Ton van der Valk – Europa decentraal https://europadecentraal.nl Europees recht in duidelijke taal! Tue, 07 May 2024 14:19:04 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://europadecentraal.nl/wp-content/uploads/2022/05/cropped-Logo-KED-tp-32x32.png Ton van der Valk – Europa decentraal https://europadecentraal.nl 32 32 KED verbetert digitale dienstverlening voor helpdesk en kennisgevingen https://europadecentraal.nl/nieuws/ked-verbetert-digitale-dienstverlening-voor-helpdesk-en-kennisgevingen/ Mon, 02 Oct 2023 08:32:20 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=97371 20 jaar helpdesk

Europa is niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk van de decentrale overheid. Tot 10 jaar geleden waren vragen die het Kenniscentrum binnenkreeg nog erg enigszins abstract over het “Hoe, Wat en Waarom?” van de EU. Nu zien we elke dag een aantal complexe vraagstukken binnen komen van beleidsmedewerkers die van de EU hun expertise hebben gemaakt.

De meeste vragen voor de helpdesk komen binnen via het helpdesk-formulier op de website. Zo gauw als een vraag binnenkomt, wordt deze aan een van onze adviseurs toegewezen, met specialisme over het betreffende onderwerp. Soms kiezen wij ervoor om de vragensteller terug te bellen, wanneer wij van mening zijn dat dit van belang is voor het begrip van een probleem. Doordat dit systeem goed blijkt te werken, hebben we ervoor gekozen om de telefonische helpdesk te sluiten, en dit te vervangen door de mogelijkheid van een terugbelverzoek. Zo weten wij, en onze vragenstellers, dat er altijd een specialist iemand te woord staat.

Terugbelverzoek

Het terugbelverzoek vervangt de oude telefonische helpdesk. Dit lost het probleem op dat vragenstellers met specialistische vragen vaak niet direct de juiste adviseur konden spreken. Door het digitale formulier met terugbelverzoek heeft de juiste adviseur direct de juiste informatie om de vraag inhoudelijk bespreken, terwijl de mogelijkheid van een persoonlijk adviesgesprek toch behouden blijft.

Hoe werkt het?

Het helpdesk-formulier op de website is nu uitgebreid met de optie voor terugbelverzoek. U kunt hier uw naam, overheid, onderwerp van uw vraag, telefoonnummer en een voorkeur voor tijdstip van het terugbellen aangeven. U kunt natuurlijk ook al uw vraag stellen via dit formulier, of aangeven waar u over wilt sparren. Binnen 1 werkdag krijgt u een mail met een bevestiging van het tijdstip waarop de juiste adviseur u kan terugbellen. Na het gesprek kan de adviseur de belangrijkste punten uit het gesprek ook nog even samenvatten via de mail.

Uiteraard zal KED zorgvuldig monitoren of het proces van terugbellen soepel verloopt.

Digitaal Kennisgeven

Het kennisgeven van staatssteun is niet ingewikkeld, maar kent zeker een groot aantal stappen en controles. Op dit moment is een onderdeel van de procedure het heen en weer mailen tussen gemeente of provincie, en het Kenniscentrum Europa Decentraal. Dit kan volgens ons beter gestroomlijnd worden. Daarnaast is het voor de continuïteit goed als medewerkers binnen KED eenvoudig kunnen samenwerken aan verschillende dossiers. Daarom gaan we voor kennisgevingen over op hetzelfde systeem dat we nu gebruiken voor onze helpdesk. Dat zorgt voor een paar kleine veranderingen in de procedure die we u graag mee willen geven.

Wat gaat er veranderen?

In het dossier Staatssteun op onze website vindt u niet alleen een uitleg over de kennisgevingsprocedure, maar ook een formulier waarin u basisinformatie over uw kennisgeving aan ons kunt mededelen. U vult hier in voor welke organisatie u werkt, de benaming van de kennisgeving, de datum inwerkingtreding, de gebruikte vrijstelling, en natuurlijk wij u kunnen bereiken. Daarnaast kunt u een vraag of extra informatie meegeven. Dit formulier maakt vervolgens een zogenaamd ‘ticket’ aan in ons systeem. Zo houden wij beter overzicht over uw kennisgeving en kunnen wij er altijd zeker van zijn dat u op tijd een response krijgt en de deadlines van de Europese Commissie worden gehaald.

Meer informatie

Kennisgevingsprocedure Staatssteun, KED

Links

https://europadecentraal.nl/helpdesk/
https://europadecentraal.nl/kennisgevingsformulier/

]]>
Let’s get digital-event 9 februari 2023 https://europadecentraal.nl/nieuws/lets-get-digital-bijeenkomst-9-februari-2023/ Mon, 12 Dec 2022 16:46:27 +0000 https://europadecentraal.nl/?post_type=nieuws&p=90670 Dit evenement heeft inmiddels plaatsgevonden. Benieuwd naar de beelden van Let’s get Digital 2.0? Bekijk hier de beelden.

