dagen in de week beschikbaar. Een eventueel langere stageperiode is bespreekbaar. 
  • In overleg met je stagebegeleider is het mogelijk om enkele dagen vanuit huis te werken. 
  • De stagevergoeding bedraagt € 747,00 bruto bij 40 uur stage per week. Daarnaast is een reiskostenvergoeding mogelijk op basis van tweede klasse NS/openbaar vervoer binnen een straal van maximaal 30 kilometer van standplaats Den Haag. 
  • Kijk voor meer informatie over de organisatie op europadecentraal.nl. Wil je graag weten hoe anderen hun stage bij Kenniscentrum Europa Decentraal hebben ervaren? Dat kun je lezen op deze webpagina
  • Voor inhoudelijke vragen over de stage kun je contact opnemen met Inger de Ru via I.deRu@europadecentraal.nl

Solliciteren

Lijkt je dit een interessante stageplek? Stuur je CV, motivatiebrief en eventuele stagebeoordelingen uiterlijk op vrijdag 17 november 2023 naar vacature@europadecentraal.nl t.a.v. Inger de Ru. De sollicitatiegesprekken zijn op maandag 27 en/of woensdag 29 november 2023 op ons kantoor in Den Haag. Een schrijftest maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure. 

]]>
Interview met directeur-bestuurder Sonja Hibbert: ‘Met intrinsiek gemotiveerde mensen iets moois voor de wereld neerzetten, daar krijg ik energie van’. https://europadecentraal.nl/interview-met-directeur-bestuurder-sonja-hibbert-met-intrinsiek-gemotiveerde-mensen-iets-moois-voor-de-wereld-neerzetten-daar-krijg-ik-energie-van/ Mon, 16 Oct 2023 14:05:44 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=97643 Sonja Hibbert is sinds 18 september 2023 de nieuwe directeur-bestuurder van Kenniscentrum Europa Decentraal (KED). Nu de eerste maand er al weer op zit is het hoog tijd om nader kennis te maken. Wat zijn haar doelen, eerste indrukken en vooral: wie is Sonja?

Wat waren voor jou de redenen om deze functie bij KED te willen bekleden?

“Allereerst vind ik KED een heel belangrijk instituut. Ik geloof enorm in de Nederlandse opzet met drie verschillende soorten decentrale overheden en in de Europese visievorming op het gebied van recht en beleid. Met goede kennisgeving en advisering kunnen we elkaar daarin enorm helpen, dus dat vind ik een prachtig vakgebied. Daarnaast werk ik heel graag met kennis gedreven mensen en dat is precies wat je bij KED terugvindt.”

Ik werk heel graag met kennis gedreven mensen en dat is precies wat je bij KED terugvindt.

Bij KED werken veel mensen die juridisch inhoudelijk bezig zijn. Wat is jouw rol als directeur in de organisatie?

“Wat ik vooral hoop te doen als directeur is het team bieden wat het nodig heeft. Ik ben geen micromanager en ik laat het inhoudelijke werk dan ook graag bij de specialisten. Als bestuurder van de stichting ben ik simpelweg verantwoordelijk voor het financieel en operationeel beleid, voor goed bestuur en de naleving van de geldende wet- en regelgeving. Daarnaast ben ik er natuurlijk ook voor het externe netwerk en de verbinding met buiten. Zo was ik afgelopen week in Brussel bij de ‘Week van de Regio’s’ om KED te vertegenwoordigen.”

Je bent nu een paar weken bezig. Wat zijn je indrukken tot nu toe? Sluit het aan op je verwachtingen?

“Dat is eigenlijk nog wat te vroeg om te zeggen omdat ik nog volledig in mijn inwerkperiode zit. Het onderbuikgevoel klopte in ieder geval wel. Het is een ontzettend leuke club mensen met een hele leuke doelgroep waar volop verbinding mee wordt gezocht. We doen heel belangrijk werk en dat merk je ook. Voor nu zit ik wel nog in de leerfase: waar staan we, waar willen we naartoe en hoe kan ik daar bij helpen?”

Waar staan we, waar willen we naartoe en hoe kan ik daar bij helpen?

Heb je wat dat betreft ideeën waar je de komende jaren aan wil werken bij KED?

“We hebben binnenkort een teamdag, dus daar gaan we vooral ook samen naar kijken. Onze mensen, missie en visie zijn fantastisch, maar het is altijd goed om daar met een frisse blik naar te kijken. Het Europees recht en de behoeften van decentrale overheden zijn immers altijd in ontwikkeling. Vanuit daar werken we dan weer verder.”

