Noa van Dam – Europa decentraal https://europadecentraal.nl Europees recht in duidelijke taal! Thu, 19 Oct 2023 14:09:09 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://europadecentraal.nl/wp-content/uploads/2022/05/cropped-Logo-KED-tp-32x32.png Noa van Dam – Europa decentraal https://europadecentraal.nl 32 32 Consultatie: culturele hoofdstad van Europa https://europadecentraal.nl/culturele-hoofdstad-van-europa/ Tue, 30 May 2023 13:55:16 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=95564 De tussentijdse evaluatie voor 2024 voor de culturele hoofdstad van Europa is geopend. De Europese Commissie vraagt om feedback. Reageren kan tot 13 juni 2023.

Achtergrond

Het initiatief is ooit genomen om de diversiteit, rijkdom en gemeenschappelijke kenmerken van Europese culturen te laten zien. Sinds 1985 worden elk jaar twee à drie Europese steden verkozen tot culturele hoofdstad; tot nu toe viel deze eer te beurt aan meer dan zestig steden. De gekozen steden mogen zich een jaar lang culturele hoofdstad van Europa noemen. De culturele hoofdsteden van 2023 zijn:

  • Elefsina (Griekenland)
  • Veszprém (Hongarije)
  • Timisoara (Roemenië)

Als deze steden een bijzondere prestatie hebben neergezet, kunnen zij hiervoor beloond worden door de Commissie. De Culturele hoofdsteden van 2013, Marseille en Kosice, ontvingen in het najaar van 2012 een prijs van 1,5 miljoen euro voor het culturele programma dat ze hadden neergezet.

Procedure

De culturele hoofdsteden van Europa worden vier jaar van tevoren aangekondigd. De nationale overheden selecteren de stad of steden die zij willen voordragen, maar de beslissing valt op Europees niveau. De Commissie stelt elk jaar een jury samen die verslag uitbrengt over de voorgedragen steden. Het Europees Parlement geeft na ontvangst advies over de voorgedragen steden. Op basis van de aanbevelingen van de Commissie en het Parlement wijst de Europese Raad de culturele hoofdstad aan voor het komende jaar. Elke culturele hoofdstad stelt een programma op dat bestaat uit evenementen die het culturele en historische erfgoed van de stad benadrukken.

Decentrale relevantie

In 1987, 2001 en 2018 leverde Nederland met Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden een culturele hoofdstad. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo krijg het toerisme een boost en wordt de stad ook internationaal op de kaart gezet. Nederland kan in 2033 weer een culturele hoofdstad aanwijzen.

Raadpleging

Het doel van de raadpleging is om informatie, meningen en expertise van alle belanghebbenden te verzamelen om met een gewogen oordeel te komen over de prestaties van het programma. U kunt tot 13 juni 2023 meedoen aan de raadpleging.

Bronnen

Culturele Hoofdstad van Europa – tussentijdse evaluatie voor 2024, Europese Commissie

Culturele Hoofdsteden van Europa, Europese Commissie

]]>
Raadpleging EU strategie voor jongeren 2019-2027 https://europadecentraal.nl/nieuws/raadpleging-eu-strategie-voor-jongeren-2019-2027/ Mon, 15 May 2023 07:25:10 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=95437 De tussentijdse evaluatie is geopend voor de EU-strategie voor jongeren 2019-2027. De Europese Commissie vraagt feedback op de strategie. Reageren kan tot 2 augustus 2023.

Achtergrond

De EU-strategie voor jongeren vormt het kader voor de samenwerking op het gebied van het jeugdbeleid voor de periode 2019-2027. De strategie moet helpen om de volgende doelen te bereiken:

  • Jongeren aanmoedigen om deel te nemen aan het democratische leven.
  • Sociale en maatschappelijke betrokkenheid bevorderen.
  • Ervoor zorgen dat alle jongeren over de nodige middelen beschikken om te participeren in de samenleving.

