Anouk Smid – Europa decentraal https://europadecentraal.nl Europees recht in duidelijke taal! Thu, 04 May 2023 08:10:44 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://europadecentraal.nl/wp-content/uploads/2022/05/cropped-Logo-KED-tp-32x32.png Anouk Smid – Europa decentraal https://europadecentraal.nl 32 32 Aanmeldperiode European Public Sector Award 2021 gestart https://europadecentraal.nl/aanmeldperiode-european-public-sector-award-2021-gestart/ Tue, 06 Apr 2021 14:43:51 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67875 Bent u trots op een door u gerealiseerd innovatief project en interesseert u zich voor andere projecten van Europese collega’s? Met de European Public Sector Award (EPSA) worden dit jaar voor de achtste keer prijzen uitgereikt aan innovatieve topprestaties van overheidsorganisaties in heel Europa. Om de twee jaar wordt de prijs uitgereikt, uit alle overheidslagen kunnen projecten meedingen. De organisatie is nu op zoek naar nieuwe inbreng. Meld uw innovatie uiterlijk voor 10 mei 2021 aan.

De European Public Sector Award

De EPSA is een prijs voor innovatieve topprestaties, georganiseerd door het Europees Instituut voor Bestuurskunde (EIPA) in samenwerking met de Europese Commissie, de nationale overheden van Nederland, Oostenrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, de provincie Limburg en de stad Maastricht. Met de prijzen wil de EPSA creatieve oplossingen in overheidsdiensten belonen en laten zien hoe de overheidssector doeltreffend reageert op grote uitdagingen. Overheidsinstanties die zich kandidaat stellen voor EPSA, zullen deel gaan uitmaken van een uitgebreid Europees netwerk, waarin zij hun prestaties kunnen benchmarken met collega’s, en tegelijkertijd van elkaar kunnen leren.

De prijzen worden in drie verschillende categorieën uitgereikt:

  • Digital Public Administration

In deze categorie komen projecten in aanmerking die gebaseerd zijn op digitale oplossingen. Denk hierbij aan oplossingen voor een effectievere beleidsvorming, het verbeteren van de toegang tot diensten, het verbeteren van cyberbeveiliging tegen huidige, komende of potentiële bedreigingen, privacy waarborging of het faciliteren van veranderende werkpatronen ten gevolge van de COVID-19 pandemie.

  • Green Public Administration

In deze categorie kunnen projecten waarmee overheidsinstanties rechtstreeks de uitdagingen van klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid aanpakken, worden aangemeld. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over acties om de uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en andere verontreinigende stoffen te verminderen of het efficiënter gebruiken van hulpbronnen. Mogelijke activiteiten kunnen betrekking hebben op onder andere de beleidsformulering, prioritering van diensten of investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

  • Innovative Public Administration

Projecten waarmee maatschappelijke uitdagingen worden aangepakt, zoals economisch en sociale uitsluiting en het publiek vertrouwen in de overheid komen voor deze categorie in aanmerking. Activiteiten kunnen betrekking hebben op reacties op de COVID-19 pandemie  of het algemeen belang

De keuze van het thema staat geheel vrij aan de indiener. Hetzelfde project mag niet voor meerdere thema’s worden ingeschreven.

Aanmelding en planning

Het aanleveren van inzendingen is mogelijk tot en met 10 mei 2021 via de website. Op 7 april 2021 is er een informatiebijeenkomst waarvoor u zich kunt inschrijven via Zoom of via een e-mail naar info.epsa@eipa.eu. De projecten worden in de opeenvolgende maanden door een internationaal team van ‘evaluators’ geëvalueerd en vervolgens in november worden de winnaars bekend gemaakt.

Bron

European Public Sector Award, Europees Instituut voor Bestuurskunde (EIPA)

Meer informatie

Info Day European Public Sector Award (EPSA) 2021, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Voortzetting EU-financiering ter ondersteuning van energie-efficiëntie in stedelijke gebieden https://europadecentraal.nl/voortzetting-eu-financiering-ter-ondersteuning-van-energie-efficientie-in-stedelijke-gebieden/ Mon, 08 Feb 2021 12:43:03 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=67337 De Europese Commissie trekt een extra bedrag van 35 miljoen euro uit voor het subsidieprogramma European Local Energy Assistence facility (ELENA). ELENA is een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank. Het door de Commissie vrijgemaakte bedrag dient te worden gebruikt voor projecten gerelateerd aan energie-efficiëntie (30 miljoen) of stedelijk transport en mobiliteit (5 miljoen). Met geld uit ELENA worden lokale overheden gestimuleerd om grote projecten gericht op energie-efficiëntie uit te werken.