Wat hoop jij zelf te kunnen leren en mee te maken tijdens je tijd bij KED?

“Heel eerlijk weet ik nog niet zo veel van al onze werkterreinen. Mededingingsrecht en mobiliteit ken ik toevallig goed, maar bijvoorbeeld over aanbestedingsrecht kan ik nog veel leren. Inhoudelijk hoop ik dan ook heel wat op te kunnen pikken op de werkvloer. Het is ook al weer een tijd geleden dat ik in een relatief jong team heb gewerkt. Het opleidingscomponent voor zowel stagiairs als junior medewerkers is voor mij echt weer wat nieuws. Medewerkers die net van de universiteit komen brengen niet alleen inhoudelijk nieuwe kennis, maar ook nieuwe vaardigheden en wereldbeelden met zich mee. Dat vind ik ontzettend leuk en verfrissend om mee te maken.”

Elke organisatie is anders, dat geldt ook voor KED en dat willen we juist vooral zo houden.

Je hebt al bij heel wat organisaties gewerkt, veelal in het management. Welke lessen neem je mee uit vorige functies?

“Of het nou gaat over de was doen, je fiets repareren of je werk, je neemt altijd voorgaande ervaringen mee. Ik heb zelf in veel verschillende organisaties gewerkt. Zowel groot als klein, internationaal als nationaal en privaat als publiek. Ik vind dat de verschillen hier tussen vaak erg overdreven worden, want uiteindelijk is alles mensenwerk. Mensen blijven mensen, waar ze ook werken. Hoewel ik al deze ervaring in bedrijfsvoering mee neem kom ik absoluut niet met één of ander trucje aan dat we bij KED kunnen gaan toepassen. Elke organisatie is anders, dat geldt ook voor KED en dat willen we juist vooral zo houden.”

Wat is jouw drijfveer in het werk en waar put jij je energie uit?

“Met intrinsiek gemotiveerde mensen iets moois voor de wereld neerzetten, daar krijg ik energie van. Dat is ook precies waar een kenniscentrum voor staat, namelijk het bij elkaar brengen van kennis en ideeën en zo de wereld een stukje mooier maken. Verder vind ik bijna alles leuk en interessant, dus ik wil ook zo veel mogelijk leren en ervaringen op doen. Ik ga het liefst op vakantie in mijn eigen tuin, maar qua werk wil ik graag de hele wereld zien.”

Tot slot: Waar houd je je buiten werk graag mee bezig?

“Ik houd ontzettend van tuinieren. Dat werkt voor mij heel ontspannend. Wij hebben thuis een mooie tuin met een groente en fruitkas waar ik me dagelijks mee bezig houd. Ondertussen hebben we bijna geen tegels en stenen meer over, het is volledig vergroend. Verder zit ik in een hardloopgroepje en ga ik naar een kleine yogaschool. Beide vind ik hartstikke leuk om te doen en ook vooral heel erg gezellig.”

]]>
KED verbetert digitale dienstverlening voor helpdesk en kennisgevingen https://europadecentraal.nl/nieuws/ked-verbetert-digitale-dienstverlening-voor-helpdesk-en-kennisgevingen/ Mon, 02 Oct 2023 08:32:20 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=97371 20 jaar helpdesk

Europa is niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk van de decentrale overheid. Tot 10 jaar geleden waren vragen die het Kenniscentrum binnenkreeg nog erg enigszins abstract over het “Hoe, Wat en Waarom?” van de EU. Nu zien we elke dag een aantal complexe vraagstukken binnen komen van beleidsmedewerkers die van de EU hun expertise hebben gemaakt.

De meeste vragen voor de helpdesk komen binnen via het helpdesk-formulier op de website. Zo gauw als een vraag binnenkomt, wordt deze aan een van onze adviseurs toegewezen, met specialisme over het betreffende onderwerp. Soms kiezen wij ervoor om de vragensteller terug te bellen, wanneer wij van mening zijn dat dit van belang is voor het begrip van een probleem. Doordat dit systeem goed blijkt te werken, hebben we ervoor gekozen om de telefonische helpdesk te sluiten, en dit te vervangen door de mogelijkheid van een terugbelverzoek. Zo weten wij, en onze vragenstellers, dat er altijd een specialist iemand te woord staat.