De strategie kent drie kernthema’s: betrokkenheid, verbondenheid en inspraak. In alle sectoren moeten deze kernthema’s parallel worden toegepast. Tijdens een dialoogproces werden 11 Europese jeugddoelstellingen ontwikkeld.

Decentrale relevantie

De verantwoordelijkheid voor het jeugdbeleid ligt in de eerste plaats bij de lidstaten. De EU kan op grond van artikel 6, sub e VWEU, de acties van de lidstaten op het gebied van jeugd ondersteunen, coördineren en aanvullen, zolang het een Europese dimensie heeft.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het jeugdbeleid in Nederland. Vraagstukken op lokaal niveau beperken zich niet tot Nederland en hebben dus ook een grensoverschrijdende dimensie. Gemeenten kunnen deze EU-strategie voor jongeren gebruiken om richting te geven aan hun jeugdbeleid.

Openbare raadpleging

U kunt meedoen aan deze openbare raadpleging door de onlinevragenlijst in te vullen. De enquête kan worden ingevuld tot en met 2 augustus 2023.

Bronnen

EU-strategie voor jongeren 2019-2027 – tussentijdse evaluatie, Europese Commissie
EU-strategie voor jongeren, Europese Unie

]]>
Interview met Pien van Loenen over haar detachering bij KED https://europadecentraal.nl/interview-met-pien-van-loenen-over-haar-detachering-bij-ked/ Tue, 11 Apr 2023 11:33:08 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=94780 Pien van Loenen is juridisch beleidsmedewerker Natuur bij de provincie Utrecht en werkte drie maanden als gedetacheerde bij KED. Wij vroegen haar naar haar ervaringen.

Hoe heb je je tijd bij KED als gedetacheerde ervaren?

Ik heb het als positief ervaren. Ik was het werken bij een provincie (Utrecht red.) gewend en daarbij ook een bepaalde manier van werken. Bij kleinere organisaties, zoals KED, heb je vaker dat je soms spontaan op dingen moet inspringen. Ook opdrachten of vragen die niet doorgaan of anders lopen dan vooraf bedacht. Het geeft een interessante dynamiek.

Heb je eruit gehaald wat je eruit had willen halen?

Ja, ik heb veel geleerd over een andere manier van werken. Ook met onderwerpen bezig zijn op een veel hoger, abstractieniveau, het Europese. Ik houd mij normaal gesproken bezig met de inhoud en nu ben je bezig met verschillende onderwerpen en ook nadrukkelijk met de samenhang tussen die onderwerpen. Dat vind ik interessant. Die Europese onderwerpen zie je natuurlijk terug in het beleid bij de provincie. Daar houd ik me bezig met natuurbeleid. Als juridisch beleidsmedewerker ga ik onder meer na of de beleidsregels nog voldoen en welke invloed de omgevingswet hierop heeft, wanneer deze ingaat. Mijn tijd bij KED heeft geholpen om op een hoger, abstracter niveau naar wetgeving te kijken en ook hoe Europees beleid en provinciale uitvoering zich tot elkaar verhouden. Het heeft mij  een betere kijk gegeven op hoe wij bij de provincie werken in de uitvoering.

“Mijn tijd bij KED heeft geholpen om weer anders naar de inhoud te kijken, meer vanuit een Europees perspectief.”

Je had het net over de provincie. Wat is het grootste verschil met werken bij een provincie als Utrecht?

Het grootste verschil is dat de provincie Utrecht een hele grote organisatie is, met een stuk of 900 medewerkers. Alleen mijn team bestaat al uit meer dan vijftig mensen. De periode die ik bij KED nodig had om ingewerkt te worden is niet te vergelijken met de periode die ik nodig had om een beetje mijn weg te kunnen vinden bij de provincie. Dat duurde daar toch zeker wel een half jaar. De organisatie en werkzaamheden bij KED zijn heel overzichtelijk en dat is prettig. Ook zijn er veel mensen vaak op kantoor, dus dat is ook heel fijn. Dat je letterlijk een deurtje verder kunt om te vragen ‘Hey, ik ben hier mee bezig, ik weet dat jij dit en dit weet, kun je even met mij meekijken?’ Dus dat maakt die lijntjes veel korter.

