Monika Beck – Europa decentraal https://europadecentraal.nl Europees recht in duidelijke taal! Mon, 26 Feb 2024 11:19:53 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://europadecentraal.nl/wp-content/uploads/2022/05/cropped-Logo-KED-tp-32x32.png Monika Beck – Europa decentraal https://europadecentraal.nl 32 32 Terugblik op 2020: toename van het aantal kennisgevingen door decentrale overheden https://europadecentraal.nl/terugblik-op-2020-toename-van-het-aantal-kennisgevingen-door-decentrale-overheden/ Mon, 01 Mar 2021 14:48:17 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67483 Vorig jaar is er een stijging van het aantal kennisgevingen door Nederlandse decentrale overheden genoteerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Decentrale overheden hebben in 2020 in totaal 255 steunmaatregelen kennisgegeven bij de Europese Commissie om geoorloofd staatssteun te verstrekken. Een deel van deze kennisgevingen was voor steunmaatregelen naar aanleiding van de economische gevolgen van de uitbraak van corona.

Alle kennisgevingen worden, samen met kennisgevingen van voorgaande jaren, inzichtelijk gemaakt in de kennisgevingen-barometer van Kenniscentrum Europa decentraal.

Vrijstellingsverordeningen

In beginsel is staatssteun niet toegestaan, omdat overheidssteun aan ondernemingen de concurrentie op de Europese interne markt negatief kan beïnvloeden. Wanneer een steunmaatregel voldoet aan de vijf cumulatieve staatssteuncriteria, geldt als uitgangspunt dat deze maatregel bij de Europese Commissie moet worden aangemeld. Om te voorkomen dat een lange meldingsprocedure moet worden gevolgd, kunnen decentrale overheden onderzoeken of zij gebruik kunnen maken van een van de vrijstellingsverordeningen. In dat geval hoeft de steunmaatregel niet gemeld te worden bij de Europese Commissie, maar gelden wel nadere verplichtingen over de uitvoering, transparantie en verslaglegging van de steun. Als een decentrale overheid gebruik maakt van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGGV), Landbouwvrijstellingsverordening (LVV) of Visserijvrijstellingsverordening (VVV), geldt een kennisgevingsplicht.

Kennisgevingsprocedure

Steunmaatregelen, waarvoor de kennisgevingsplicht geldt, moeten binnen een bepaalde termijn worden kennisgegeven aan de Europese Commissie. Voor steunmaatregelen op basis van de AGVV geldt een termijn van twintig werkdagen na de inwerkingtreding van de steunmaatregel. Voor de LVV en VVV geldt een termijn van tien werkdagen vóór inwerkingtreding van de maatregel. De kennisgevingen worden gedaan via het online meldingssysteem van de Europese Commissie: het State Aid Notifications Interactive (SANI). Via SANI stellen decentrale overheden de Europese Commissie op de hoogte van de steunmaatregel door formulieren in te vullen, die de steunmaatregel samenvatten. Na het doen van de kennisgeving zijn de overheden verplicht de Europese Commissie jaarlijks te rapporteren over de betreffende steunmaatregel.

De rol van Kenniscentrum Europa decentraal

Het Coördinatiepunt Staatssteun van Kenniscentrum Europa decentraal ondersteunt decentrale overheden bij het doen van kennisgevingen. Dit gebeurt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Coördinatiepunt Staatssteun begeleidt en coördineert kennisgevingen van vrijgestelde steun op basis van de LVV en de AGVV. Daarnaast helpt het Coördinatiepunt Staatssteun ook bij de coördinatie van de jaarlijkse staatssteunrapportages van gemeenten. Gemeenten en provincies, die een kennisgeving willen doen of hierover specifieke vragen hebben, kunnen contact opnemen met het Coördinatiepunt Staatssteun via cps@europadecentraal.nl.

Accepteer cookies om de tabel te bekijken.

Populaire steuncategorieën

Uit de kennisgevingen-barometer van Kenniscentrum Europa decentraal blijkt dat veruit de meeste kennisgevingen AGVV-steun betreffen. De AGVV is een brede vrijstellingsverordening die steun voor verschillende specifieke doeleinden (bijvoorbeeld milieubescherming en cultuur) toestaat. In 2020 zijn de meeste kennisgevingen door decentrale overheden gedaan voor Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (O&O&I). In deze categorie zijn in totaal 106 steunmaatregelen verstrekt. Dit is een forse stijging vergeleken met 2019. Toen werden slechts 69 steunmaatregelen voor O&O&I kennisgegeven. In 2019 zijn de meeste kennisgevingen gedaan voor steun ten behoeve van instandhouding van cultuur en erfgoed (76 kennisgevingen). Deze categorie stond in 2020 op de tweede plaats van meest toegepaste steuncategorieën met een totaal van 84 kennisgevingen. Ook voor milieusteun en landbouwsteun zijn stijgingen van kennisgevingen genoteerd. In totaal zijn er 28 steunmaatregelen voor milieu kennisgegeven. In 2019 waren dit er slechts 12. Landbouwsteun is van 13 naar 17 kennisgevingen gestegen.