Terugbelverzoek

Het terugbelverzoek vervangt de oude telefonische helpdesk. Dit lost het probleem op dat vragenstellers met specialistische vragen vaak niet direct de juiste adviseur konden spreken. Door het digitale formulier met terugbelverzoek heeft de juiste adviseur direct de juiste informatie om de vraag inhoudelijk bespreken, terwijl de mogelijkheid van een persoonlijk adviesgesprek toch behouden blijft.

Hoe werkt het?

Het helpdesk-formulier op de website is nu uitgebreid met de optie voor terugbelverzoek. U kunt hier uw naam, overheid, onderwerp van uw vraag, telefoonnummer en een voorkeur voor tijdstip van het terugbellen aangeven. U kunt natuurlijk ook al uw vraag stellen via dit formulier, of aangeven waar u over wilt sparren. Binnen 1 werkdag krijgt u een mail met een bevestiging van het tijdstip waarop de juiste adviseur u kan terugbellen. Na het gesprek kan de adviseur de belangrijkste punten uit het gesprek ook nog even samenvatten via de mail.

Uiteraard zal KED zorgvuldig monitoren of het proces van terugbellen soepel verloopt.

Digitaal Kennisgeven

Het kennisgeven van staatssteun is niet ingewikkeld, maar kent zeker een groot aantal stappen en controles. Op dit moment is een onderdeel van de procedure het heen en weer mailen tussen gemeente of provincie, en het Kenniscentrum Europa Decentraal. Dit kan volgens ons beter gestroomlijnd worden. Daarnaast is het voor de continuïteit goed als medewerkers binnen KED eenvoudig kunnen samenwerken aan verschillende dossiers. Daarom gaan we voor kennisgevingen over op hetzelfde systeem dat we nu gebruiken voor onze helpdesk. Dat zorgt voor een paar kleine veranderingen in de procedure die we u graag mee willen geven.

Wat gaat er veranderen?

In het dossier Staatssteun op onze website vindt u niet alleen een uitleg over de kennisgevingsprocedure, maar ook een formulier waarin u basisinformatie over uw kennisgeving aan ons kunt mededelen. U vult hier in voor welke organisatie u werkt, de benaming van de kennisgeving, de datum inwerkingtreding, de gebruikte vrijstelling, en natuurlijk wij u kunnen bereiken. Daarnaast kunt u een vraag of extra informatie meegeven. Dit formulier maakt vervolgens een zogenaamd ‘ticket’ aan in ons systeem. Zo houden wij beter overzicht over uw kennisgeving en kunnen wij er altijd zeker van zijn dat u op tijd een response krijgt en de deadlines van de Europese Commissie worden gehaald.

Meer informatie

Kennisgevingsprocedure Staatssteun, KED

Links

https://europadecentraal.nl/helpdesk/
https://europadecentraal.nl/kennisgevingsformulier/

]]>
Sonja Hibbert nieuwe directeur-bestuurder KED https://europadecentraal.nl/sonja-hibbert-nieuwe-directeur-bestuurder-ked/ Thu, 14 Sep 2023 12:39:16 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=96948 Kenniscentrum Europa Decentraal verwelkomt per 18 september 2023 Sonja Hibbert als haar nieuwe directeur-bestuurder. Met haar ervaring en expertise gaat Hibbert een sleutelrol spelen in het informeren van decentrale overheden over de juiste toepassing van Europese regelgeving.

Ervaren leiderschap

Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) informeert decentrale overheden al meer dan 20 jaar over de juiste toepassing van Europese regelgeving en ondersteunt hen bij het benutten van kansen binnen de EU. Na een periode van vacature sinds het vertrek van Fenna Pols, heeft de Raad van Toezicht van KED vol vertrouwen Sonja Hibbert benoemd als directeur-bestuurder. Hibbert heeft een indrukwekkende staat van dienst, met eerdere functies als manager bij de Autoriteit Consument en Markt en als Executive Director bij de bank J.P. Morgan. Daarnaast is ze actief als gemeenteraadslid in Wassenaar.

Als KED kennen we de uitdagingen van deze tijd en weten in de bres te springen waar het nodig is.