Wilde je bij KED de Europese component meer ontwikkelen of ontdekken?

Deels de Europese component ontwikkelen, maar wat mij aantrok bij KED is dat ze zorgen voor meer verbinding met de praktijk door alles in begrijpelijke taal te schrijven. Dit is voor mij herkenbaar omdat ik bij de provincie bezig ben met veel juridisch jargon, maar ook veel samenwerk met ecologen en andere mensen die zich veel bezighouden met de ruimte en natuur om ons heen. Zij komen soms met ecologische termen of begrippen, waarvan ik natuurlijk niets af weet. Elkaar goed begrijpen vraagt dan ook om het maken van een vertaalslag. ‘Hoe kan ik het makkelijk uitleggen naar hen en zij ook weer naar mij?’ Dit zie je ook bij KED, maar dan richting decentrale overheden. Bij KED bezig zijn met schrijven in begrijpelijke taal vond ik een leuke manier om daar nog sterker in te worden.

“Dat je letterlijk een deurtje verder kunt om te vragen ‘Hey, ik ben hier mee bezig, ik weet dat jij dit en dit weet, kun je even met mij meekijken?”

Zou je het collega’s een detachering bij KED aanraden?

Ik zou het iedereen aanraden om een keer te detacheren, waar dan ook. Het is altijd goed om even buiten je eigen omgeving te kijken. Dat geeft meer zelfinzicht voor je eigen loopbaan, maar ook meer inzicht in de structuren tussen overheden en hoe andere overheden werken. Ik vind dat zelf heel fijn en denk dat het voor iedereen een leerzame ervaring is.

Specifiek bij KED is de focus op de Europese wet- en regelgeving natuurlijk interessant, zoals ik eerder al schetste. Er is geen vergelijkbare organisatie die zich op dat niveau daarmee bezighoudt en dit op een toegankelijke manier presenteert naar andere overheden. Bij de provincie is het vooral een specifiek klein team dat zich met Europees beleid bezighoudt, maar buiten dat team is dit beleid vertaald in de provinciale visie en het beleid. Voor focus op Europees beleid is KED is  toegankelijk, wendbaar en snel. Ik denk dat dat de kracht is van KED.

Is je beeld van de Europese Unie veranderd in die drie maanden?

Ja, het is wel iets dichterbij komen staan in die zin.

Positief of negatief?

Zeker positief. Omdat je meer bezig bent met de Europese Unie kun je gemakkelijker lijntjes leggen en begrijp je het ook beter. Hierdoor heb je het idee dat zij (Europese Unie) echt wel weten wat ze doen, terwijl er vaak negatief over de EU wordt gesproken. Zo van ‘daar in Brussel beslissen ze dit en dat’. Die afstand is toch meer verkleind. Ik zie nu beter in hoe besluiten in Brussel worden omgezet in nationale en decentrale wetgeving. Door mijn tijd KED is dit proces veel duidelijker geworden, dus dat is positief.

Meer te weten komen over detacherings- en/of stagemogelijkheden bij KED? Bekijk deze pagina.

]]>
Terugblik afscheid Fenna Pols – Werken met Europa borrel https://europadecentraal.nl/terugblik-afscheid-fenna-pols-werken-met-europa-borrel/ Mon, 03 Apr 2023 13:54:03 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=94499

Op 16 maart namen we afscheid van directeur-bestuurder Fenna Pols. Na 14 jaar tomeloze inzet gaat zij bij de gemeente Súdwest-Fryslân aan de slag als directeur Sociaal Domein. De tweede bijeenkomst voor 2023 van de serie ‘Werken met Europa’ bood een ideale gelegenheid om hierbij stil te staan. Deze bijeenkomsten, die mede worden georganiseerd door de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Europese Investeringsbank en de Haagse Hogeschool, vinden ongeveer vier keer per jaar plaats.

Voorzitter RvT Rob van de Beeten spreekt Fenna toe.