Accepteer cookies om de tabel te bekijken.

Recordjaar voor gemeenten

In 2020 zijn in totaal 60 steunmaatregelen door gemeenten kennisgegeven. Dit is een opmerkelijke stijging vergeleken met voorgaande jaren. Tussen 2016 en 2019 heeft het aantal kennisgevingen van  gemeenten tussen de 20 en 37 geschommeld. De overige kennisgevingen uit 2020 zijn door provincies, regio’s en samenwerkingsverbanden gedaan. De provincies zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van deze kennisgevingen, namelijk 154 van de totale 255. Dit is een redelijk gemiddeld aantal kennisgevingen van provincies vergeleken met voorgaande jaren. De regio’s en samenwerkingsverbanden hebben in 2020 41 maatregelen kennisgegeven.

Coronasteun

Gedurende 2020 heeft de Europese Commissie maatregelen genomen, zodat overheden meer ruimte krijgen om ondernemingen te ondersteunen bij de economische gevolgen van de uitbraak van corona. Eén van de maatregelen, die de Europese Commissie nam, was een wijziging van het verbod op steun op basis van de AGVV aan ondernemingen in moeilijkheden. In december werd dezelfde wijziging ook doorgevoerd in de LVV. Ondernemingen, die in moeilijkheden zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen nu ook steun ontvangen op basis van deze verordening. In totaal werden er 13 kennisgevingen gedaan op basis van de AGVV voor steunmaatregelen naar aanleiding van de coronacrisis. Het overgrote deel van deze staatssteun was bestemd voor culturele instellingen.

Meer informatie

Staatssteun, Kenniscentrum Europa Decentraal
Kennisgevingsprocedure, Kenniscentrum Europa Decentraal
Kennisgevingen-barometer, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Autoriteit Persoonsgegevens wil inzicht in dataverwerking van het inlichtingenbureau https://europadecentraal.nl/autoriteit-persoonsgegevens-wil-inzicht-in-dataverwerking-van-het-inlichtingenbureau/ Mon, 08 Feb 2021 12:15:16 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67325 De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twijfelt of het inlichtingenbureau voldoet aan de privacywetgeving bij het verwerken van persoonsgegevens. De AP vreest dat burgers slachtoffer kunnen worden van onrechtmatig overheidshandelen, zoals in de toeslagenaffaire gebeurde, indien het inlichtingenbureau onjuist omgaat met de gegevens van burgers.

Het inlichtingenbureau

Het inlichtingenbureau is een instantie die in 2001 is opgericht voor grootschalige verwerking van gegevens van burgers. Op basis van deze verwerkingen helpt het inlichtingenbureau gemeenten bij het beoordelen van aanvragen voor uitkeringen en het opsporen van mogelijke bijstandsfraude. Tijdens de verwerkingen worden van verschillende organisaties, zoals de Belastingdienst, gemeenten of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen gegevensstromen geanalyseerd. Wanneer het inlichtingenbureau conflicterende gegevens signaleert, bijvoorbeeld iemand die zowel een uitkering als studiefinanciering ontvangt, wordt de gemeente hiervan op de hoogte gesteld. De gemeente kan dan bepalen om een fraudeonderzoek te starten. Het is daarom van groot belang dat het inlichtingenbureau voldoet aan de privacy eisen die bij verwerkingen worden gesteld.

Inzicht in de dataverwerking

De AP eist nu inzicht in de wijze waarop de gegevens worden verwerkt bij het inlichtingenbureau. Het inlichtingenbureau moet binnen vier weken toelichten welke gegevens het verwerkt, op welke manier en op basis van welke wettelijke grondslagen. Met name de zelflerende algoritmes, die bij het verwerken van gegevens gebruikt worden, zijn zorgwekkend. Wanneer deze algoritmes worden gebruikt in hele grote databases, is het niet altijd meer te achterhalen hoe bepaalde gegevens zijn verwerkt. Het kan dan voorkomen dat mensen op het ‘verkeerde lijstje’ belanden en onterecht als fraudeur worden aangemerkt.

Europese Privacywetgeving

Tijdens het verwerken van data moet het inlichtingenbureau onder andere rekening houden met Europese privacywetgeving. De Europese privacywetgeving wordt sinds 2018 geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG stelt regels vast over rechtmatige verwerking van persoonsgegevens. Er wordt onder andere in bepaald dat verwerkingen van gegevens behoorlijk en transparant moeten zijn. Ook mogen de gegevens enkel verzameld worden met een gerechtvaardigd doel. De AP houdt toezicht op de naleving van de AVG in Nederland.