Verheugd om bij te dragen

Hibbert: “Ik zie ernaar uit om samen te werken met alle experts van KED om te zorgen voor snelle, correcte en volledige informatiestromen en adviezen voor decentrale overheden. KED is een betrouwbare partner op het gebied van ingewikkelde beleidsonderwerpen en rechtsgebieden zoals staatssteun, fondsen en subsidies, en mededinging. Op decentraal niveau is niet altijd expertise aanwezig over taaie Europese materie, zoals de Green Deal en de digitaliseringsopgave. Als KED kennen we de uitdagingen van deze tijd en weten in de bres te springen waar het nodig is. Daar zet ik mij samen met alle medewerkers en samenwerkingspartners graag voor in.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via b.tensen@europadecentraal.nl

]]>
Stage bij KED: “Een uitdagende werkomgeving met ruimte voor flexibiliteit en zelfstandigheid” https://europadecentraal.nl/nieuws/stage-bij-ked-een-uitdagende-werkomgeving-met-ruimte-voor-flexibiliteit-en-zelfstandigheid/ Thu, 16 Jun 2022 14:22:00 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=84176 Ieder half jaar loopt een aantal studenten stage bij Kenniscentrum Europa Decentraal (KED). Amal Moustaghfir en Emma Muthert zijn juridische stagiaires en Naomi Kwarteng loopt stage bij het communicatieteam. Hoe ervaren zij hun stage? Wij gingen met ze in gesprek.

Sluit de stage goed aan bij je studie? Heb je bijvoorbeeld een afstudeeropdracht gedaan of is de stage onderdeel van je studie? Hoe was dat? 
De stagiaires deden alle drie hun stage als onderdeel van hun studie. Emma krijgt extra studiepunten en begeleiding vanuit de Rijksuniversiteit Groningen, maar verder staat de stage los van haar studie. Voor Naomi is de stage een verplicht onderdeel van haar studie: “De stage sluit goed aan bij mijn studie. Vooral het Europees aspect van de organisatie. European Studies aan de Haagse Hogeschool is een interdisciplinaire studie waarbij ik verschillende vaardigheden heb meegekregen en ik heb tijdens mijn stageperiode gemerkt dat ik deze vaardigheden goed heb kunnen toepassen.” Amal heeft tijdens haar stage een afstudeeropdracht voor haar studie rechten aan de Hogeschool Utrecht gedaan: “Tijdens het afstuderen heb ik een praktijkprobleem van KED onderzocht en op basis daarvan een adviesrapport geschreven. Ik vond het zelf erg leuk om te doen en ik kan afstuderen bij KED andere studenten dan ook zeker aanraden.”

Amal: “Ik vond het zelf erg leuk om te doen en ik kan afstuderen bij KED dan ook zeker aanraden aan andere studenten.”

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen als stagiaire bij KED. Konden jullie gemakkelijk jullie weg vinden binnen de organisatie? 
De stagiaires waarderen de flexibiliteit binnen de organisatie en de mogelijkheid om zelfstandig taken op te pakken. Emma: “Ik merkte dat er tegenover stagiaires weinig sprake was van eenrichtingsverkeer; ik had vaak inspraak als het ging om werkzaamheden en ik draaide ook mee met het teamoverleg als onderdeel van het team. Dat stelde ik erg op prijs. Ik vind dat er een aangename sfeer hangt binnen KED. Collega’s zijn vaak in voor een praatje en er is veel wederzijdse interesse. Tenslotte worden er vaak leuke dingen georganiseerd, zoals een lunch buiten de deur of een borrel.”

Wat vonden jullie leuk aan het stage lopen bij KED? Misschien is er iets wat er voor iemand persoonlijk uitsprong?
Alle stagiaires noemden de hoeveelheid verschillende taken als een groot pluspunt tijdens hun stage. Naomi zegt: “KED is een organisatie waarbij veel gebeurt waardoor je heel veel leert. Daarom raad ik stagelopen bij KED erg aan.” Emma vult aan: “Ik vond het fijn dat er veel persoonlijke aandacht was tijdens mijn stage. Bij aanvang werd er gekeken in welk dossier je als stagiaire het beste past. In mijn geval waren dat digitalisering en duurzaamheid. Het kwam perfect uit dat hiervoor een stagiaire nodig was, want ik vond deze dossiers het meest interessant.” Voor Naomi sprong het eruit dat ze mee kon kijken met het vormgeven van de nieuwe huisstijl van KED: “Ik mocht mee naar overleggen hierover en werd betrokken bij de besluitvorming. Tijdens de overleggen werd ook naar mijn mening gevraagd. Dat vond ik leuk.”

Emma: “Collega’s zijn vaak in voor een praatje en er is veel wederzijdse interesse.”