Het ELENA programma

ELENA maakt sinds 2014 deel uit van Horizon Europe, dat gericht is op het stimuleren van onderzoek en innovatie binnen de Europese Unie. Met het ELENA programma wil de Commissie investeringen in energie-efficiëntie verder stimuleren, met name in gebouwen, warmtenetwerken, straatverlichting en schoon stadsvervoer. Dergelijke investeringen zijn nodig om de energie-transitie van de EU in goede banen te leiden en klimaatverandering het hoofd te bieden. Het terugdringen van het energieverbruik is tevens een centrale doelstelling van de Europese Green Deal, die tot doel heeft de energiebehoeften van de Europese Unie tegen 2030 met 32,5% te verminderen. Projecten die voor dit programma in aanmerking komen richten zich op drie thema’s;

  • Energie-efficiëntie

Voorbeeldprojecten: Renovatie of aanpassing van gebouwen gericht op energie-efficiëntie, het opstarten van duurzame wijkwarmte of de integratie van hernieuwbare energiebronnen (bijvoorbeeld zonnepanelen).

  • Duurzaam wonen

Voorbeeldprojecten: Energie-efficiënte renovaties van één- en meergezinswoningen of sociale woningbouw.

  • Stedelijk vervoer en mobiliteit

Voorbeeldprojecten: Investeringen ter ondersteuning of bevordering van alternatieve brandstoffen of energie-efficiënter vervoer in stedelijke gebieden.

ELENA financiert enkel de voorbereidingskosten of de ‘kosten van technische ondersteuning’ van energieprojecten, denk aan het opstellen van een businessplan. Deze gemaakte kosten moeten leiden tot investeringen waarmee vervolgens de uitvoering van het project in kwestie gefinancierd kan worden. Hierbij geldt een maximale uitvoeringsperiode van drie jaar voor energie-efficiëntie (inclusief duurzaam wonen) en een uitvoeringsperiode van vier jaar voor stedelijk vervoer en mobiliteit. Het extra geld dat de Commissie vrijmaakt is echter niet bestemd voor ‟duurzaam wonen” projecten. 

Relevantie voor decentrale overheden

Decentrale overheden spelen een belangrijke rol bij de implementatie van duurzaam energiebeleid.

Verschillende projecten in Nederland worden al financieel bijgestaan door subsidie vanuit het ELENA programma. Zo heeft de provincie Zuid-Holland voor het programma Duurzame Wijkwarmte een subsidie van 2,7 miljoen euro ontvangen. Met deze subsidie gaan negen Zuid-Hollandse gemeenten tien woonwijken toekomstbestendig maken. In onze EU-wijzer over hernieuwbare energie leest u meer over dit project.

Aanvraag

Geïnteresseerden kunnen in aanmerking komen voor ELENA door een aantal stappen te doorlopen. Meer informatie over de aanvraagprocedure vindt u via deze link. 

Bron:

Continued EU funding commitment to support energy efficiency in urban areas, Europese Investeringsbank

Meer informatie

European Local Energy Assistance Facility (ELENA), Kenniscentrum Europa Decentraal
Energie, Kenniscentrum Europa Decentraal
Regionaal beleid en fondsen, Kenniscentrum Europa Decentraal
EU wijzer hernieuwbare energie, Kenniscentrum Europa Decentraal
Green Deal, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Vernieuwde versie brexit impact scan online https://europadecentraal.nl/vernieuwde-versie-brexit-impact-scan-online/ Wed, 13 Jan 2021 07:44:42 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=66927 De Brexit impact scan voor overheden is vernieuwd. De inhoud van de scan is geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe informatie naar aanleiding van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De Brexit heeft grote gevolgen voor alle overheidsorganisaties in Nederland. Het is daarom belangrijk om na te gaan welke maatregelen nodig zijn. Overheden die de scan eerder al hebben gedaan, wordt aangeraden om de scan nogmaals te doen, omdat er veel nieuwe informatie is toegevoegd. De impactscan is gemaakt door Kenniscentrum Europa decentraal in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

BREXIT IMPACT SCAN VOOR OVERHEDEN

De scan helpt alle overheden inzicht te krijgen in de gevolgen van de Brexit. Waar mogelijk biedt de scan handelingsperspectieven. De scan is opgedeeld in vier thema’s:

  • interne bedrijfsvoering;
  • burgers;
  • regionale en lokale economie;
  • internationale samenwerking.