Digitalisering is één van de prioriteiten van de Europese Commissie. Er worden daarom regelmatig nieuwe Europese voorstellen voor wet- en regelgeving op het gebied van digitalisering gedaan.

Kenniscentrum Europa Decentraal heeft deze wetgeving voor u op een rij gezet in een tijdlijn. We zullen tijdens ons eerste Let’s get digital-event een voorproefje geven van onze interactieve tijdlijn!

Het voorproefje van de tijdlijn wordt gevolgd door een interessant panelgesprek met vertegenwoordigers van verschillende bestuurslagen over de uitwerking van Europese digitale wetgeving in de decentrale praktijk. We stellen vragen over bijvoorbeeld de voorbereidingen die decentrale overheden treffen om te voldoen aan toekomstige wetgeving en welke uitdagingen er wellicht in het verschiet liggen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Het delen van data 
  • Cybersecurity   
  • Single Digital Gateway  

Daarna is het tijd voor een borrel!

Aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats op 09 februari 2023 in de Willemshof, Nassaulaan 12 in Den Haag tussen 14.30 – 17.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur. Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs. De maximale capaciteit is 100 personen, daarna wordt er een wachtlijst gehanteerd.

Panelleden

Met gepaste trots stellen wij het panel aan u voor:

  • Katinka Petronia: Nationaal Coördinator Single Digital Gateway en beleidsadviseur BZK
  • Jan van Ginkel: Concerndirecteur en loco-provinciesecretaris provincie Zuid-Holland
  • Marije Stronks: Strategisch adviseur digitale transformatie, Unie van Waterschappen en het Waterschapshuis
  • Jan Dirk van der Borg: Wethouder gemeente Papendrecht

Bent u benieuwd hoe zij omgaan met het delen van data, cybersecurity en de Single Digital Gateway? Meld u dan snel aan. Er zijn nog een beperkt aantal plekken beschikbaar. 

We kijken er naar uit om u 9 februari op het Willemshof te treffen! 


]]>
Overeenstemming bereikt over EU-jaarbegroting 2020 https://europadecentraal.nl/overeenstemming-bereikt-over-eu-jaarbegroting-2020/ Mon, 25 Nov 2019 15:28:28 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=57777 Op 15 en 18 november vond de Raad voor Economische en Financiële Zaken (Ecofinraad) plaats, die in het teken stond van de onderhandelingen over de 2020 EU-begroting. Daar zijn de Raad van de EU en het Europees Parlement akkoord gegaan met de jaarbegroting. De begroting voor 2020 voorziet meer steun voor groei en concurrentievermogen, klimaatbescherming en andere EU-prioriteiten zoals veiligheid en migratiebeheer.

Ecofin Raad

De Raad van de EU en het Parlement kwamen samen in een bemiddelingscomité tijdens de Ecofinraad. De Raad van de EU meldde dat een totaal van € 153,6 miljard aan betalingen is vastgesteld. Deze betalingen zijn de bedragen die de EU in een bepaald jaar verwacht uit te geven aan verschillende prioriteitsgebieden.
Ten opzichte van de begroting voor 2019 stijgen deze betalingen met 1,5%. Deze stijging is verwerkt in de jaarbegroting om de uitvoering van lopende programma’s in de 2014-2020 periode van om de lopende meerjarenbegroting van de EU (MFK) niet te hinderen, en een ophoping van betalingsaanvragen in de volgende periode te voorkomen. Het totaalbedrag is gebaseerd op de aanname dat het VK in 2020 ten volle blijft deelnemen aan de financiering en de uitvoering van de EU-begroting voor 2020. Dit is het geval wanneer het VK de EU verlaat op 31 januari met een terugtrekkingsakkoord. In dit scenario is er tot en met 31 december 2020 sprake van een transitieperiode waarin is afgesproken dat het VK blijft meebetalen aan de EU-begroting van 2020.
In het vastgelegde totaalbedrag voor 2020 is ook een marge van € 1,5 miljard beschikbaar gehouden. Deze marge is ingebouwd in de begroting om te kunnen reageren op onvoorziene omstandigheden. Met het oog op, bijvoorbeeld, de migratiecrisis en de Brexit pleitte het Nederlandse kabinet eerder dit jaar al voor een crisisbestendige en voorspelbare Europese begroting.

Prioriteitsgebieden 2020 EU-begroting

Eerder dit jaar heeft de Commissie een voorstel gedaan voor de laatste jaarbegroting binnen het MFK. Hierin hebben banen, groei, jongeren, klimaatverandering, veiligheid en solidariteit de prioriteit hebben, aldus de Commissaris voor de begroting en personeelszaken Günther Oettinger.
Zoals in het eerdere Commissievoorstel over de 2020-begroting uiteengezet is, staan het concurrentievermogen, klimaatbeleid, en veiligheidsbeleid voor de laatste jaarbegroting centraal.