Meer informatie

Informatiemaatschappij, Kenniscentrum Europa Decentraal
Privacy: Algemene Verordening Gegevensbescherming, Kenniscentrum Europa Decentraal
, Binnenlands Bestuur

]]>
Europese Commissie opent consultatie over de vernieuwde Mededeling over de handhaving van staatssteunregels door nationale rechterlijke instanties https://europadecentraal.nl/europese-commissie-opent-consultatie-over-de-vernieuwde-mededeling-over-de-handhaving-van-staatssteunregels-door-nationale-rechterlijke-instanties/ Mon, 01 Feb 2021 14:52:14 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67294 De Europese Commissie heeft een vernieuwde versie van de Mededeling over de handhaving van de staatssteunregels door de nationale rechterlijke instanties voorgesteld. Decentrale overheden en andere stakeholders kunnen hun mening over het voorstel geven in een consultatie.

Mededeling over de handhaving van staatssteunregels door nationale rechterlijke instanties

Uitsluitend de Commissie is bevoegd om te beoordelen of een steunmaatregel verenigbaar is. Nationale rechters zijn alleen bevoegd om het begrip staatssteun uit te leggen. Door middel van de richtlijnen in de mededeling wil de Europese Commissie nationale rechters een grotere rol laten spelen bij handhaving van staatssteunregels. In de mededeling over de handhaving van staatssteunregels door nationale rechtelijke instanties worden de bevoegdheden van nationale rechters omschreven. Zo staat erin dat rechters in een rechtszaak mogen nagaan of aan de voorwaarden van een vrijstellingsverordening of een goedgekeurde steunmaatregel is voldaan. Rechters kunnen hierover voorafgaand aan de beoordeling advies vragen aan de Commissie. Ook wordt beschreven dat nationale rechters een belangrijke rol hebben bij het terugvorderen van ongeoorloofde staatssteun, nadat de Commissie tot terugvordering heeft besloten.

Voorstel voor een vernieuwde mededeling

In het voorstel van een vernieuwde versie van de mededeling licht de Commissie toe, dat uit een handhavingsstudie is gebleken dat het aantal staatssteunzaken dat nationale rechters behandelen is toegenomen. Ondanks deze toename is er weinig gebruik gemaakt van de mededeling over de handhaving van staatssteunregels door nationale rechtelijke instanties en de daarin genoemde samenwerkingsvormen tussen de nationale rechters en de Commissie. De Commissie wil graag het gebruik van de mededeling en de samenwerking bevorderen. Daarom biedt het vernieuwde versie  nationale rechters uitgebreidere informatie omtrent de toepassing van de staatssteunregels en samenwerking met de Commissie.

De consultatie

In de consultatie kunnen stakeholders zich uiten over het voorstel. De Commissie is vooral op zoek naar inbreng van nationale rechters en nationale (decentrale) autoriteiten die staatssteun toekennen. De consultatie staat open tot 16 april 2021 en is te vinden op deze website.

Bron:

Consultation on the Notice on the enforcement of State aid rules by national courts, Europese Commissie

Meer informatie

Staatssteun, Kenniscentrum Europa Decentraal
Terugvorderingsprocedure, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
European Data Protection Board presenteert nieuwe Europese richtlijnen voor datalekmeldingen https://europadecentraal.nl/european-data-protection-board-presenteert-nieuwe-europese-richtlijnen-voor-datalekmeldingen/ Mon, 01 Feb 2021 14:28:24 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67283 Het European Data Protection Board (EDPB) heeft onlangs nieuwe richtlijnen uitgebracht voor datalekmeldingen. Deze richtlijnen kunnen decentrale overheden helpen bij het nemen van passende maatregelen na vaststelling van een datalek.

Meldplicht bij datalekken

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bevat regels omtrent datalekken bij verwerkingen van persoonsgegevens. Er is sprake van een datalek indien er een inbreuk op persoonsgegevens heeft plaatsgevonden. Zo’n inbreuk kan ontstaan door gijzelsoftware of een inbraak in een databestand, maar ook een verloren usb-stick of gestolen laptop wordt beschouwd als datalek. In principe moeten deze datalekken, op grond van de AVG, gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze melding moet zonder onredelijke vertraging en, indien mogelijk, uiterlijk 72 uur nadat er kennis van is genomen zijn gemeld. Alleen als het onwaarschijnlijk is dat het datalek een risico meebrengt voor de bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene hoeft het lek niet gemeld te worden. Daarnaast bepaalt de AVG dat een datalek gemeld moet worden aan de betrokkene indien het datalek een hoog risico oplevert voor de rechten en vrijheden van de betrokkene. Bovendien moeten alle inbreuken in verband met persoonsgegevens geregistreerd worden in een overzicht. Ook wanneer de inbreuk geen risico’s met zich meebrengt. Voor meer informatie over datalekken heeft het kenniscentrum eerder deze praktijkvraag gepubliceerd.