Op de kaart

Het event werd geopend door Barend Tensen (communicatieadviseur bij KED), gevolgd door een woord van dank van de voorzitter van de Raad van Toezicht van KED, Rob van de Beeten. “Fenna heeft KED op de kaart gezet en dat hoor je overal”, laat hij weten. “Onderzoeken en reacties vanuit de doelgroep wijzen uit dat er zeer positief over KED gedacht wordt.” Hij roemt de manier waarop Fenna leiding gaf aan het KED team. “Door de doorstroming en zeker ook in corona-tijd was dit niet altijd gemakkelijk, maar het is ontzettend goed gegaan. Inmiddels bevinden zich talloze alumni bij ambtelijke organisaties. Zij zijn de ambassadeurs van KED en daar heeft Fenna enorm aan bijgedragen. Nu staan we voor de bijna onmogelijke taak om een opvolger te vinden om de grote schoenen van Fenna te vullen.” Een groot applaus volgt.

Nu staan we voor de bijna onmogelijke taak om een opvolger te vinden om de grote schoenen van Fenna te vullen.

Gedreven

Daarna was het tijd voor een ‘Q&A’ tussen Fenna en Mendeltje van Keulen (lector Haagse Hogeschool en EU-expert) over de 14 jaar die Fenna Pols bij KED heeft doorgebracht, maar óók met een blik op de toekomst. Het Pact van Amsterdam kwam langs, haar bijdrage aan het REFIT-programma voor betere regelgeving van de Europese Commissie en ook de Brexit en alle gevolgen voor decentrale overheden. Fenna: “Met pizza’s heeft het team toen tussen kerst en oud en nieuw doorgewerkt om die overheden van informatie te voorzien.” De sanctiepakketten naar aanleiding van de Russische invasie waren voor Fenna niet zozeer een hoogtepunt, want dat klink een beetje gek, maar het hele traject vervult haar wel met trots omdat het team van KED toen ook weer keihard gewerkt heeft om snel in de vraag vanuit de doelgroep te voorzien. De verschillende KED teams waar zij mee gewerkt heeft bestonden altijd uit leergierige en gedreven mensen die stuk voor stuk een enorme drive hebben om zich voor Nederlandse overheden in Europa in te zetten, laat zij vol trots weten.

Bloemen mogen niet ontbreken…

Netwerkorganisatie

Fenna gaat bij gemeente Súdwest-Fryslân hele andere dingen doen. Het belangrijkste dat ze meeneemt is dat regelgeving vóór en niet tegen je moet werken. Er kan veel verbeterd worden in het sociaal domein waar zij nu mee aan de slag gaat: de inkoop van jeugdzorg, armoede en schuldhulpverlening. Het loopt vast. Als ze nu naar KED kijkt ziet zij een mooie ontwikkeling: het kenniscentrum is echt een netwerkorganisatie geworden. In die 14 jaar heeft ze een duidelijke ontwikkeling gezien in de behoefte van decentrale overheden. De eerste jaren domineerden staatssteun en aanbesteden als beleidsterreinen. Nu gaat het steeds meer over de enorme opgave van de energietransitie, subsidies en digitalisering. Van een voornamelijk juridische naar een steeds bredere functie. KED kan volgens Fenna veel bereiken met een relatief kleine organisatie.

KED kan veel bereiken met een relatief kleine organisatie.

Rubberen laarzen

In al die jaren maak je als directeur-bestuurder van KED natuurlijk ook genoeg grappige dingen mee. Eén anekdote wilde ze het in grote getalen toegestroomde publiek niet onthouden. Samen met Rob Jonkman, lid van de Raad van Toezicht van KED, was zij voor een werkbezoek in Venetië. Vooraf werden zij geadviseerd om rubberen laarzen mee te nemen vanwege de acqua alta; de stad kampt regelmatig met overstromingen door de lage ligging. In de ochtend werd zij door het luchtalarm gewekt, al het meubilair stond op klossen en het was een komisch gezicht. Haar stijlvolle, maar (te) korte laarzen stonden uiteindelijk toch vol met water terwijl Rob Jonkman met zijn langere laarzen de voeten wél droog hield. De gouverneur heeft hier vervolgens nog naar verwezen in zijn politieke verhaal waarbij hij vroeg om miljoenen voor de stad.

