Solange Kamm – Europa decentraal https://europadecentraal.nl Europees recht in duidelijke taal! Thu, 02 Mar 2023 10:27:34 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://europadecentraal.nl/wp-content/uploads/2022/05/cropped-Logo-KED-tp-32x32.png Solange Kamm – Europa decentraal https://europadecentraal.nl 32 32 Nieuwe vacatures voor detachering bij de Europese Commissie https://europadecentraal.nl/nieuwe-vacatures-voor-detachering-bij-de-europese-commissie-35/ Mon, 24 Jun 2019 14:58:11 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55936 Het is mogelijk om als ambtenaar voor een aantal jaren te worden gedetacheerd bij de Europese Commissie (EC) als ‘nationaal expert’. De nieuwste vacatures worden maandelijks in de Europese Ster gepubliceerd. Onderstaande vacatures hebben als deadline 25 juli en 25 september 2019.


Nationaal experts worden voor een periode van twee of drie jaar ingezet bij een van de Directoraten Generaal van de Commissie of in sommige gevallen bij een andere Europese instelling. De betaling geschiedt vanuit de detacherende overheidsorganisatie.
Wie interesse heeft in een functie als nationaal expert bij de Commissie moet hierover eerst intern akkoord bereiken binnen de eigen overheidsorganisatie. Deze moeten namelijk zorg dragen voor de doorbetaling van het salaris. Van de EC krijgt de nationaal expert in de meeste gevallen een aanvullende dagelijkse toeslag voor het werken bij deze Europese instelling. Vervolgens loopt de sollicitatie via de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie (PV EU) met behulp van een CV in het Europese format. Sollicitaties direct gericht aan de EC worden niet in behandeling genomen.
Voor meer informatie over de interne procedure kunt u contact opnemen met Rob van Eijkeren, coördinator van het Huis van de Nederlandse Provincies te Brussel: vaneijkeren@nl-prov.eu.
Voor meer achtergrondinformatie over het solliciteren op ‘nationaal expert’ functies bij de Commissie kunt u contact opnemen met de PV EU: bre-abd@minbuza.nl.

Nieuwe vacatures  

Deadline 25 juli 2019

Deadline 25 september 2019

De CV moet in PDF of Word format worden opgemaakt in Engels, Frans of Duits.
Website Europees CV

Meer informatie

www.nl-prov.eu

]]>
Vacature: Communication Officer – Huis van de Nederlandse Provincies https://europadecentraal.nl/vacature-communication-officer-huis-van-de-nederlandse-provincies/ Mon, 24 Jun 2019 14:07:27 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55926 Ter versterking van het team, is het HNP op zoek naar een enthousiaste en creatieve Communication Officer (fulltime). Je hebt nog tot aanstaande maandag 1 juli de tijd om te solliciteren.


Functie
Je bent als communicatiemedewerker verantwoordelijk voor de verzameling, analyse en verspreiding van nieuws en informatie over Europees beleid dat relevant is voor de provincies. Je schrijft wekelijks artikelen voor de digitale nieuwsbrief ‘De Europese Ster’. In nauwe samenwerking met Kenniscentrum Europa decentraal in Den Haag ben je verantwoordelijk voor de eindredactie. Daarnaast speelt de communicatiemedewerker een actieve rol bij het opstellen en uitvoeren van het interne en externe communicatiebeleid van het HNP. Denk hierbij aan de communicatie rondom HNP-bijeenkomsten, het ontvangen van bezoekersgroepen, het beheer van de HNP-website en social media en verslaglegging van interne vergaderingen. Je adviseert en zet je in voor de gezamenlijke Europese prioritaire dossiers en de te formuleren lobbydoelen.
Meer informatie over de functie vindt je hier.
Interesse?
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Rob van Eijkeren, HNP-coördinator, via +31(0) 6-53162937. Als je wilt solliciteren, stuur dan je CV en motivatiebrief vóór 1 juli 2019 aan kamm@nl-prov.eu. De selectiegesprekken vinden plaats op donderdag 4 juli 2019.

]]>
Retailagenda publiceert leidraad risico-inventarisatie Dienstenrichtlijn https://europadecentraal.nl/retailagenda-publiceert-leidraad-risico-inventarisatie-dienstenrichtlijn/ Mon, 24 Jun 2019 13:28:18 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55918 Bij veel Nederlandse gemeenten leven vragen over het opnemen van vestigingsbeperkingen voor Retail in bestemmingsplannen en de toepassing van de Dienstenrichtlijn. Daarom heeft de Retailagenda een leidraad risico-inventarisatie gepubliceerd om aan de hand van een stappenplan erachter te kunnen komen of een bestemmingsplan in strijd is met de Dienstenrichtlijn.