De richtlijnen

Omdat het niet altijd even makkelijk is om het risico van een datalek in te schatten, heeft het EDPB richtlijnen opgesteld die kunnen helpen bij het maken van deze inschatting. In de richtlijnen staat  een lijst met veel voorkomende soorten datalekken, zoals ransomware-aanvallen en zoekgeraakte of gestolen apparatuur. Per type datalek wordt aan de hand van voorbeeldsituaties aangegeven hoe een inschatting van het risico gemaakt kan worden en wie op de hoogte gesteld moet worden. Ook worden de verplichtingen die van toepassing zijn op dat type datalek uitgelegd. De richtlijnen vormen een aanvulling op de eerder aangenomen algemene richtlijnen over datalekken.

Consultatie

De richtlijnen voor datalekmeldingen zijn nog niet definitief. Op de website van het EDPB kan er nog tot 2 maart 2021 feedback worden gegeven op de voorlopige versie van de richtlijnen. Na de consultatie zal het EDPB de definitieve richtlijnen vaststellen.

Bron:

Guidelines 01/2021 on Examples regarding Data Breach Notification, European Data Protection Board

Meer informatie:

Informatiemaatschappij, Kenniscentrum Europa Decentraal
Privacy: de Algemene Verordening Gegevensbescherming, Kenniscentrum Europa Decentraal
Meldplicht datalekken, Kenniscentrum Europa Decentraal
Meldplicht datalekken, Autoriteit Persoonsgegevens
Factsheet meldplicht datalekken, Informatiebeveiligingsdienst VNG
Wat te doen bij een datalek na een hack?, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Debat over de aanpassing van mededingings- en staatssteunregels ten behoeve van de Green Deal https://europadecentraal.nl/debat-over-de-aanpassing-van-mededingings-en-staatssteunregels-ten-behoeve-van-de-green-deal/ Mon, 25 Jan 2021 12:52:03 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67214 Hoe kunnen de Europese mededingings-en staatssteunregels bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de Green Deal? Daarover organiseert de Europese Commissie op 4 februari 2021 een online debat. Tijdens het debat zullen verschillende gastsprekers, uit verschillende lidstaten en EU-instellingen, zich over het onderwerp buigen.

Mededinging en de Green Deal

De Europese Unie (EU) heeft een uitgebreid stelsel van mededingings- en staatssteunregels die de concurrentie op de Europese interne markt beschermen. De EU wil deze regels nu deels herzien, zodat deze beter aansluiten bij doelstellingen uit de Green Deal. Eerder schreef het Kenniscentrum al over de manieren waarop aanpassingen in de mededingings- en staatssteunregels kunnen bijdragen aan de realisatie van de Green Deal.

Het debat

Ter voorbereiding op het debat heeft de Europese Commissie in het najaar van 2020 inbreng van belanghebbenden verzameld. Meer hierover leest u in dit bericht van het Kenniscentrum. Ongeveer 200 van de ingezonden ideeën, zullen tijdens het debat besproken worden. Het debat is opgesplitst in de volgende vier onderdelen:

  • Deel 1: De politieke ambitie – wat wil de Commissie bereiken?
  • Deel 2: Innovatie, groene groei en de mededingingsregels
  • Deel 3: Mededinging en het kartelverbod
  • Deel 4: Staatssteun

Het volledige programma van het debat vindt u hier.

Registratie

Het debat vindt van 9.00 tot 15.00 plaats. Aanmelden kan via deze link.

Bron:

Competition policy contributing to the EU Green Deal, Europese Commissie

Meer informatie

Staatssteun, Kenniscentrum Europa Decentraal
Europees mededingingsrecht, Kenniscentrum Europa Decentraal
Green Deal, Kenniscentrum Europa Decentraal
Competition Policy contributing to the Green Deal, Europese Commissie

]]>
Deel uw ideeën over de invoering van een digitale heffing https://europadecentraal.nl/deel-uw-ideeen-over-de-invoering-van-een-digitale-heffing/ Mon, 25 Jan 2021 12:44:18 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67210 De Europese Commissie vraagt inbreng van verschillende stakeholders, waaronder decentrale overheden, omtrent de invoering van een belastingheffing binnen de digitale sector. Volgens de Commissie zou een belastingheffing behulpzaam kunnen zijn bij het reageren op ontwikkelingen en uitdagingen van de digitale economie.