Wat hebben jullie geleerd tijdens je stage bij KED? Misschien hebben jullie bepaalde vaardigheden goed kunnen ontwikkelen of veel geleerd over een onderwerp.Naomi: “Tijdens mijn stage bij KED heb ik geleerd om met WordPress om te gaan en nu heb ik een beter beeld van hoe Europese wetgeving decentrale overheden beïnvloedt.” Emma bevestigt het laatste: “Voordat ik met mijn stage begon was het decentrale aspect van Europees recht en beleid een soort zwart gat waarvan ik niet wist wat daarin gebeurde. Nu weet ik onder andere hoe decentrale overheden bezig zijn met digitalisering, welke belangrijke wetgeving er voor hen aan komt en welke zaken er spelen op het gebied van klimaat en milieu.” Amal heeft veel geleerd als stagiaire bij het staatssteunteam. Ze vertelt: “Een voorbeeld hiervan is het herschrijven van informatiepagina’s, waarin je je als stagiaire behoorlijk moet verdiepen in een specifiek onderdeel van staatssteun, zoals staatssteun voor de luchtvaart- of cultuursector. Mijn scriptie ging over het vijfde staatssteuncriterium, dus daar heb ik mij ook flink in kunnen verdiepen.”

Er werd deels thuisgewerkt tijdens deze stageperiode. Hoe vonden jullie het werken op kantoor in combinatie met werken thuis? Hadden jullie goed contact met de collega’s?
De stagiaires vonden het hybride werken goed te doen. Voor Naomi is het makkelijker om naar kantoor te komen, aangezien zij in de buurt woont. Zo heeft ze de collega’s al snel in het echt kunnen ontmoeten. Emma en Amal wonen wat verder weg. Amal: “Ik werkte zelf één soms twee dagen in de week op kantoor, aangezien ik een lange reistijd heb. Ik vond het wel fijn om het thuiswerken te combineren met het werken op kantoor, zo heb je ook wat meer contact met collega’s die ook op kantoor werken. De andere stagiaires spreek ik vaak via de teams-chat of op kantoor.” Emma vult aan: “Ik vond het thuiswerken heel goed geregeld. Omdat iedereen gewend was aan thuiswerken, werd daar voor mijn gevoel heel flexibel mee omgegaan. Tijdens vergaderingen zitten er altijd wel een paar collega’s thuis. Hoewel de een vaker op kantoor is dan de ander, vond ik de hybride werkcultuur erg fijn. Ik kon daardoor namelijk in mijn huis blijven wonen. Ik vond het wel jammer dat je collega’s en stagiaires minder spreekt als je veel thuiswerkt. Toch was dit voor mij de best mogelijke situatie en de weinige kantoordagen die ik had waren altijd gezellig.”

Naomi: “Tijdens de overleggen werd ook naar mijn mening gevraagd. Dat vond ik leuk.”

Het motto van KED is ‘Europese regels in begrijpelijke taal.’ Was het een uitdaging om Europese regelgeving in begrijpelijke taal op te schrijven? 
Omdat Naomi bij de afdeling communicatie stageloopt, heeft zij niet veel met Europese regels te maken. “Wel had ik soms moeite met het begrijpelijker maken van de boodschap bij het schrijven van berichten op sociale media.”  Amal en Emma vonden het in het begin uitdagend om juridische teksten in begrijpelijke taal te schrijven. Vooral het schrijven van nieuwsberichten was uitdagend. Om de Europese regels zo begrijpelijk mogelijk te maken moet je de juridische teksten creatief herschrijven. Emma: “Een groot voordeel voor mij was dat ik gewend was om in het Engels te schrijven voor mijn studie. Ik had dus al bijna vier jaar geen teksten in het Nederlands geschreven. Daardoor kon ik mijn academische schrijfstijl relatief makkelijk aan de kant schuiven en mezelf meteen aanleren om geen ingewikkelde zinnen te gebruiken”.

Hoe hielpen jullie begeleiders jullie hierbij?
Volgens Amal bestaan bepaalde besluiten of richtsnoeren van de Europese Commissie soms uit grote lappen juridische teksten, waardoor je heel goed moet nadenken over wat er precies relevant is voor de decentrale overheden. “Natuurlijk doe je ook veel in overleg met je eigen begeleider, dus die kan je altijd wel de goede richting in sturen.” De schrijfstijl van haar collega’s hielp daar ook bij, vult Emma aan. “Aanvankelijk keek ik veel naar hoe zij dingen verwoorden, maar later wist ik daar meer mijn eigen weg in te vinden.”