RubriekenEU-begroting 2020 (in miljoen €)
VastleggingenBetalingen
1. Slimme en inclusieve groei83 93172 354
– 1a. Concurrentievermogen voor groei en banen25 28522 308
– 1b. Economische, sociale en territoriale cohesie58 64650 046
2. Duurzame groei: natuurlijke hulpbronnen59 90757 905
3. Veiligheid en burgerschap3 7293 685
4. Europa als wereldspeler10 2628 929
5. Administratie10 27210 275
Speciale instrumenten588419
TOTAAL168 688153 566
Als % van het bni van de EU-280,99%0,90%

Bron: Raad van de EU

Groei en concurrentievermogen

Al tijdens de Eurogroep en Ecofinraad van 7 en 8 november 2019 werd er over groei en banen gesproken. Nederland onderstreepte tijdens deze discussie al het belang van investeringen in innovatie en onderzoek. Hier is in de jaarbegroting voor 2020 gehoor aan gegeven in de vorm van, onder andere, middelen voor Horizon 2020 en een groter budget voor Erasmus+. Om werkloosheid onder jongeren in de meest getroffen regio’s te bestrijden, wordt € 145 miljoen uitgetrokken voor het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief. Door extra te investeren in de voorgenoemde initiatieven kan de langzame daling van het percentage werkloze jongeren worden versneld.

Klimaatbescherming

De betalingen aan verschillende sectoren en programma’s ter ondersteuning van het klimaat verhoogd, overeenkomstig met de Commissieplannen voor een klimaatneutraal Europees continent tegen 2050. Zowel op de gebieden van onderzoek en ontwikkeling als vervoer, energie en infrastructuur wijst de jaarbegroting meer middelen toe.
Om de financiering van innovatieve oplossingen voor klimaatbescherming te realiseren, is er een compromis getroffen over steun voor de landbouw. In de nieuwe begroting is er namelijk een verminderde bijdrage gereserveerd voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat zich richt op inkomenssteun voor boeren, marktregulering en plattelandsontwikkeling.

Veiligheid en migratiebeheer

Onder de EU-jaarbegroting 2020 zullen het Fonds voor asiel, migratie en integratie, het Fonds voor interne veiligheid en verschillende agentschappen meer middelen toegewezen krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor EuroJust, Frontex, het Europees Ondersteunings-bureau voor asielzaken, Europol en het Europees Openbaar Ministerie. Vanwege de negatieve trends op het vlak van democratie en de rechtsstaat, zal Turkije relatief minder pre-toetredingssteun toegewezen krijgen in deze jaarbegroting.

Bron

EU-begroting 2020: Raad en Parlement bereiken akkoord, persmededeling Raad van de EU
Raad Economische en Financiële Zaken (Begroting), 15-18 november 2019, vergadering Raad van de EU

Meer informatie

Raad presenteert versoberd voorstel voor EU-begroting 2019, Kenniscentrum Europa Decentraal
Voorgestelde Europese begroting investeert in concurrentiekracht, klimaat en veiligheid, Kenniscentrum Europa Decentraal
Kabinet pleit voor crisisbestendige en voorspelbare Europese begroting, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
CEF Transport Blending facility open https://europadecentraal.nl/cef-transport-blending-facility-open/ Mon, 25 Nov 2019 13:56:10 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=57762 Het uitvoerend agentschap van de Europese Commissie INEA publiceerde op 15 november een oproep voor het indienen van subsidieaanvragen voor de uitrol van ERTMS en schone brandstoffen voor alle modaliteiten op het kernnetwerk van het Europese transportnetwerk TEN-T. Het budget van € 198 mln is in principe beschikbaar voor de gehele periode, tenzij eerder uitgeput in driemaandelijkse selectieronden.

Oproep

De doorlopende oproep tot het indienen van voorstellen ondersteunt twee prioriteiten van het meerjarige werkprogramma van CEF Transport voor 2014-2020, elk met een budget van € 99 miljoen. Het gaat om de prioriteiten ‘implementatie van European Rail Traffic Management System (ERTMS)’ en ‘alternatieve brandstoffen voor transport’. Een aanvraag indienen kan alleen via een zogenoemde Implementing Partner. Dat kan de European Investment Bank (EIB) zijn of een nationale investeringsbank of -instelling, die vooraf een financieringsgoedkeuring moet afgeven. Nederlandse bedrijven die een project willen indienen, moeten zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Eerste sluitingsdatum

Elke drie maanden wordt subsidie toegekend aan projecten. De eerste sluitingsdatum voor projectuitvoerders is voorzien op 14 februari 2020. De beoordelingscriteria zijn dezelfde als bij reguliere CEF-calls. Op de speciale oproeppagina van INEA staat meer informatie over de prioriteiten en de procedure.