Digitale heffing

Vanwege de digitalisering kunnen bedrijven op verschillende manieren, en in verschillende lidstaten tegelijkertijd, makkelijk met digitale diensten inkomsten genereren. Vaak vallen deze activiteiten niet onder de huidige belastingsystemen. Met de invoering van een digitale heffing wil de Europese Commissie zorgen voor eerlijke belasting op deze inkomsten en ervoor zorgen dat ook digitale bedrijven en online dienstverleners een rechtvaardige bijdrage leveren aan de samenleving. De Commissie wil de volgende maatregelen invoeren:

  • Een vennootschapsbelasting voor alle bedrijven die bepaalde digitale activiteiten verrichten binnen de EU;
  • Een belasting op opbrengsten die door middel van digitale diensten binnen de EU gegenereerd worden;
  • Een belasting op digitale transacties die in business-to-business relaties plaatsvinden binnen de EU.

Het oorspronkelijke plan voor een digitale heffing is terug te vinden in de Conclusies van de Europese Raad van 21 juli 2020. De Europese Raad heeft daarin conclusies opgenomen over het herstelplan en het meerjarig financieel kader voor de periode 2021-2027. De digitale heffing moet zorgen voor meer  financiële middelen die onder andere gebruikt kunnen worden voor het economisch herstel na de coronacrisis.

Coronacrisis

Het economisch herstel na de coronacrisis heeft in 2021 prioriteit. Met het werkprogramma probeert de Commissie een balans te vinden tussen enerzijds het beheersen en het herstel van de crisis en anderzijds het bereiken van de toekomstambities door duurzame investeringen en hervormingen. De belastingheffing in de digitale sector is één van deze hervormingen.

De consultatie

De consultatie bestaat uit twee delen. Het eerste deel richt zich op de aanvangseffectenbeoordeling. Hierop kan tot 11 februari 2021 feedback worden gegeven via deze link. Het tweede deel is een openbare raadpleging die bestaat uit een vragenlijst. De vragenlijst staat tot 12 april 2021 open en kan ingevuld worden via deze website.

Bron:

Een rechtvaardige en competitieve digitale economie – digitale heffing, Europese Commissie

Meer informatie

Informatiemaatschappij, Kenniscentrum Europa Decentraal
Regionaal beleid en fondsen, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Raadpleging over de toekomstvisie van grensregio’s https://europadecentraal.nl/raadpleging-over-de-toekomstvisie-van-grensregios/ Mon, 18 Jan 2021 14:46:41 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67012 Het Comité van de Regio’s heeft in samenwerking met de Europese Alliantie van burgers in grensoverschrijdende regio’s een raadpleging geopend. De raadpleging gaat over de toekomstvisie voor grensoverschrijdende regio’s tot 2050.

Grensoverschrijdende regio’s

Grensoverschrijdende regio’s, ook wel grensregio’s genoemd, zijn de gebieden langs de binnengrenzen van de Europese Unie (EU). Deze regio’s beslaan ongeveer 40% van het grondgebied van de EU en omvatten zo’n 30% van de bevolking van de Unie (150 miljoen mensen). De EU heeft al verschillende acties ondernomen ter bevordering van de ontwikkeling van de grensregio’s. Voorbeelden hiervan zijn de goedkeuring van de Mededeling ‘Groei en cohesie stimuleren in grensregio’s van de EU’ en de oprichting van de Europese Alliantie van burgers in grensoverschrijdende regio’s. Ondanks alle inspanningen bestaan er voor de grensregio’s nog steeds belemmeringen. Burgers die in de grensregio’s wonen ervaren onder andere problemen bij het vinden van een baan, toegang tot gezondheidszorg of het dagelijks woon-werkverkeer. Daarnaast stuiten lokale en regionale overheden in de grensregio’s vaak op obstakels bij de totstandbrenging van intensievere grensoverschrijdende samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van publieke dienstverlening.

Doel van de raadpleging

In de raadpleging wil het Comité van de Regio’s samen met de Alliantie ervaringen en ideeën verzamelen die als uitgangspunt gebruikt kunnen worden voor een langetermijnvisie. Het Comité van de Regio’s wil hiermee toekomstige tegenslagen voorkomen, met name in het licht van de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende sluiting van grenzen. In de grensregio’s heeft de nationale aanpak van de coronacrisis veelal voorrang gekregen op grensoverschrijdende samenwerking. Belemmeringen waar de grensregio’s nu mee te maken hebben, moeten weggewerkt worden en verschillende vormen van samenwerking worden aangemoedigd.

De uitkomst van de raadpleging zal worden opgenomen in een resolutie van het Comité van de Regio’s. Deze resolutie zal concrete voorstellen bevatten over de toekomst van grensregio’s en zal een officiële bijdrage vormen van het Comité van de Regio’s en de Alliantie aan de Conferentie over de toekomst van Europa.

Deelname aan de raadpleging

De raadpleging bestaat uit een vragenlijst die op deze website ingevuld kan worden. De vragenlijst is beschikbaar in alle talen van de EU en kan onder meer door lokale en regionale autoriteiten worden ingevuld. De raadpleging staat nog tot 14 maart 2021 open.