Q&A tussen Mendeltje van Keulen en Fenna Pols.

Europabewustzijn

Fenna heeft als directeur-bestuurder van KED de afgelopen jaren veel contact onderhouden met vertegenwoordigers van EU-instellingen en wordt geroemd om haar netwerk. Op de vraag vanuit het publiek met wie ze nog wel een keer zou willen spreken heeft ze direct een antwoord: Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne. Ze zou hem willen vertellen over KED en wat het kenniscentrum kan betekenen op het gebied van EU recht. Fenna wil haar opvolger graag nog iets mee geven. “Luisteren, niet horen maar luisteren. Om het Europabewustzijn te vergroten is het van belang om jargon te beperken. Europese regelgeving in begrijpelijke taal is niet voor niets het motto van KED. Duidelijk communiceren. Ik heb tegen de juridisch adviseurs ook altijd gezegd: als ik het snap, snapt iedereen het.”

Als Fenna zich ergens in vastbijt laat ze ook niet meer los.

Altijd welkom

Dagvoorzitter Barend Tensen geeft het woord aan Pieter Jeroense, plaatsvervangend directeur van de VNG, waar KED de laatste jaren met veel plezier kantoor hield. Pieter bedankt Fenna hartelijk namens alle collega’s en zag haar als een ‘baken’ voor KED. “Als Fenna zich ergens in vastbijt laat ze ook niet meer los. Het is volgens hem een misverstand dat Fenna weggaat. Ze wordt nu lid van de VNG en blijft altijd welkom.”

Vragen vanuit het publiek.

Oekraïne

Fenna stond bij KED al bekend als het ‘ideeënkanon’, maar de laatste dagen lijkt ze nog eens extra gas te geven. Fenna laat weten dat Rob Jonkman (RvT KED) met Pasen naar Oekraïne gaat om hulpgoederen te brengen naar een inmiddels bevrijd gebied. Ze heeft geregeld dat KED allerlei elektronische apparatuur beschikbaar stelt die door de technische ontwikkelingen die de organisatie heeft doorgevoerd na corona niet meer nodig zijn. Een mooi, ‘tastbaar’, gebaar nadat KED zich eerder vooral vanuit een juridisch opzicht met Oekraïne bezig heeft gehouden.

Tot slot konden de gasten afscheid nemen van Fenna. Het geheel werd afgerond met een netwerkgelegenheid onder het genot van een hapje en een drankje. Wij wensen haar veel succes! Wilt u deelnemen aan (een van) de vervolgbijeenkomsten van de ‘Werken met Europa-borrel, houd dan de agenda’s en nieuwsbrieven van de genoemde organisaties goed in de gaten!

Mooie opkomst, afscheid in stijl!
]]>
European Capital of Innovation Awards 2023: aanmeldingen van start https://europadecentraal.nl/nieuws/european-capital-of-innovation-awards-2023-aanmeldingen-van-start/ Mon, 13 Mar 2023 09:55:45 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=93826 De Europese Commissie heeft op 7 maart 2023 de negende editie van de European Capital of Innovation Awards (iCapital) gelanceerd. De lancering vond plaats in het kader van een studiebezoek van Jean David Malo, directeur van de Europese Innovatieraad (European Innovation Council (EIC) en het MKB Uitvoerend Agentschap, aan de stad Haarlem, de European Rising Innovative City van vorig jaar.

Achtergrond

De European Capital of Innovation Awards worden in het kader van de subsidie Horizon Europa ondersteund door de Europese Innovatieraad. Hiermee erkennen zij Europese steden die zich openstellen voor experimenten en ernaar streven om een voorbeeldfunctie te hebben voor andere steden. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan Europese steden die koplopers zijn op het gebied van innovaties ter bevordering van het welzijn van inwoners.