Dit zijn de thema’s waar de Brexit de praktijk van overheden raakt. De scan geeft advies op maat voor alle overheden: gemeenten, provincies, rijksoverheidsorganisaties of waterschappen. Voor departementen en uitvoeringsorganisaties van de Rijksoverheid is met name het thema interne bedrijfsvoering interessant. Het doorlopen van de scan levert een advies op maat op over de impact van de Brexit en over de te nemen maatregelen. Ook staat er in waar meer gedetailleerde informatie is te vinden. De scan geeft ook verwachtingen voor de onderwerpen waarover nog geen afspraken zijn gemaakt.

VOORBEELD

Het kan zijn dat een gemeente een deel van de administratie van persoonsgegevens ondergebracht heeft bij een databedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Het ligt in de rede dat dit bedrijf voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (een EU-verordening), maar zal dit na de Brexit ook zo blijven? De Brexit Impact Scan biedt overheidsorganisaties advies over hoe zij hiermee moeten omgaan.

BREXIT UPDATE EN LOKET

Medewerkers van decentrale overheden kunnen zich aanmelden voor de Brexit-update nieuwsbrief. Daarin worden actuele ontwikkelingen die van belang zijn voor decentrale overheden gedeeld.

Met vragen over de Brexit kunnen decentrale overheden kosteloos terecht bij het Brexit-loket voor decentrale overheden. Op het Brexit-loket vindt u, naast de Brexit-helpdesk, praktijkvoorbeelden, nieuwsberichten en vraag en antwoord over Brexit.

Meer informatie

Brexit Impact Scan, Kenniscentrum Europa Decentraal
Brexit-loket, Kenniscentrum Europa Decentraal

]]>
Staatsecretaris Mona Keijzer in VNG Dialoog Europese Fondsen: ‘Doe het samen’ https://europadecentraal.nl/staatsecretaris-mona-keijzer-in-vng-dialoog-europese-fondsen-doe-het-samen/ Mon, 16 Nov 2020 13:30:03 +0000 https://europadecentraal.nl/?p=66135 Samenwerken met het MKB, het onderwijs en gemeenten in de regio is een belangrijke sleutel om  financiering te krijgen uit de EU herstel- en structuurfondsen. Dat zei staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bij de VNG Dialoog Europese Fondsen. ‘Doe het echt samen’ was haar boodschap. Ze sprak met wethouder René de Heer van Zwolle en met plaatsvervangend algemeen directeur Pieter Jeroense van de VNG over de mogelijkheden die de nieuwe EU-subsidies bieden voor gemeenten, op 12 november. Het gaat om subsidies uit het Europees crisis- en herstelfonds naar aanleiding van de coronacrisis (Next Generation EU) en het Meerjarig Financieel Kader (MFK) van de Europese Unie, voor de periode 2021-2027.

MKB

Keijzer benadrukte het belang van samenwerking omdat gemeenten afzonderlijk beperkte capaciteit hebben. Haar les is: treed op als één regio en maak een gezamenlijk plan over de manier waarop de fondsen aan kunnen sluiten bij de bestaande gemeentelijke uitdagingen. Ook kan het voor gemeenten nuttig zijn, gebruik te maken van beschikbare kennis op provinciaal niveau. De staatssecretaris zei verder dat het belangrijk is het midden-en kleinbedrijf te betrekken bij subsidieprojecten. Voor het MKB liggen er kansen in de energietransitie en circulaire economie.

Cofinanciering

Gemeenten die gebruik willen maken van de fondsen kunnen bij de provincie of de RVO nagaan of het plan financieringswaardig is. Het is aan te bevelen om in de plannen de nadruk te leggen op het ondersteunen van lokale ondernemers en het onderwijs. Daarnaast kondigde de staatssecretaris aan dat het kabinet 255 miljoen EUR beschikbaar stelt voor cofinanciering in de komende jaren.

Administratieve lasten

Wethouder de Heer signaleert dat gemeenten steeds Europabewuster worden. Hij vindt het van belang om in Brussel te blijven pleiten om de administratieve lasten en regelgeving ronde de fondsen te verlichten.

Subsidiewijzer VNG

Ruud van Raak, programmamanager van het structuurfonds EFRO voor West-Nederland, hield presentatie over EFRO. Hij zei dat in de aankomende periode het meeste geld van EFRO naar de digitale en groene transitie gaat. Pieter Melis, coördinator bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, sprak over ESF+ en vertelde dat het ondersteunen van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt een belangrijk aandachtspunt gaat worden in dit fonds. Aan het eind van de VNG Dialoog presenteerde Jeroense de nieuwe Subsidiewijzer 2021-2017 van de VNG waarop alle informatie over Europese subsidies is te vinden.

Meer informatie:

Structuur- en investeringsfondsen, Kenniscentrum Europa Decentraal
EU-fondsenwijzer, Kenniscentrum Europa Decentraal
VNG Dialoog Europese Fondsen, VNG
 

]]>