Bron

Raadpleging over de langetermijntoekomst van grensoverschrijdende samenwerking, EU Survey

Meer informatie

Grensoverschrijdende samenwerking (GROS), Kenniscentrum Europa Decentraal
ITEM Grenseffectenrapportage 2020: geen sterk grensoverschrijdend gezondheidsbeleid tijdens coronacrisis, Kenniscentrum Europa Decentraal
Groei en cohesie stimuleren in de grensregio’s van de EU, Europese Commissie
Europese Alliantie van burgers in grensoverschrijdende regio’s, Europees Comité van de Regio’s

]]>
Europese Commissie vraagt feedback op de Richtlijn ter vermindering van breedbandkosten https://europadecentraal.nl/europese-commissie-vraagt-feedback-op-de-richtlijn-ter-vermindering-van-breedbandkosten/ Mon, 18 Jan 2021 14:35:55 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67008 De Richtlijn inzake maatregelen ter verlaging van de kosten van de aanleg van elektronische communicatienetwerken met hoge snelheid (2014/61/EU), ook wel Richtlijn ter vermindering van breedbandkosten genoemd, is toe aan vernieuwing. De Europese Commissie vraagt daarom in een raadpleging feedback van belanghebbenden op de Richtlijn.

Richtlijn ter vermindering van breedbandkosten

De Richtlijn ter vermindering van breedbandkosten moet de invoering van snelle en elektronische communicatienetwerken vergemakkelijken en stimuleren door de kosten te verlagen. Om deze doelstellingen te bereiken, bevat de richtlijn maatregelen op vier gebieden:

  • Delen en hergebruik van bestaande fysieke infrastructuur;
  • Efficiëntere coördinatie van civiele werken;
  • Versnelling en vereenvoudiging van vergunningsprocedures;
  • Uitrusting van nieuwe gebouwen en ingrijpende renovaties met snelle fysieke infrastructuur en verbeterde toegang tot infrastructuur in gebouwen.

De raadpleging

De richtlijn ter vermindering van breedbandkosten moet worden aangepast naar aanleiding van technologische ontwikkelingen en de digitalisering. De richtlijn moet efficiëntere en snellere uitrol van breedbandnetwerken mogelijk maken. Denk hierbij aan de uitrol van 5G netwerken. Ook kan de richtlijn gebruikt worden voor ‘vergroening’ van informatievoorziening en communicatietechnologieën om zo bij te dragen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal.

De Commissie vraagt verschillende belanghebbenden om feedback, waaronder decentrale overheden, via een online vragenlijst. De raadpleging staat nog open tot 2 maart 2021.

Breedband en decentrale overheden

Breedband is de verzamelnaam voor ICT-netwerken met een zeer grote capaciteit. Via breedband  kunnen grote hoeveelheden data met hoge snelheid getransporteerd worden op basis van een permanente actieve verbinding. In zowel de EU2020 strategie als in de Digitale Agenda streeft de EU ernaar om toegang tot snel internet overal in de EU te kunnen garanderen. Breedbandprojecten worden vaak door decentrale overheden uitgevoerd. Hierbij moeten zij rekening houden met regels voor mededinging, staatssteun en aanbesteden. Om decentrale overheden bij de (ontwikkeling van) breedbandprojecten te helpen, heeft het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de Handreiking Goed op weg met breedband opgesteld.

Bron

Public consultation on the review of the Broadband Cost Reduction Directive, Europese Commissie

Meer informatie

Informatiemaatschappij, Kenniscentrum Europa Decentraal
Breedbandprojecten, Kenniscentrum Europa Decentraal
Breedband en staatssteun, Kenniscentrum Europa Decentraal
Factsheet: Directive 2014/61/EU on broadband cost reduction in a nutshell, Europese Commissie
EU-regels om de kosten van de invoering van hogesnelheidsbreedband te verlagen, Europese Commissie
Persbericht: Commission launches public consultation to gather views on improving fast broadband network rollout, Europese Commissie

]]>
Europese Commissie verlengt vrijstellings­verordeningen staatssteun: Wat zijn de gevolgen voor nieuwe en bestaande kennisgevingen? https://europadecentraal.nl/europese-commissie-verlengt-vrijstellingsverordeningen-staatssteun-wat-zijn-de-gevolgen-voor-nieuwe-en-bestaande-kennisgevingen/ Thu, 17 Dec 2020 14:58:08 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=66434 De Europese Commissie heeft besloten de Landbouw­vrijstellings­verordening (LVV) en de Visserij­vrijstellings­verordening (VVV) te verlengen. Eerder verlengde de Europese Commissie al de Algemene Groeps­vrijstellings­verordening (AGVV) en de de-minimis­verordening.  De verordeningen zouden zonder verlenging aan het eind van dit jaar aflopen. De verlenging heeft  gevolgen voor de kennisgevingen van decentrale overheden.

