...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Wat te doen bij een datalek na een hack?

Naar aanleiding van recente gebeurtenissen bij organisaties waarbij sprake was van een (poging tot) een hack met gijzelsoftware, wil onze gemeente weten of er in zo’n geval sprake is van een datalek. Zo ja, welke stappen moeten wij dan nemen om dit op te lossen?

...
Nieuws - 30 november 2020

Europese Commissie stelt nieuwe regels rond data voor

De Europese Commissie stelt nieuwe regelgeving voor rond data governance. De nieuwe regels moeten het delen van data met andere landen en tussen verschillende sectoren binnen de EU verbeteren en burgers meer controle geven over hun data.

...
Nieuws - 16 november 2020

Vernieuwing modelcontracten voor doorgifte van gegevens aan derde landen

De Commissie heeft een consultatie geopend voor een ontwerp van nieuwe modelcontracten, ook wel standaardcontractsbepalingen of SCC’s genoemd. De modelcontracten zijn bedoeld voor het beschermen van persoonsgegevens bij doorgifte aan landen buiten de EU.

...
Nieuws - 2 november 2020

Unie van Waterschappen publiceert handreiking Digitale Transformatie

Ontwikkelingen die voortkomen uit de digitale transformatie hebben invloed op verschillende afdelingen en disciplines van de waterschappen. De Unie van Waterschappen (UvW) heeft een handreiking opgesteld om alle waterschappers te ondersteunen bij de digitale transformatie.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Mag een prijs van nul euro in een aanbestedingsprocedure een automatische afwijzing opleveren?

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft prejudiciële vragen beantwoord van de Sloveense rechter. De zaak gaat over een aanbestedingsprocedure waarbij een offerte was ingediend met een prijs van nul euro. Deze uitspraak is relevant voor decentrale overheden omdat het duidelijkheid biedt over de toepassing van het veel bepalende begrip ‘overheidsopdracht’ en het daarin vallende element ‘overeenkomst onder bezwarende titel’.

...
Praktijkvraag - 23 maart 2023

Wat betekent de ePrivacy Verordening voor decentrale overheden?

Bij ons waterschap is het bewustzijn over het goed omgaan met privacy en gegevensbescherming inmiddels goed gewaarborgd in de organisatie. Wij hebben gehoord dat er binnenkort nieuwe Europese regels omtrent cookies komen. Wat is precies de impact hiervan op decentrale overheden? En wanneer worden deze nieuwe regels van toepassing?

...
Nieuws - 14 oktober 2020

Meldpunt ontoegankelijke overheidswebsites

Logius heeft een meldpunt voor ontoegankelijke overheidswebsites gelanceerd. Voortaan kan iedereen overheidswebsites die niet voldoen aan de toegankelijkheidseisen hier melden. Logius neemt deze melding in behandeling.

...
Nieuws - 12 oktober 2020

Grensarbeiders kunnen voortaan ook digid aanvragen

Werknemers uit andere Europese landen komen voortaan in aanmerking voor een DigiD. Dit volgt uit een uitspraak die de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft gedaan op 24 december 2019. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft Logius het DigiD aanvraagproces vanuit het buitenland aangepast.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Kan een gemeente in de vergunningsprocedure voor het openen van een bed & breakfast fysieke verschijning verlangen?

In de procedure voor het aanvragen van een vergunning voor het openen van een bed & breakfast in onze gemeente wordt op een bepaald moment verlangd dat de ondernemer fysiek aanwezig is. Wij vragen ons echter af of wij dit kunnen verlangen, ook met het oog op de toegankelijkheid voor dienstverrichters uit andere EU-lidstaten die mogelijk ook de vergunningsprocedure willen doorlopen. Welke verplichtingen worden gesteld aan de toegankelijkheid van de vergunningprocedure voor dienstverrichters?

...
Nieuws - 27 september 2020

Advies CVAE over het volgen van een SAS-procedure

Decentrale overheden moeten bij aanbestedingen zorgvuldig zijn bij het kiezen van een CPV-code. In de praktijk gaan zij er soms onterecht vanuit dat de verlichte procedure voor sociale en andere specifieke diensten ook voor reguliere diensten gebruikt kan worden.