Virtuele infodag

De INEA organiseert op 5 december 2019 een virtuele infodag. Deze informatiedag zal de prioriteiten en belangrijkste aspecten van de oproep, evaluatie en gunning van de CEF Transport Blending Facility behandelen en zal daarnaast tips geven over het voorbereiden van een succesvol voorstel. Dit evenement is alleen virtueel en vindt plaats in de ochtend van donderdag 5 december 2019. Registreren kan via de INEA website, waarna u een link ontvangt om het evenement te bekijken.

Bron

EU launches a Blending Facility to support sustainable transport projects, INEA

Meer informatie:

CEF Transport Blending facility, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
2019 CEF Transport Blending Facility virtual info day, INEA

]]>
Subsidie voor het winnen van grondstoffen uit stedelijk bioafval en afvalwater https://europadecentraal.nl/subsidie-voor-het-winnen-van-grondstoffen-uit-stedelijk-bioafval-en-afvalwater/ Mon, 25 Nov 2019 13:52:46 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=57759 De Europese Commissie biedt een subsidie aan vanuit het Horizon 2020-programma voor de ondersteuning van een pilotgroep die grondstoffen wil winnen uit stedelijk bioafval en afvalwater. Deze pilotgroep moet bestaan uit minimaal vijf (Europese) steden. De inschrijving voor deze subsidie sluit op 22 januari 2020. 

Bio-economie in Europa

Uit de geüpdatete Europese bio-economie strategie volgt dat steden en stedelijk gebied zich zouden moeten ontwikkelen tot circulaire hubs. Er zouden nieuwe grondstoffen gewonnen kunnen worden uit allerlei afvalstromen, bijvoorbeeld uit stedelijk afval en afvalwater. Een recent voorbeeld hiervan is de productie van Kaumera door het Waterschap Rijn en IJssel. Kaumera is een hoogwaardige bio-polymere grondstof die wordt gewonnen uit het overblijfsel van gefilterd huishoudelijk afvalwater. Dat betekent dat deze Kaumera-fabriek zowel drinkbaar water als hoogwaardige grondstoffen produceert. De financiering van deze fabriek wordt onder andere verzorgd door Europese subsidie uit het LIFE-programma.

Subsidie

Vanuit het Horizon 2020-programma word er nu subsidie van maximaal € 8 miljoen voor hulp bij een project van minimaal vijf Europese steden aangeboden. Door middel van deze bijdrage moet er genoeg technische, economische en juridische capaciteit worden ontwikkeld, zodat de pilotgroep zelf investeringen kan aantrekken voor de toekomst. Deze investeringen moeten bijdragen aan de ontwikkeling van hoogwaardige, veilige en duurzame bio-based grondstoffen. U kunt hier meer lezen over de voorwaarden van de call.

Bron

European Commission launches call for proposals to support cities to produce bio-based products from urban biowaste and wastewater, Europese Commissie

Meer lezen:

Afvalregelgeving als belemmering voor de circulaire economie, Kenniscentrum Europa Decentraal
Dossier Circulaire Economie, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Kansen voor Nederland door internationale bedrijvenstroom rondom Brexit https://europadecentraal.nl/kansen-voor-nederland-door-internationale-bedrijvenstroom-rondom-brexit/ Mon, 30 Sep 2019 15:19:16 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=56988 In de berichtgeving van zowel de Rijksoverheid als de Europese Commissie wordt in de aanloop naar de Brexit volop gewezen op de noodzakelijke voorbereidingen op alle mogelijke Brexit-scenario’s. Omdat alle scenario’s risico’s en negatieve gevolgen met zich meebrengen, hebben al veel bedrijven en overheden noodmaatregelen getroffen. Zo ook bedrijven die zich gevestigd hebben in het Verenigd Koninkrijk. In een recente analyse van het Clingendael Instituut worden 56 bedrijven uitgelicht met betrekking tot hun besluit om zich te vestigen in Nederland.


Naast Nederland zijn andere EU27 landen ook een bestemming voor bedrijven met een post in het VK. Zo heeft Ierland een influx van 100 vermogensbeheerders ervaren sinds 2016, en hebben grote commerciële banken hun personeel en vermogens verhuisd naar Frankfurt en Parijs. De keuze van bedrijven voor Nederland brengt verschillende kansen met zich mee in de financiële diensten-, farmaceutische-, en mediasectoren en, in zijn algemeenheid, de Nederlandse werkgelegenheid.

Verhuisplannen bedrijven en organisaties uit het VK

Alhoewel er maar 56 bedrijven zijn uitgelicht in de analyse van het Instituut Clingendael is er een nóg grotere groep die plannen heeft om naar Nederland te komen, maar deze niet publiekelijk wil maken of de aankondiging heeft uitgesteld tot de officiële Brexit-datum van 31 oktober. De meerderheid van de door het Clingendael onderzochte bedrijven willen een EU-kantoor in Nederland openen om daarmee diensten te kunnen blijven aanbieden op de EU-markt. De drie andere manieren waarop door de Brexit-getroffen bedrijven naar Nederland verhuizen, zijn:

  • het verplaatsen van activiteiten naar de EU-markt (bijvoorbeeld in de vorm van een juridische entiteit of een bepaalde productielijn of een hoofdkantoor);
  • het uitbreiden van bestaande activiteiten in Nederland en het terugschroeven van activiteiten in het VK;
  • het opzetten van een Europees hoofdkantoor dat alle Europese activiteiten (inclusief die uit het VK) beslaat.