Detailhandel als dienst

Met de uitspraak Visser Vastgoed is duidelijk geworden dat detailhandel een dienst is en dat de Dienstenrichtlijn dus van toepassing is op bestemmingsplannen. De Dienstenrichtlijn verbindt voorwaarden aan het opnemen van vestigingsbeperkingen ten aanzien van dienstverleners (en dus de detailhandel) in bestemmingsplannen. Het uitsluiten van bepaalde branches op centrumlocaties (‘brancheringsregeling’) is bijvoorbeeld niet meer vanzelfsprekend als rekening wordt gehouden met de eisen uit Dienstenrichtlijn. Beperken van bepaalde detailhandel mag, maar dit dient wel goed beargumenteerd te worden. Hoe doe je dat als gemeente?
In de leidraad wordt aangegeven wanneer een bestemmingsplan in strijd is met de Dienstenrichtlijn en hoe vervolgens kan worden omgegaan met de geconstateerde risico’s. De leidraad vormt een onderdeel van de Landelijke Handreiking Dienstenrichtlijn die naar verwachting in september 2019 zal worden gepubliceerd.

Bron:

Leidraad Risico-inventarisatie Dienstenrichtlijn, Retailagenda

Meer informatie:

Retailagenda presenteert Risico-inventarisatie Dienstenrichtlijn, Retailagenda
Europese Dienstenrichtlijn in de spotlights, Platform O
Kamerbrief over gevolgen arrest Visser Vastgoed (Appingedam), nieuwsbericht Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Oproep Europees Comité van de Regio’s: jonge politici verkozen op lokaal of regionaal niveau https://europadecentraal.nl/oproep-europees-comite-van-de-regios-jonge-politici-verkozen-op-lokaal-of-regionaal-niveau/ Mon, 24 Jun 2019 12:13:33 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55897 Het Europees Comité van de Regio’s biedt een selectie van jonge politici, verkozen op lokaal of regionaal niveau, de mogelijkheid om actief deel te nemen aan de Europese Week van Regio’s en Steden in Brussel van 7 tot en met 10 oktober 2019.

Europese week van de regio’s en steden

De Europese week van regio’s en steden is een jaarlijks evenement waar regionale en lokale overheden samen met deskundigen best practices uitwisselen op het gebied van regionale en stedelijke ontwikkeling. Ook wordt het evenement gebruikt om besluitvormers bewust te maken dat de regio’s en steden moeten worden betrokken bij het EU-beleidsvormingsproces. De Europese Week van regio’s en steden wordt georganiseerd door het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) en directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling (DG REGIO) van de Europese Commissie. Het brengt jaarlijks ongeveer 6 000 deelnemers samen: leden van het Europees Comité van de Regio’s, leden van het Europees Parlement en nationale, regionale en lokale politici; Europese, nationale, regionale en lokale overheidsfunctionarissen en deskundigen op het gebied van het beheer en de evaluatie van cohesiebeleidsprogramma’s; vertegenwoordigers van particuliere bedrijven, financiële instellingen, Europese en nationale verenigingen en media.

Programma

De jonge gekozen politici die geselecteerd worden, zullen (1) netwerken met andere politici op Europees, nationaal en lokaal niveau die aanwezig zijn op het evenement; (2) informatie ontvangen over EU-programma’s voor steden en regio’s en (3) actief deelnemen aan de discussies die plaatsvinden. Er is een speciaal conceptprogramma ontworpen

Deelnemen?

Om deel te nemen aan het programma van de jonge verkozen politici, moet aan de volgende vereisten worden voldaan:

  • Aanvragers moeten een mandaat als gekozen politicus op regionaal of lokaal niveau hebben in een lidstaat van de Europese Unie
  • Ze mogen niet ouder zijn dan 40 jaar vanaf de eerste dag van het evenement (7 oktober 2019)
  • Ze moeten een formulier invullen en hun interesse om deel te nemen vóór 28 juni 2019 registreren.

De selectie vindt plaats in juli 2019.

Bron

Young elected politicians call for interest

]]>
Roadmap evaluatie Trans-Europese energie infrastructuur https://europadecentraal.nl/roadmap-evaluatie-trans-europese-energie-infrastructuur/ Mon, 24 Jun 2019 11:32:46 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55894 De Europese Commissie heeft de roadmap voor de evaluatie van de Trans-Europese energie infrastructuur gepubliceerd.