Staatssteun en vrijstellingsverordeningen

In beginsel is staatssteun niet toegestaan aangezien overheidssteun aan onderneming een negatieve invloed kan hebben op de Europese interne markt. Maar er bestaan uitzonderingen en vrijstellingen op grond waarvan staatssteun onder voorwaarden is toegestaan. De de-minimisverordening bevat een uitzondering die toestaat maximaal €200.000 steun te verlenen aan een onderneming over een periode van drie belastingjaren. De AGVV, LVV en VVV zijn vrijstellingsverordeningen die steunverlening voor specifieke doeleinden mogelijk maken. Voor steun verleend op grond van de AGVV, LVV en VVV geldt een kennisgevingsplicht.

Verlenging

Ten behoeve van de rechtszekerheid heeft de Europese Commissie besloten de de-minimisverordening, AGVV, LVV en VVV te verlengen. Voor de AGVV en de-minimisverordening is in juli 2020 al een wijzigingsverordening aangenomen waarin de regelingen met drie jaar worden verlengd tot en met 31 december 2023. De LVV en VVV worden nu met twee jaar verlengd tot 31 december 2022 met een overgangstermijn die loopt tot 30 juni 2023.

Gevolgen voor kennisgevingen

De verlenging van de verordeningen heeft gevolgen voor de kennisgevingen die decentrale overheden doen. Voor kennisgevingen op grond van de verlengde verordeningen geldt het volgende:

  • Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV)

Voor de AGVV geldt dat kennisgevingen op grond van de oude AGVV niet langer doorlopen dan 31 december 2020. Voor steunregelingen – dus niet ad-hoc-maatregelen – die de afgelopen maanden nog niet zijn aangepast aan de verlengde AGVV en die wél langer doorlopen, moet een nieuwe kennisgeving worden gedaan.
NB: Voor steunregelingen die inhoudelijk helemaal niet wijzigen, kan het een kopie zijn van de huidige kennisgeving in SANI2, waarbij alleen de looptijd wordt aangepast. Het CSDO kan u daarbij helpen.
De nieuwe of gewijzigde kennisgevingen moeten uiterlijk binnen 20 werkdagen na 31 december 2020 in SANI geregistreerd zijn. Bovendien geldt dat alle verlengde en nieuwe kennisgevingen – zowel steunregelingen als individuele steunverlening – uiterlijk tot en met 31 december 2023 kunnen worden gemeld, ook als de looptijd van de nationale steunregeling langer is.

  • Landbouwvrijstellingsverordening (LVV) en Visserijvrijstellingsverordening (VVV)

Steunregelingen die onder de oude LVV en VVV zijn kennisgegeven worden automatisch verlengd wanneer er inhoudelijk niets verandert. Budgetverhogingen worden niet als inhoudelijke verandering aangemerkte en kunnen bij de jaarlijkse staatssteunrapportage worden vermeld. Wanneer de steunmaatregel tijdelijk ook wordt toegepast op ondernemingen in moeilijkheden is er wel sprake van een inhoudelijke verandering. Er moet dan een nieuwe kennisgeving worden gedaan op grond van de verlengde LVV of VVV. Voor ad hoc-maatregelen op basis van de verlengde LVV of VVV geldt dat deze tot en met 31 december 2022 kunnen worden gemeld. Voor steunregelingen op basis van de nieuwe verordeningen kan dit tot 30 juni 2023. Indien steunregelingen langer doorlopen, moet na verloop van de datum een nieuwe kennisgeving worden gedaan op basis van de dan geldende LVV of VVV.

Voor het verlengen van bestaande steunregelingen op grond van de AGVV, LVV en VVV kunnen decentrale overheden direct contact opnemen met het Coördinatiepunt Staatssteun voor Decentrale Overheden (CSDO) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Meer informatie

Staatssteun, Kenniscentrum Europa Decentraal
Vrijstellingen, Kenniscentrum Europa Decentraal
Kennisgevingsprocedure, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Europees actieplan voor integratie en inclusie https://europadecentraal.nl/europees-actieplan-voor-integratie-en-inclusie/ Mon, 14 Dec 2020 15:11:53 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=66358 De Europese Commissie heeft in december het actieplan voor integratie en inclusie voor de periode 2021-2027 gepresenteerd. Dit actieplan is gericht op het bevorderen van gelijkheid en sociale samenhang in de Europese Unie (EU). In het actieplan staan plannen die van belang zijn voor decentrale overheden, zoals het verbeteren van digitale overheidsdiensten.

Belang van integratie en inclusie

Integratie en inclusie zijn belangrijk voor een goed en doeltreffend migratie- en asielbeleid. Discriminatie en ongelijke toegang tot onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg en huisvesting zijn voor migranten en vluchtelingen vaak nog een realiteit. Het Europees beleid is gericht op gelijke rechten en gelijke toegang tot ondersteuning van overheden. Decentrale overheden spelen een belangrijke rol bij de uitvoering van het integratie- en inclusiebeleid.