Waarom Nederland?

Eerder dit jaar is uit rapporten van het CBS en het Netherlands Foreign Investment Agency duidelijk geworden dat er vanuit het buitenland, en vooral vanuit het VK en de VS, steeds meer wordt geïnvesteerd in Nederland sinds het Brexit-referendum in 2016. Terwijl vorig jaar de Britse investeringen in Nederland op het hoogste niveau in acht jaar tijd waren, halveerden de investeringen van Nederland in het VK tussen 2016 en 2017. ‘In 2018 was er zelfs sprake van terugtrekking van Nederlandse investeringen uit het VK ter waarde van € 11 miljard,’ aldus het CBS.

Financiële sector

Het bank- en verzekeringswezen en overige financiële diensten nemen, vergeleken met de andere bedrijfstakken, het grootste deel van alle inkomende buitenlandse investeringen in beslag. Zo geeft ook het Instituut Clingendael aan dat, van de 56 uitgelichte bedrijven in hun analyse, meer dan de helft afkomstig is uit de financiële sector. De klimmende groei van de financiële sector in Nederland, en bij uitstek in Amsterdam, is daarom één van de beweegredenen voor de verhuizing uit het VK.

Farmaceutische sector

Daarnaast linkt het Instituut Clingendael ook de Nederlandse vestiging van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) aan het besluit van commerciële bedrijven in de farmaceutische sector om de verhuizing naar Nederland concreet te maken. Maar ook internationale organisaties die samenwerken met de EMA, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration en de British Standards Institution hebben voor het opzetten van een EU-kantoor in Nederland gekozen.

Mediasector

Ten slotte noemt de analyse van het Instituut Clingendael nog bedrijven in de mediasector als één van de aangetrokken partijen naar Nederland. Als een no deal-Brexit zich voordoet, is het mogelijk dat mediabedrijven uit het VK geen garantie krijgen op EU-licenties voor het uitzenden van programma’s zonder vestiging binnen de Europese Unie. Daarom kiezen multinationals als Sony en Discovery ervoor om hun Europese (operationele) hoofdkantoren te verhuizen naar Amsterdam.

Niet alleen Amsterdam is aantrekkelijk voor vestiging

Buiten de specifieke aantrekkingskracht van Amsterdam voor vele bedrijven steken, blijken ook andere Nederlandse gebieden interessant. Zo komen drie NGO’s naar Den Haag, heeft BMW gehint naar een verhuizing van haar Mini-productie naar Limburg, is het Schotse ferrybedrijf TEC-Farragon van plan een Schots-Groningse ferrylijn te beginnen, en wil Philips uitbreiden in Drachten.

Werkgelegenheid en Brexit

Deze maand beantwoordden (link 404) de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Kamervragen over de gevolgen voor werkgelegenheid bij een no deal-Brexit. Hierbij kwamen zowel de maatregelen voor de negatieve gevolgen, als de positieve gevolgen van Brexit op de Nederlandse werkgelegenheid naar voren. Eén van de positieve uitkomsten die werd genoemd, is de vestiging van het Europees Geneesmiddelenagentschap in Amsterdam in 2017. Het Europese besluit om vanuit Londen naar onze hoofdstad te verhuizen zal goed zijn voor een boost van de farmaceutische cluster in Nederland met de positieve gevolgen voor werkgelegenheid van dien, aldus de staatssecretaris en minister. Mede dankzij de 900 werknemers die er werken en in Nederland wonen en leven, en de talrijke bezoeken aan het EMA van buitenlandse experts, zorgt de vestiging van het EMA ‘voor een belangrijke economische impuls [en] het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en onderzoek’.

Bron

Going Dutch: Which firms are moving to the Netherlands because of Brexit?, Rem Korteweg, Instutuut Clingendael
Nederland Handelsland, rapport CBS

Meer Informatie

Commissie publiceert mededeling over stand van zaken Brexit-noodmaatregelen, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Kandidaat-voorzitter Von der Leyen geeft opdracht aan nieuwe commissieleden voor de komende 5 jaar https://europadecentraal.nl/kandidaat-voorzitter-von-der-leyen-geeft-opdracht-aan-nieuwe-commissieleden-voor-de-komende-5-jaar/ Mon, 16 Sep 2019 15:53:24 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=56875 De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, presenteerde afgelopen dinsdag in Brussel haar College van Eurocommissarissen. De opvolgers van de Commissie-Juncker zullen hoogstwaarschijnlijk vanaf 1 november 2019 Von der Leyens visie onder de slagzin ‘Een Unie die de lat hoger legt’ invullen voor de komende vijf jaar.