De eerste iCapital vond plaats in 2014. Eerdere winnaars zijn onder meer Barcelona, Amsterdam, Parijs, Athene, Nantes, Leuven, Dortmund, Vantaa, Aix-Marseille Provence Metropole. Haarlem won in 2022 de prijs voor De European Rising Innovative City.

Sleutelrol steden

Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Steden spelen een sleutelrol bij het creëren van een ondersteunend en inclusief ecosysteem, waar innovatie is ontworpen die bestemd is voor de burgers. Een plek waar technologie, innovatie, leren en kennis worden bevorderd door verschillende partners samen te brengen, van het maatschappelijke middenveld en universiteiten tot lokale bedrijven, mkb of start ups. De 2023 European Capital of Innovation Awards staan nu open voor aanmeldingen en we zijn op zoek naar de meest innovatieve Europese steden die werken aan het creëren van een inclusieve en duurzame manier van leven.”

Categorieën

In totaal worden zes prijzen toegekend in twee categorieën:

  • De European Capital of Innovation
  • De European Rising Innovative City

De stad die de award ‘European Capital of Innovation’ wint ontvangt één miljoen euro. De tweede en derde prijswinnaars ontvangen ieder €100.000 euro. De ‘European Rising Innovative City’ krijgt €500.000 euro, de tweede en derde plek ieder €50.000 euro. Alle winnaars en tweede en derde prijswinnaars worden uitgenodigd om lid te worden van het EIC prijs alumni-netwerk. Dit is een groep van eerdere iCapital winnaars en is opgericht om kennis uit te wisselen en oplossingen te zoeken voor gemeenschappelijke uitdagingen.

Criteria

De wedstrijd is toegankelijk voor steden met minimaal 50.000 inwoners uit EU-lidstaten en landen die deelnemen aan Horizon Europa. Twee jury’s zullen beoordelen hoe kandidaten de grenzen van innovatie verleggen door te kijken naar verschillende criteria.

  • Experimenteren om van de stad een voorbeeld te maken voor innovatieve praktijken.
  • Escaleren en versnellen van de groei van start up en mkb.
  • Opbouwen van ecosystemen en bevordering van samenwerking tussen de publieke sector, de industrie, de academische wereld en de burgers.
  • Het uitbreiden van het innovatievermogen van de stad om een voorbeeldfunctie te worden voor andere steden.
  • Een innovatieve visie die de stad transformeert en een duurzaam innovatie-ecosysteem ontwikkelt.

Kandidaten kunnen zich van 8 maart 2023 tot 29 juni 2023 (17:00 uur) aanmelden.

Bronnen

European Capital of Innovation Awards: 2023 edition kicks off

The European Capital of Innovation Awards

Meer informatie

Wedstrijdregels

Aanmelden voor de European Capital of Innovation

Aanmelden voor de European Rising Innovative City

]]>
De Europese Commissie lanceert Europese gehandicaptenkaart https://europadecentraal.nl/nieuws/de-europese-commissie-lanceert-europese-gehandicaptenkaart/ Mon, 20 Feb 2023 12:27:17 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=91919 De Europese Commissie wil tegen eind 2023 een Europese gehandicaptenkaart introduceren die voor alle EU-landen geldt. Dit bevordert het vrij verkeer voor personen met een handicap.

Proefproject

De Europese Commissie werkt sinds februari 2016, in samenspraak met personen met een handicap en hun verzorgers om de Europese gehandicaptenkaart te testen. Aan dit proefproject hebben acht EU-landen deelgenomen: België, Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië.

De Commissie heeft het proefproject in 2019-2020 als positief beoordeeld en in 2021 is deze beoordeling online gepubliceerd.

Strategie van personen met een handicap 2021-2030

Tijdens de Europese dag van personen met een handicap in 2020 zei commissievoorzitter Ursula Von der Leyen het volgende: “Personen met een handicap hebben het recht op goede arbeidsomstandigheden, om zelfstandig te leven, op gelijke kansen, om ten volle deel te nemen aan het leven in hun gemeenschap. Iedereen heeft het recht op een leven zonder belemmeringen. Het is onze plicht als gemeenschap om ervoor te zorgen dat zij ten volle en op voet van gelijkheid met anderen kunnen participeren in de samenleving.”