Actieplan

Het actieplan voor integratie en inclusie 2021-2027 is een uitgebreidere versie van het actieplan uit 2016. Het eerdere plan was enkel gericht op migranten. Het nieuwe actieplan gaat zowel over migranten als EU-burgers met een migratieachtergrond. In het plan staan maatregelen op verschillende gebieden:

  • Inclusief onderwijs;
  • Betere arbeidskansen en erkenning van vaardigheden;
  • Betere toegang tot gezondheidsdiensten;
  • Toegang tot geschikte en betaalbare woningen.

Het is de bedoeling dat het actieplan wordt uitgevoerd met EU-financiering en door het sluiten van partnerschappen. Daarin worden migranten, gastgemeenschappen, sociale en economische partners, lokale en regionale autoriteiten en de privésector betrokken. Het vertrekpunt van het actieplan is dat integratie de verantwoordelijkheid is van de gastgemeenschap én de persoon zelf.

Partnerschap tussen de Europese Commissie en het Comité van de Regio’s

De Commissie en het Comité van de Regio’s hebben op 19 maart 2021 hun samenwerking aangekondigd. Dit partnerschap is gebaseerd op het actieplan en is bedoeld om de samenwerking tussen steden, regio’s en plattelandsgebieden in de EU te versterken. Deze samenwerking heeft drie doelen:

  • Bouwen aan een open dialoog tussen de Commissie, het Comité van de Regio’s en lokale en regionale autoriteiten over integratie, middels gesprekken en openbare raadplegingen. Ook zal er een nieuw forum georganiseerd worden waarin de territoriale impact van migratie in kaart gebracht zal worden en de specifieke behoeften van lokale en regionale autoriteiten die het meest zijn getroffen;
  • Het stimuleren van ervaringsuitwisselingen tussen lokale en regionale autoriteiten over verschillende aspecten van integratie. Dit zal worden bevorderd mede door studiebezoeken en workshops. Decentrale overheden hebben hier belang bij, omdat zij hun ervaringen kunnen delen door deel te nemen aan de verschillende toekomstige evenementen;
  • Verbeteren van data over integratie op lokaal niveau, bijvoorbeeld door het verstrekken van informatie op de Europese websites over integratie.

Digitale dienstverlening

De Commissie ziet betere digitale dienstverlening als een belangrijk middel voor integratie en toegankelijkheid. Veel diensten worden nu online aangeboden, bijvoorbeeld onderwijs, taalcursussen of integratiecursussen. Dit brengt voor de migranten en EU-burgers met een migratieachtergrond obstakels met zich mee vanwege taalbarrières, gebrek aan elektronische identificatie of gebrek aan de juiste middelen zoals computers of internetverbindingen. Het is daarom essentieel dat digitale dienstverlening voor iedereen beschikbaar en bruikbaar is.
Ter verbetering van de digitale overheidsdiensten ontwikkelt de Commissie een inclusief ‘EU e-government’ actieplan. Daarin wordt beschreven hoe migranten en EU-burgers met een migratieachtergrond goed gebruik kunnen maken van digitale overheidsdiensten. Daarbij worden vertrouwensdiensten gebruikt, zoals het eID uit de eIDAS-verordening. Ook wil de Commissie migranten en EU-burgers met een migratieachtergrond betrekken bij het oprichten en verlenen van de overheidsdiensten. Bovendien wil de Commissie de beschikbaarheid van overheidsdata voor integratie op het decentrale niveau te verbeteren.

Overige plannen

Op het gebied van onderwijs wil de Commissie dat EU fondsen op nationaal en regionaal niveau zo veel mogelijk gebruikt worden voor ondersteuning in het onderwijs en taaltraining. Het gaat met name om het Europees Sociaal Fonds +, het Asiel en Migratie Fonds en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook op het gebied van arbeid moeten deze fondsen ingezet worden om integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen. Verder moet algemene gezondheidszorg beschikbaar gesteld worden voor migranten en EU-burgers met een migratieachtergrond. Dit geldt ook voor psychische gezondheidszorg.

Bron

Inclusie voor iedereen: Commissie presenteert actieplan voor integratie en inclusie 2021-2027, Europese Commissie
Action plan on Integration and Inclusion 2021-2027, Europese Commissie
Aankondiging partnerschap tussen Europese Commissie en Comité van de Regio’s, Europese Comité van de Regio’s

Meer informatie

Informatiemaatschappij, Kenniscentrum Europa Decentraal
Migratie, Kenniscentrum Europa Decentraal
Action plan on Integration and Inclusion 2021-2027: Digital public services as an enabler, Europese Commissie
Factsheet EU Action Plan on Integration and Inclusion (2021-2027), Europese Commissie

]]>