Ambities Europese commissie onder Von der Leyen

Onder Von der Leyen zal, naast de reguliere Commissarissen, een team van acht vicevoorzitters aan de slag gaan met de politieke beleidslijnen  van de nieuwe Europese Commissie. De kern van deze beleidslijnen zijn vervat in zes ambities. Namelijk:

  • een Europese ‘green deal’;
  • een economie die werkt voor de mensen;
  • een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk;
  • het beschermen van de Europese levenswijze;
  • een sterk Europa in de wereld;
  • een nieuw impuls voor de Europese democratie.

Von der Leyen zal zich samen met de vicevoorzitters en de overige Commissieleden inspannen voor een Europa als exporteur van kennis, technologie en best practices. Zo streeft Von der Leyen ernaar om, tegen 2050, Europa als het eerste klimaatneutrale continent te laten gelden, de EU een wereldleider te laten worden op het gebied van de circulaire economie en de interne markt met de digitale markt te verbinden.

Nieuwe voorgedragen Commissieleden

Een overzicht van alle voorgedragen leden van den nieuwe Commissie vindt u op deze pagina. Enkele van de voorgedragen leden worden hieronder kort uitgelicht.

Uitvoerend vicevoorzitter: een nieuwe rol binnen de Commissie

Van de acht vicevoorzitters hebben Frans Timmermans, Margrethe Vestager (Denemarken), en Valdis Dombrovkis (Letland) de titel van uitvoerend vicevoorzitter. Deze nieuwe functie is door Von der Leyen voor het eerst in het leven geroepen. De uitvoerend vicevoorzitters zullen een groep van commissarissen leiden en worden daarbij ondersteund door het secretariaat-generaal van de Europese Commissie. Bovendien zullen zij ieder een Europees beleidsterrein beheren en een commissie directoraat-generaal onder hun gezag hebben. Eerste vicevoorzitter Timmermans zal het college van commissarissen voorzitten in Von der Leyen’s afwezigheid.[/su_box]

Uitvoerend vicevoorzitter TimmermansEen Europese ‘green deal’

Frans Timmermans zal de, in juli aangekondigde, European Green Deal op zich nemen voor de komende vijf jaar. Aan Timmermans is de opdracht gegeven om de doelen van klimaatneutraliteit, Von der Leyen’s ambities binnen de circulaire economie, en een European Climate Pact te verwezenlijken. Met dit laatste wil de nieuwe Commissie samen met regio’s, lokale gemeenschappen, burgers en de industrie werken aan het creëren van meer bewustwording voor klimaatverandering. Meer over de portefeuille van de Nederlandse Eurocommissaris Timmermans leest u in dit artikel van de Europese ster.

Uitvoerend vicevoorzitter VerstagerEen Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk

Met haar portfolio zal Margrethe Verstager gaan werken aan de vraagstukken van de digitalisatie van de Europese interne markt, kunstmatige intelligentie, big data, en cyber security. Verstager werkte onder voorzitter Juncker als Eurocommissaris bij het directoraat-generaal voor mededinging, en zal dit voortzetten bij de Commissie-Von der Leyen naast haar taken als uitvoerend vicevoorzitter. Meer over Verstager’s portefeuille leest u in de opdrachtbrief van de nieuwe voorzitter.

Commissaris Ferreira Europees cohesiebeleid

Elisa Ferreira (Portugal) is voorgedragen als Eurocommissaris voor het portfolio cohesiebeleid en hervormingen. In de aan Ferreira gerichte opdrachtbrief maakt Von der Leyen duidelijk dat zij samen met het Europees Parlement en de Raad overeenstemming moet bereiken over het toekomstige langetermijnbudget van de EU (2021-2027). Ook zal Ferreira een een Just Transition Fund ontwerpen, bedoelt voor Europese regio’s die het hardst getroffen worden door de dubbele transitie op het gebied van klimaat en digitalisering.
Daarnaast heeft Ferreira de opdracht gekregen om speciale aandacht te hebben voor duurzame ontwikkeling van Europese steden en stedelijke regio’s. Hierbij wordt de aanstaande evaluatie van de Urban Agenda for the EU genoemd als kans om te kijken hoe de EU beter kan samenwerken met steden op het gebied van klimaatverandering, digitalisering en de circulaire economie.