Hebben jullie tips voor studenten bij het zoeken naar een stage of het stagelopen bij KED?  Waarom zou je studenten aanraden om stage te lopen bij KED? 
De stagiaires raden iedereen aan om stage te lopen. “Je kunt enorm veel leren in zes maanden tijd, maar begin op tijd met zoeken. Het solliciteren bij potentiële stageplekken neemt namelijk veel tijd in beslag. Het is zonde om stage te lopen op een plek waar je eigenlijk niet enthousiast over bent, want het is een waardevolle en leuke ervaring. Ook helpt het je te bedenken waar je in de toekomst wel of niet wilt werken,” vertelt Emma. “Ik zou studenten aanraden om stage te lopen bij KED, omdat het team heel flexibel en jong is. Daardoor vind je snel aansluiting. Naar mijn ervaring is dit een zeer geschikte plek om te ‘oefenen’ in een omgeving waarin je later wellicht wilt gaan werken. KED is een organisatie waarbij veel gebeurt waardoor je heel veel leert”.

Ook geïnteresseerd in een stage bij KED? Bekijk hier de huidige vacature.

Foto: v.l.n.r. Naomi Kwarteng, Emma Muthert, Amal Moustaghfir.
Interview: Demi Hoefnagels en Sahar Orwa

]]>
Ervaringen van 3 KED stagiairs: een 100% aanrader https://europadecentraal.nl/ervaringen-van-3-ked-stagiairs/ Tue, 27 Jul 2021 10:24:29 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=69995 Zeker één, maar vaker twee keer in de week dronken ze met z’n drieën online koffie. Sparren, lachen en stoom afblazen. Gezellig en hard nodig, want het is geen sinecure: stagelopen in coronatijd. Drie studenten –  Brent Bos, Tugba Kaya, Hannah Koole – vertellen over hun stage bij Kenniscentrum Europa Decentraal (KED).

‘Je leert heel veel over wat er bestuurlijk speelt in het land.’

Hannah had in haar studie Europees Recht in Leiden toevallig een aantal verdiepende opdrachten gedaan over staatssteunrecht, haar dossier bij KED. ‘Staatssteunrecht was in de coronacrisis opeens hot. Het was een tref dat ik al best goed in de stof zat, ik kende de regels en wist in welke documenten ze staan.’ Zo kon ze al na anderhalve dag inlezen volop aan de slag. Met het uitzoeken van helpdeskvragen, berichten schrijven voor de website en het voorbereiden van het jurisprudentieoverleg. Tugba – ze doet een master International and European Union Law in Rotterdam – ‘zat’ in het dossier informatiesamenleving en privacy. Ook al zo’n terrein waarop alles in beweging is. ‘Uit Europa komen veel nieuwe wetten en ik kon het initiatief nemen om er artikelen over te schrijven.’ Brent is bezig met het afronden van z’n master Internationale Betrekkingen in Groningen. ‘Ik moet alleen nog m’n scriptie afmaken, al is dat nog wel even doorzetten.’ Hij werkte bij KED aan het updaten van de webpagina’s over de Green Deal, het grote Europese pakket aan duurzaamheidsmaatregelen, en aan de Fondsenwijzer. Het was een kluif om de verbinding te maken tussen de Europese wetgevingsmachine en de praktijk bij gemeenten, provincies en waterschappen. ‘We hadden geregeld contact met mensen uit de praktijk over wat voor hen relevant is. Gebruikers willen zo specifiek mogelijk weten wat voor projecttypen voor financiering in aanmerking komen en hoe groot het percentage gehonoreerde aanvragen is. Ik ging dan in de Europese portalen op zoek naar antwoorden, wat gelukkig vrijwel altijd lukte.’