De Commissie heeft in maart 2021, de strategie voor de rechten van personen met een handicap 2021-2030 goedgekeurd. Door middel van deze strategie wil zij het leven van personen met een handicap in Europa en wereldwijd verbeteren. Deze komt voort uit de Europese strategie inzake handicaps 2010-2020.

Obstakels

Ondanks de vooruitgang in de afgelopen tien jaar, zijn er nog steeds veel obstakels voor personen met een handicap. Deze kunnen hen ontmoedigen of ervan weerhouden in een ander land te gaan wonen. Dit is met name omdat de gehandicaptenstatus tussen lidstaten onderling niet overal wordt erkend.

De Europese gehandicaptenkaart

De vernieuwde strategie van 2021-2030 bevat, naast de gehandicaptenkaart, een reeks aan maatregelen en belangrijke initiatieven op diverse domeinen met verschillende prioriteiten.

Dankzij de gehandicaptenkaart moet de in één EU-land erkende status van personen met een handicap ook in andere EU-landen worden erkend. Hierdoor zal de kaart het vrij verkeer van personen met een handicap gemakkelijker maken.

Zo krijgen personen met een handicap steun wanneer ze naar een ander land in de EU willen reizen of verhuizen. Verder brengt het voordelen met zich mee op het gebied van cultuur, vrije tijd, sport en vervoer.

Openbare raadpleging

De Commissie heeft van 10 februari 2023 tot 5 mei 2023 een openbare raadpleging georganiseerd om standpunten te verzamelen.

Op basis van de goede ervaring van het proefproject, zal de Commissie tegen eind 2023 een Europese gehandicaptenkaart introduceren die voor alle EU-landen zal gelden.

Bronnen

Europese gehandicaptenkaart, Europese Commissie

Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie, Europese gehandicaptenkaart, Europese Commissie

Europese strategie inzake handicaps 2010-2020, Europese Commissie

Strategie inzake de rechten van personen met een handicap 2021-2030, Europese Commissie

]]>
Staat van de Unie 2023: decentrale relevantie https://europadecentraal.nl/nieuws/staat-van-de-unie-2023-decentrale-relevantie/ Mon, 13 Feb 2023 16:25:48 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=91835 In de Staat van de Unie kijkt het Kabinet (vanuit Nederlands perspectief) terug op de belangrijkste ontwikkelingen in de Europese Unie (EU) van het afgelopen jaar. Tegelijkertijd presenteert het Kabinet de visie op de Europese Unie en de Europese agenda van 2023. KED legde de Staat van de Unie langs de lat van de decentrale relevantie.

Terugblik op het jaar 2022

Het jaar 2022 was een kantelpunt in de Europese geschiedenis. De Russische invasie in Oekraïne bracht herinneringen aan een interstatelijke oorlog terug. Dit is niet alleen een bedreiging voor Oekraïners, maar ook voor de stabiliteit, vrede en veiligheid van de EU. Door de hoge energieprijzen, de opvang van Oekraïense vluchtelingen, inflatie en nucleair dreiging is de huidige crisis voelbaar. De EU heeft hierdoor het afgelopen jaar noodgedwongen stappen gezet tot verdere geopolitieke volwassenwording.

Vooruitblik

In 2023 staan ons nieuwe uitdagingen te wachten. De EU zal zich verder positioneren als machtspolitieke speler in de wereld. Hiervoor zijn defensie, concurrentiekracht en het versnellen van de groene digitale transitie cruciaal. 2023 is het laatste jaar van de Europese Commissie en het Europese Parlement in huidige samenstelling. In 2024 mogen de Europese burgers naar de stembus. Drie thema’s staan centraal: de EU als geopolitieke speler, opwaartse sociale en economische toenadering, en de rechtsstaat en goed bestuur.