Energiebeleid

Het energiebeleid van de EU is er onder meer op gericht de energie-infrastructuur van de EU-landen aan elkaar te koppelen. Dit is uiteengezet in de Verordening (EU) nr. 347/2013, de ‘TEN-E-verordening’.
Bij deze evaluatie wordt nagegaan hoe doeltreffend de verordening is geweest, vooral wat betreft:

  • de energie- en klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030
  • de langetermijnverbintenis van de EU voor een koolstofarme economie
  • het principe om bij alle plannings-, beleids- en investeringsbeslissingen de nadruk op energie-efficiëntie te leggen

Roadmap

De roadmap evaluatie is geopend tot en met 12 juli. De feedback wordt samengevat door de Commissie en gebruikt bij de verdere ontwikkeling en afstemming van de evaluatie. Alle bijdragen worden op de site van de Commissie gepubliceerd, en moeten daarom voldoen aan de feedbackregels.

]]>
Europese Ombudsman verwelkomt Nederlands initiatief voor meer transparantie in EU https://europadecentraal.nl/europese-ombudsman-verwelkomt-nederlands-initiatief-voor-meer-transparantie-in-eu/ Mon, 24 Jun 2019 11:27:47 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55891 De Europese Ombudsman verwelkomt een initiatief van de Nederlandse regering om de transparantie van wetgeving in de Raad van de EU te verbeteren.

Initiatief

Het initiatief bestaat uit voorstellen om meer wetgevingsdocumenten te publiceren en een grotere openheid van triloogonderhandelingen mogelijk te maken. Hierdoor zijn burgers bewuster van en meer betrokken bij EU-wetgeving.  Deze voorstellen helpen ook om de gedeelde verantwoordelijkheid voor de EU-besluitvorming te tonen.

Ombudsman

De Europese Ombudsman Emily O’Reilly verwelkomt het initiatief van de Nederlandse regering, dat mede wordt ondersteund door Estland, Ierland, Luxemburg, Slovenië en Zweden. Dit initiatief volgt op een vergelijkbaar initiatief in 2015.
“Despite many positive transparency improvements by the European Commission and Parliament in recent years, the Council, where governments meet, remains a ‘black box’ and it would be a positive move for all citizens if some of the larger member states in particular used their influence to help to get rid of the ‘blame Brussels’ culture”.
“It is important to recognise the link between a lack of citizen understanding and engagement on the one hand and a corresponding lack of trust on the other hand which can fuel an anti-EU culture. Recognising the shared responsibility for decision-making, and not blaming ‘Brussels’ for decisions they themselves have taken, is one way that national governments can help to counteract that culture,”, Aldus de Europese Ombudsman.

Onderzoek

In 2017 opende de Europese Ombudsman een onderzoek naar de transparantie van de wetgevingswerkzaamheden van de Raad. Na een analyse van de praktijken van de Raad, door interne Raadsdocumenten te inspecteren en een openbare raadpleging, deed de Ombudsman in 2018 drie aanbevelingen en zes voorstellen om het democratische toezicht op het proces te verbeteren. Haar ideeën werden begin 2019 in grote mate ondersteund door het Europees Parlement.
De Ombudsman deed ook onderzoek naar de transparantie van trilogen, de informele onderhandelingen tussen de Commissie, het Parlement en de Raad over wetsontwerpen. Haar voorstellen om de transparantie te verbeteren, waren onder meer het opzetten van een gemeenschappelijke wetgevingsdatabase

Bron

Ombudsman welcomes Dutch initiative on EU transparency, persbericht European Ombudsman

]]>
Kiesraad stelt officiële uitslag Europese verkiezingen vast https://europadecentraal.nl/kiesraad-stelt-officiele-uitslag-europese-verkiezingen-vast/ Tue, 11 Jun 2019 08:00:42 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55765 De Kiesraad heeft op dinsdag 4 juni de officiële uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland vastgesteld. Onder meer de zetelverdeling en de verkozen Europarlementariërs werden genoemd.
Op donderdag 23 mei hebben 5.519.776 van de 13.164.688 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Het opkomstpercentage van deze verkiezing (41,9%) lag daarmee hoger dan dat van 2014 (37,3%).

Zetelverdeling

De verdeling van de 26 zetels is als volgt:

  • D66: 2 (2014: 4)
  • CDA: 4 (2014: 5)
  • VVD: 4 (2014: 3)
  • PvdA: 6 (2014: 3)
  • ChristenUnie – SGP: 2 (2014: 2)
  • GroenLinks: 3 (2014: 2)
  • Partij voor de Dieren: 1 (2014: 1)
  • 50PLUS: 1
  • Forum voor Democratie: 3

Na de Brexit krijgt Nederland er drie zetels bij in het Europees Parlement. De VVD, Forum voor Democratie en PVV zullen hier per partij 1 zetel van toegewezen krijgen.