‘In de eerste lijn meemaken wat er gebeurt’

Hoe vonden de stagiairs hun weg? Wat was lastig? Brent vertelt dat hij zich flink moest inlezen in de dossiers fondsen en duurzaamheid. Collega’s waren altijd bereid je een zetje in de goede richting te geven. ‘Achteraf bekeken valt het mee, maar ik herinner me een moment dat ik een artikel moest schrijven over een ingewikkeld fonds met allerlei bronnen, verschillende instanties die het regelen voor de EU. Dit moest uiteindelijk worden toegespitst op decentrale overheden. Toen dacht ik: waar moet ik beginnen? Uiteindelijk is het wel gelukt.’ Tugba had veel overleg met haar begeleider, altijd online natuurlijk, want iedereen werkte thuis. ‘Ik heb me een keer echt vastgebeten in een helpdeskvraag over het gebruik door een gemeente van slimme camera’s. Tegelijk werkte ik aan een bericht voor de website over nieuwe wetgeving voor cybersecurity. Zo dook ik in verschillende onderdelen van het Europese recht en beleid.’ In haar master was de focus top down, bij KED kwam ze erachter hoe het uitwerkt voor decentrale overheden.

‘Ik zat als een malle mee te typen’

Hannah vertelt dat ze door de stage veel heeft geleerd over wat er bestuurlijk in het land speelt en over hoe het eraan toegaat. ‘Eén keer in de maand mocht ik mee naar het staatssteunoverleg met de staatssteunjuristen van alle ministeries. Daar worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van staatssteun besproken. Ik maakte voor bij ons intern de notulen, ik zat altijd als een malle mee te typen, gespitst op wat ze allemaal zeiden. Na afloop gingen we napraten over wat er allemaal was gezegd. Het was superinteressant, je kreeg in de eerste lijn mee wat er gebeurde.’ Hannah had soms een minder moment, vooral te wijten aan corona. ‘Toen die avondklok er was, zat ik dagen alleen thuis te werken. Dan zag je soms vier of vijf dagen vrijwel niemand in levende lijve. Ik had eerst niet door dat het daarvan kwam, maar ik vroeg me wel af: waarom voel ik me zo blehh?’ Gelukkig waren er de koffieafspraken met z’n drieën, de contacten met de begeleiders en geregeld bijeenkomsten met het team. ‘We maakten in de lunch geregeld een bel/wandelafspraak met een collega, dat was iets sociaals en je kwam tenminste even buiten,’ zegt Tugba.

‘Niet schromen om vragen te stellen’

In de laatste weken kon er af en toe weer op kantoor worden gewerkt, een verademing. ‘Na één dag realiseerde ik me pas echt hoe vreselijk ik het thuiswerken vond,’ zegt Hannah. Brent had hetzelfde nadat één van de teamleden in het Noorden een dag een kantoor had gehuurd. ‘Het was heerlijk om daar een dag met z’n drieën te zitten. Ook omdat je gemakkelijker iets kunt vragen.’ Dat is meteen Brent z’n tip voor andere stagiairs. ‘Niet schromen om vragen te stellen, je bent al snel een uur aan het zoeken naar iets wat de anderen allicht zo weten.’ Is stagelopen bij KED een aanrader? Daar zijn ze het snel over eens: 100%!


Ook geïnteresseerd in een stage bij KED? Bekijk hier de huidige vacature.

]]>
Interview met Pien van Loenen over haar detachering bij KED https://europadecentraal.nl/interview-met-pien-van-loenen-over-haar-detachering-bij-ked/ Tue, 11 Apr 2023 11:33:08 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=94780 Pien van Loenen is juridisch beleidsmedewerker Natuur bij de provincie Utrecht en werkte drie maanden als gedetacheerde bij KED. Wij vroegen haar naar haar ervaringen.

Hoe heb je je tijd bij KED als gedetacheerde ervaren?

Ik heb het als positief ervaren. Ik was het werken bij een provincie (Utrecht red.) gewend en daarbij ook een bepaalde manier van werken. Bij kleinere organisaties, zoals KED, heb je vaker dat je soms spontaan op dingen moet inspringen. Ook opdrachten of vragen die niet doorgaan of anders lopen dan vooraf bedacht. Het geeft een interessante dynamiek.

Heb je eruit gehaald wat je eruit had willen halen?

Ja, ik heb veel geleerd over een andere manier van werken. Ook met onderwerpen bezig zijn op een veel hoger, abstractieniveau, het Europese. Ik houd mij normaal gesproken bezig met de inhoud en nu ben je bezig met verschillende onderwerpen en ook nadrukkelijk met de samenhang tussen die onderwerpen. Dat vind ik interessant. Die Europese onderwerpen zie je natuurlijk terug in het beleid bij de provincie. Daar houd ik me bezig met natuurbeleid. Als juridisch beleidsmedewerker ga ik onder meer na of de beleidsregels nog voldoen en welke invloed de omgevingswet hierop heeft, wanneer deze ingaat. Mijn tijd bij KED heeft geholpen om op een hoger, abstracter niveau naar wetgeving te kijken en ook hoe Europees beleid en provinciale uitvoering zich tot elkaar verhouden. Het heeft mij  een betere kijk gegeven op hoe wij bij de provincie werken in de uitvoering.