Vicevoorzitter Šefčovič – Interinstitutionele betrekkingen en Prognoses

Aankomend vicevoorzitter Šefčovič zal het interinstitutionele betrekkingen-takenpakket op zich nemen. Deze portefeuille omvat onder meer de bevordering van de betrekkingen tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de EU.
Daarnaast zal Šefčovič  de Betere Regelgeving Agenda van Frans Timmermans voortzetten. Bijvoorbeeld door de continuering van het REFIT Platform en het ontwikkelen van een nieuwe instrument om het zogenaamde One in, One out principe uit te voeren. Met dit principe wordt bedoeld dat nieuwe Europese wetsvoorstellen die nieuwe lasten introduceren alleen doorgang kunnen vinden als diegene die geraakt worden door deze last worden verlicht ten aanzien van reeds bestaande lasten op hetzelfde Europese beleidsterrein. Een gedetailleerde beschrijving van Šefčovič’ takenpakket vindt u in de aan hem gerichte opdrachtbrief.

Commissaris Goulard – Interne markt

Voorgedragen Commissaris Goulard zal gaan werken met het portfolio van de Interne markt. Hiermee ziet de Commissie toe op de bescherming van een gelijk speelveld voor alle Europese ondernemingen en veiligheidsnormen voor consumenten. Goulard zal zich ontfermen over het dagelijkse functioneren van de interne markt, inclusief het wegnemen van belemmeringen van het vrij verkeer van goederen en diensten. Tot het takenpakket van Goulard behoort dan ook de eindverantwoordelijkheid over (lopende) inbreukprocedures met betrekking tot de naleving van EU-voorschriften inzake diensten op alle niveaus.
Onder Goulard ambieert de nieuwe Commissie de verbetering van Europa’s technologische soevereiniteit, een interne markt voor cyberveiligheid, digitale geletterdheid, en meer samenwerking tussen defensie-uitgaven en de ruimte-industrie.

Goedkeuring Europees Parlement en benoeming

Wat nog moet volgen voordat de commissie-Von der Leyen haar intrede kan doen op 1 november 2019, is een goedkeuring door het Europees Parlement. De voorzitter, de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de overige leden van de Commissie worden samen als college ter goedkeuring onderworpen aan een stemming van het Europees Parlement. De uiteindelijke stemming van het Parlement zal plaatsvinden op 23 oktober. Na goedkeuring van het Europees Parlement zal de Europese Raad de nieuwe Commissie met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen benoemen.

Bron

A union that strives for more, politieke richtlijnen Von der Leyen (16 juli, 2019)
Commisioners-designate, lijst met missiebrieven aan Commissieleden
Press conference on the unveiling of the new College of Commissioners, persconferentie verkozen voorzitter Von der Leyen (10 september, 2019)

Meer informatie

Parlement en raad zijn het eens met Commissie: minder emissierechten na 2021, Kenniscentrum Europa Decentraal
Commissie publiceert nieuwe Mededeling over status Brexit-noodmaatregelen, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Europese steun voor waterstofregio Noord-Nederland https://europadecentraal.nl/europese-steun-voor-waterstofregio-noord-nederland/ Mon, 09 Sep 2019 13:54:38 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=56830 Noord-Nederland is op koers om een van de Europese waterstofkoplopers te worden. De Noord-Nederlandse subsidieaanvraag voor een Hydrogen Valley is door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) van de Europese Commissie geselecteerd om de subsidie-overeenkomst voor 20 miljoen euro met een publiek-private cofinanciering van 70 miljoen euro voor te bereiden. De totale projectomvang is circa 90 miljoen euro. Deze subsidie is bestemd voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene waterstofketen in Noord-Nederland. Uiterlijk januari 2020 beoogt het consortium de overeenkomst te kunnen tekenen en zal het zesjarige project van start gaan.

Groene waterstofketen

De EU-subsidie is bestemd voor de ontwikkeling van een groene waterstofketen in Noord-Nederland. Het betreft een van de grootste subsidies die het publiek-private partnerschap FCH JU beschikbaar heeft gesteld voor een project. Deze subsidie en de cofinanciering die ermee gepaard gaat, stelt de winnende regio in staat om sectorale integratie op het gebied van groene waterstof te realiseren en de leiderschapspositie in Europa in te nemen. Het zesjarige project zal naar verwachting in 2020 van start gaan.
De projecten die worden ondersteund zijn gericht op sectorale integratie: de grootschalige productie van groene waterstof als grondstof voor de industrie, de opslag, transport en distributie van waterstof en de toepassing voor de energievoorziening voor zowel de industrie als de gebouwde omgeving en in de mobiliteit. Bestaande aardgaspijpleidingen worden geschikt gemaakt voor het transport van waterstof en nieuwe waterstofleidingen worden aangelegd. Daarnaast is er een ondergrondse waterstofopslag voorzien en wordt toepassing voor verwarming van huizen, kantoorgebouwen en industrie gerealiseerd.

Mobiliteit

In de mobiliteit zal waterstof worden gebruikt voor onder meer bussen, lichte én zware vrachtwagens en personenauto’s en er komen waterstoftankstations. Eveneens wordt een binnenvaartschip op waterstof (H2) gebouwd en wordt groene waterstof ingezet bij de productie van e-kerosine voor vliegtuigen. Zwaardere voertuigen zijn zeer geschikt voor het gebruik van waterstof en daar is ook de grootste CO2-reductie en milieuwinst te behalen.

Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking

De Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU), die de subsidie beschikbaar stelt, is een uniek publiek-privaat partnerschap ter ondersteuning van onderzoek en technologische ontwikkeling in Europese brandstofcel- en waterstofenergietechnologieën. Het doel is om de toetreding van deze technologieën in de markt te versnellen en hun potentieel te realiseren als instrument voor het toewerken naar een koolstofvrij energiesysteem. De drie leden van de FCH JU zijn de Europese Commissie, de brandstofcel- en waterstofindustrie vertegenwoordigd door Hydrogen Europe en de onderzoeksgemeenschap vertegenwoordigd door Hydrogen Europe Research.
 

Bronnen:

Europese steun voor dé groene waterstofregio van Europa: Noord-Nederland
Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU)
Hydrogen Valleys

]]>
Clean energy, clean mobility conferentie in Almere https://europadecentraal.nl/clean-energy-clean-mobility-conferentie-in-almere/ Mon, 13 May 2019 08:00:25 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=55287 Op 5 juni vindt de conferentie ‘Clean energy, clean mobility’ plaats in Almere. Het thema van deze conferentie is hoe hernieuwbare energie en e-mobiliteit een plek krijgen in stadsplanning en regionale gebiedsontwikkeling.

Conferentie

Europese steden zetten massaal in op elektrische mobiliteit. Daarnaast groeit ook hernieuwbare energie in de stad snel, meestal is dit zonne-energie als de meest levensvatbare schone energiebron in dichtbevolkte gebieden. Tijdens deze conferentie wordt ingegaan op de noodzaak om e-mobiliteit en hernieuwbare energiebronnen te integreren en toegankelijker te maken door ICT.
De onderwerpen van de workshops zijn:

  • Energiebeheersystemen in Europa
  • Simulatietools voor energieplanning
  • Beleid voor de ontwikkeling van levensvatbare bedrijfsmodellen

De organisatie is in handen van provincie Flevoland, gemeente Arnhem, Green IT Amsterdam en Resourcefully als partners binnen verschillende Interreg verbanden.

Praktische informatie

De conferentie vindt plaats op woensdag 5 juni van 09.30 tot 17.00 uur. Aanmelden kan via deze link.

Meer informatie

Programma Clean energy, clean mobility

]]>
LIFE-Programma doet oproep voor projectvoorstellen https://europadecentraal.nl/life-programma-doet-oproep-voor-projectvoorstellen/ Mon, 25 Feb 2019 10:14:37 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=53800 Het EU LIFE-Programma is vanaf maart 2019 weer open voor nieuwe projectvoorstellen op het gebied van milieu, natuurbehoud en klimaatactie. Hieraan mogen publieke en private organisaties die cofinanciering zoeken voor projecten meedoen. Dit kunnen bedrijven, overheidsorganisaties en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s, instellingen voor hoger onderwijs, gemeenschapsgroepen) zijn.

Save the date!

In navolging hierop zal er een evenement plaatsvinden op 30 april waarin de deelnemers worden geïnformeerd over de veranderingen ten aanzien van voorgaande oproepen voor projectvoorstellen binnen het LIFE-programma. Registratie voor dit evenement is verplicht en later zullen specifieke updates hierover volgen.

Achtergrond

Het LIFE-programma van de Europese Unie is het financieringsinstrument van de EU voor milieu en klimaatactie. De algemene doelstelling van LIFE is bij te dragen aan de uitvoering, bijwerking en ontwikkeling van het EU-beleid inzake milieu- en klimaatwetgeving door projecten met een Europese meerwaarde te co-financieren. LIFE begon in 1992 en tot nu toe zijn er vier volledige fasen van het programma afgerond (LIFE I: 1992-1995, LIFE II: 1996-1999, LIFE III: 2000-2006 en LIFE +: 2007-2013). Tijdens deze periode van 1992 tot 2013 heeft LIFE ongeveer 3954 projecten medegefinancierd in de hele EU, wat ongeveer € 3,1 miljard bijdroeg aan de bescherming van het milieu.
Het budgetvoorstel van de Europese Commissie voor de periode 2021-2027 is 60% hoger dan het budget voor de huidige periode 2014-2020. De Europese Commissie stelt een totaal budget voor LIFE voor van 5.45 miljard euro.
Op 15 Februari kondigde de Europese Commissie al aan om 116 miljoen te investeren om de levenskwaliteit binnen de EU te verbeteren. Deze investering is onderdeel van het “LIFE-Programme” en zal  plaatsvinden in Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Portugal en Slovenië. Deze investering heeft als doel om de lucht, water en natuurkwaliteit te verbeteren in deze landen. Daarbij is in het kader van klimaatactie het doel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Bronnen:

De EU investeer 116 miljoen om de levenskwaliteit te verbeteren, Europa.eu
Oproep voor projectvoorstellen, Europese Commisie

]]>