Verkozen Europarlementariërs

De voorkeurdrempel was 21.145 stemmen. Daarna zijn de overige zetels van de partijen toegewezen aan kandidaten in de volgorde waarin zij op de lijst zijn vermeld. De volledige lijst kunt u hier inzien. Benoeming als Europees Parlementslid betekent niet per definitie dat de betreffende kandidaat zitting neemt in Europees Parlement. Hiervoor moet degene als lid worden toegelaten. Ook kan het zijn dat de kandidaat zijn/haar benoeming niet aanneemt. In dat geval moet een nieuwe kandidaat worden benoemd.

Kiezers in het buitenland

Er hadden zich voor deze verkiezing 63.517 kiezers in het buitenland geregistreerd. Van deze personen hebben er 35.657 daadwerkelijk per brief gestemd. Hiervan waren 35.385 geldige stemmen, 47 blanco stemmen en 225 ongeldige stemmen.

Bronnen:

Officiële uitslag verkiezing Nederlandse leden Europees Parlement 2019, Kiesraad

]]>
Traineeship in het Europees Parlement https://europadecentraal.nl/traineeship-in-het-europees-parlement/ Tue, 11 Jun 2019 07:20:26 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55769 Benieuwd hoe een internationale, meertalige instelling als het Europees Parlement dagelijks werkt? Het Europees Parlement biedt twee keer per jaar de kans om te solliciteren voor een Schuman traineeship om praktijkervaring op te doen met EU-besluitvorming.

Europees Parlement

Het Europees Parlement is de rechtstreek verkozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. Het Parlement is een belangrijk forum voor politiek debat en besluitvorming op EU-niveau. De leden van het Europees Parlement (MEP) worden rechtstreeks gekozen door kiezers in alle EU-landen om de belangen van Europeanen te behartigen en om ervoor te zorgen dat andere EU-instellingen democratisch werken.

Voorwaarden

Om voor een Schuman traineeship in aanmerking te komen moeten kandidaten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • ouder zijn dan 18 jaar
  • voldoen aan de taalvereiste (goede kennis van ten minste twee officiële talen van de EU)
  • een universitair diploma hebben
  • niet meer dan twee opeenvolgende maanden gewerkt hebben binnen een EU-instelling
  • en geen studiebezoek hebben afgelegd in het secretariaat van het Europees Parlement zes maanden voorafgaand aan het begin van het traineeship

Aanmelden kan tot en met 30 juni via de volgende website. Het traineeship loopt van 1 oktober 2019 tot 28 februari 2020.

Bronnen:

Schuman Traineeships in the European Parliament
Traineeship at the European Parliament: apply by 30 June, persbericht Europees Parlement

]]>
Verbod op wegwerpplastic bekrachtigd door EU-lidstaten https://europadecentraal.nl/verbod-op-wegwerpplastic-bekrachtigd-door-eu-lidstaten/ Mon, 27 May 2019 09:00:32 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55613 Wegwerpplastics worden vanaf 2021 verboden in de EU. De lidstaten namen vorige week een richtlijn aan die de milieuschade als gevolg van rondslingerend plastic terug moet dringen. Het verbod geldt voor plastic producten die slechts eenmaal gebruikt kunnen worden, zoals plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes. Voorwaarde is wel dat er redelijke alternatieven moeten bestaan voor dergelijke producten. Daarnaast bevat de richtlijn onder meer doelstellingen voor het recyclen van plastic flessen en bepalingen omtrent producentenaansprakelijkheid.

Verbod

Aanleiding voor de nieuwe regels is de toenemende milieuvervuiling door rondslingerend plastic. Het hoofddoel van de richtlijn is het verminderen van de hoeveelheid plastic afval die we produceren. Veel plastic producten worden over het algemeen na eenmalig gebruik weggegooid. Dergelijke producten worden vanaf 2021 verboden. Het gaat daarbij voornamelijk om voedsel- en drankhouders zoals plastic bordjes en bekers.

Overige maatregelen

Daarnaast introduceert de nieuwe wetgeving waarschuwingsstickers voor bepaalde producten, zodat consumenten worden geïnformeerd over de milieuschade die producten kunnen veroorzaken wanneer ze niet goed worden opgeruimd. Ook bevat de richtlijn doelstellingen voor het inzamelen van plastic flessen: in 2029 moeten de lidstaten een inzamelpercentage van 90% halen. Daarnaast moeten plastic flessen in 2030 voor minstens 30% bestaan uit gerecycled plastic. Producenten van visgerei en tabaksfilters worden verplicht een deel van de schoonmaakkosten als gevolg van afval van deze producten op zich te nemen.