Europese Green Deal

Een aantal belangrijke voorstellen bevinden zich inmiddels in onderhandelingsfase, zoals de richtlijnen hernieuwbare energie en energiebesparing en methaanverordening. Deze worden naar verwachting begin dit jaar afgerond. Het is nu zaak om deze wetgeving ook nationaal toe te passen.

Door de sancties tegen Rusland, zijn er verschillende noodverordeningen aangenomen. Die zien onder andere toe op het verplicht vullen van de gasopslagen, het besparen van gas en elektriciteit, het afromen van overwinsten van energieproducenten, gezamenlijke gasinkoop en de introductie van een marktcorrectieprocedure op de gasbeurs. In 2023 wordt gekeken naar de toepassing en verlenging van de getroffen noodmaatregelen.

De Europese Commissie heeft dit jaar twee pakketten met wetsvoorstellen gepubliceerd op het gebied van duurzaam product beleid, het tegengaan van vervuiling, verduurzaming en het tegengaan van verpakkingsafval, en de EU-strategie voor duurzaam textiel.

Een Europa dat klaar is voor een digitaal tijdperk

Met de digitale agenda streeft de Commissie naar een ambitieuze wetgevings- en investeringsagenda. Het doel is om een digitale transitie naar Europese waarden en een verbetering van de Europese digitale onafhankelijkheid te realiseren.

De Commissie verwelkomt een groot aantal plannen op dit gebied. Hier gaat het onder meer over internationale samenwerking en om- en bijscholing in digitale vaardigheden. Ook Artificial Intelligence (AI) speelt een rol. De EU wil veilige AI-systemen op de interne markt brengen.

Naar verwachting wordt er een akkoord bereikt over de Dataverordening. Cyberveiligheid is sinds het conflict in Oekraïne nog belangrijker geworden. Door het conflict zijn verschillende initiatieven binnen het EU-cyberdomein versneld. Voorbeeld hiervan is de verbetering van een EU-infrastructuur van operationele beveiligingscentra (SOC’s).

Een sterker Europa in de wereld

Sancties zijn steeds meer een centrale rol gaan spelen in het optreden van de EU ter bescherming van vrede en veiligheid, de internationale rechtsorde, mensenrechten en democratie. De maatregelen tegen Rusland hebben laten zien wat de waarde is van deze sanctiepakketten. Het Kabinet wil met de versterking van binnenlandse maatregelen een proactieve rol spelen bij het helpen van de EU.

Stimuleren van onze Europese Levenswijze

Het Kabinet hecht veel waarde aan een goede samenwerking om grensoverschrijdende veiligheidsdreigingen aan te pakken. De komende jaren zal het kabinet extra aandacht besteden aan deze veiligheidsdreigingen.

In maart 2022 zijn Raadconclusies aangenomen over de bestrijding van racisme en antisemitisme. Ook zijn hier nationale actieplannen voor ontwikkeld. Nederland zet in op een brede aanpak van discriminatie, racisme en antisemitisme.

Een nieuwe impuls voor de Europese democratie

De Commissie heeft voorstellen aangekondigd voor 2023 om corruptie mee te nemen in de sanctieregeling op het gebeid van mensenrechten. Ook zijn er verdere maatregelen aangekondigd om het Europese anti-corruptiewetgeving te actualiseren.

Tijdens de Staat van de Unie 2022 kondigde Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Commissie aan dat er een Defense of Democracy Package zal volgen in 2023. Dit pakket zal naar verwachting voor de zomer van 2023 worden gepresenteerd.

Op nationaal niveau werkt het Kabinet aan een voorstel voor een Europawet, zodat besluitvormingsprocessen in de EU transparanter worden voor burgers en decentrale overheden. Het Kabinet streeft er naar om het wetsvoorstel in het voorjaar van 2023 in advies te geven. In juli 2023 zal het Kabinet het advies voorleggen aan de Raad van State.

Bron

Kamerbrief Staat van de Unie 2023

]]>