“Mijn tijd bij KED heeft geholpen om weer anders naar de inhoud te kijken, meer vanuit een Europees perspectief.”

Je had het net over de provincie. Wat is het grootste verschil met werken bij een provincie als Utrecht?

Het grootste verschil is dat de provincie Utrecht een hele grote organisatie is, met een stuk of 900 medewerkers. Alleen mijn team bestaat al uit meer dan vijftig mensen. De periode die ik bij KED nodig had om ingewerkt te worden is niet te vergelijken met de periode die ik nodig had om een beetje mijn weg te kunnen vinden bij de provincie. Dat duurde daar toch zeker wel een half jaar. De organisatie en werkzaamheden bij KED zijn heel overzichtelijk en dat is prettig. Ook zijn er veel mensen vaak op kantoor, dus dat is ook heel fijn. Dat je letterlijk een deurtje verder kunt om te vragen ‘Hey, ik ben hier mee bezig, ik weet dat jij dit en dit weet, kun je even met mij meekijken?’ Dus dat maakt die lijntjes veel korter.

Wilde je bij KED de Europese component meer ontwikkelen of ontdekken?

Deels de Europese component ontwikkelen, maar wat mij aantrok bij KED is dat ze zorgen voor meer verbinding met de praktijk door alles in begrijpelijke taal te schrijven. Dit is voor mij herkenbaar omdat ik bij de provincie bezig ben met veel juridisch jargon, maar ook veel samenwerk met ecologen en andere mensen die zich veel bezighouden met de ruimte en natuur om ons heen. Zij komen soms met ecologische termen of begrippen, waarvan ik natuurlijk niets af weet. Elkaar goed begrijpen vraagt dan ook om het maken van een vertaalslag. ‘Hoe kan ik het makkelijk uitleggen naar hen en zij ook weer naar mij?’ Dit zie je ook bij KED, maar dan richting decentrale overheden. Bij KED bezig zijn met schrijven in begrijpelijke taal vond ik een leuke manier om daar nog sterker in te worden.

“Dat je letterlijk een deurtje verder kunt om te vragen ‘Hey, ik ben hier mee bezig, ik weet dat jij dit en dit weet, kun je even met mij meekijken?”

Zou je het collega’s een detachering bij KED aanraden?

Ik zou het iedereen aanraden om een keer te detacheren, waar dan ook. Het is altijd goed om even buiten je eigen omgeving te kijken. Dat geeft meer zelfinzicht voor je eigen loopbaan, maar ook meer inzicht in de structuren tussen overheden en hoe andere overheden werken. Ik vind dat zelf heel fijn en denk dat het voor iedereen een leerzame ervaring is.

Specifiek bij KED is de focus op de Europese wet- en regelgeving natuurlijk interessant, zoals ik eerder al schetste. Er is geen vergelijkbare organisatie die zich op dat niveau daarmee bezighoudt en dit op een toegankelijke manier presenteert naar andere overheden. Bij de provincie is het vooral een specifiek klein team dat zich met Europees beleid bezighoudt, maar buiten dat team is dit beleid vertaald in de provinciale visie en het beleid. Voor focus op Europees beleid is KED is  toegankelijk, wendbaar en snel. Ik denk dat dat de kracht is van KED.

Is je beeld van de Europese Unie veranderd in die drie maanden?

Ja, het is wel iets dichterbij komen staan in die zin.

Positief of negatief?

Zeker positief. Omdat je meer bezig bent met de Europese Unie kun je gemakkelijker lijntjes leggen en begrijp je het ook beter. Hierdoor heb je het idee dat zij (Europese Unie) echt wel weten wat ze doen, terwijl er vaak negatief over de EU wordt gesproken. Zo van ‘daar in Brussel beslissen ze dit en dat’. Die afstand is toch meer verkleind. Ik zie nu beter in hoe besluiten in Brussel worden omgezet in nationale en decentrale wetgeving. Door mijn tijd KED is dit proces veel duidelijker geworden, dus dat is positief.

Meer te weten komen over detacherings- en/of stagemogelijkheden bij KED? Bekijk deze pagina.

]]>