Omzettingstermijn

In december 2018 bereikten de Europese lidstaten reeds een voorlopig akkoord met het Europees Parlement over de richtlijn. De formele bekrachtiging van de lidstaten in de Raad van de Europese Unie is het sluitstuk van de wetgevingsprocedure. Na publicatie in het Europees Publicatieblad duurt het 20 dagen voordat de richtlijn in werking treedt. Lidstaten krijgen dan, afhankelijk van de maatregel die het betreft, tijd om de wetgeving in nationaal recht om te zetten. Zo moeten de verbodsbepalingen na twee jaar zijn omgezet, maar krijgen lidstaten vijf jaar de tijd om de bepalingen omtrent producentenaansprakelijkheid op te nemen in de nationale wetgeving.

Bron

Circulaire economie: Commissie verheugd over definitieve goedkeuring door Raad van nieuwe regels inzake kunststoffen voor eenmalig gebruik om plastic zwerfvuil op zee te verminderen, Europese Commissie

Meer informatie

Kunststofafval, Kenniscentrum Europa Decentraal
EU-akkoord gesloten over verbod wegwerpplastic, Kenniscentrum Europa Decentraal
Interview: burgemeester Van de Nadort over verbod op microplastics, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
EU-lidstaten nemen nieuwe regels voor bemestingsproducten aan https://europadecentraal.nl/eu-lidstaten-nemen-nieuwe-regels-voor-bemestingsproducten-aan/ Mon, 27 May 2019 08:30:53 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55610 De Europese lidstaten hebben vorige week de nieuwe meststoffenverordening officieel aangenomen. De nieuwe regels zorgen voor harmonisatie van de normen die binnen de EU gelden voor meststoffen, waardoor deze binnen de hele Unie verhandeld kunnen worden. In feite ontstaat er zo een open Europese markt voor meststoffen. Op dit moment is deze markt nog erg gefragmenteerd. Hoewel de verordening nu formeel is aangenomen duurt het nog drie jaar voordat deze daadwerkelijk van toepassing wordt.


In november 2018 werd er al een voorlopig akkoord bereikt met het Europees Parlement over de nieuwe regels. De Europese lidstaten hebben nu ook formeel met de overeengekomen tekst ingestemd. De verordening bevat limieten voor een reeks verschillende contaminanten (verontreinigende stoffen) die in meststoffen mogen zitten. Zo mag fosfaatkunstmest niet meer dan 60 milligram cadmium per kilo bevatten. Lidstaten mogen deze normen desgewenst verder aanscherpen.

CE-markering

Meststoffen die aan de eisen van de verordening voldoen krijgen een CE-markering, waardoor ze op de Europese markt verhandeld kunnen worden. Producten zonder een dergelijke markering kunnen alleen op de eigen, nationale markt worden verkocht. Naast de maxima voor contaminanten staat de verordening ook toe dat meststoffen met een laag cadmiumgehalte van maximaal 20 milligram per kilo daarvoor een speciaal label kunnen krijgen.

Belang voor Nederland

De nieuwe verordening is met name voor Nederland van groot belang. Als één van de grootste meststoffenproducenten van Europa heeft ons land baat bij een geharmoniseerde Europese markt. Daarnaast is Nederland koploper als het gaat om de innovatieve ontwikkeling van duurzame bronnen, zoals dierlijke bijproducten of zuiveringsslib.
Nu de verordening formeel is aangenomen moet deze worden gepubliceerd in het Europese publicatieblad. Twintig dagen na publicatie treedt de verordening in werking. Na de inwerkingtreding van de verordening, 20 dagen na publicatie, wordt deze na drie jaar van toepassing. Dit betekent dat lidstaten pas over drie jaar aan de regels moeten voldoen, en dus de tijd hebben om zich hierop voor te bereiden. Omdat het een verordening betreft zijn de regels rechtstreeks van toepassing in alle lidstaten en hoeven ze niet eerst omgezet te worden in nationale wetgeving.

Bron

EU neemt nieuwe regels aan voor meststoffen, Raad van de Europese Unie

Meer informatie

Duurzaamheid, milieu en klimaat, Kenniscentrum Europa Decentraal
Europees akkoord gesloten over meststoffenverordening, Kenniscentrum Europa Decentraal
Op valreep Brussels akkoord over mestmarkt, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>