×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Rechtstreekse werking & Voorrang

Dankzij deze rechtstreekse werking kunnen particulieren zich ten overstaan van een (nationaal) gerecht rechtstreeks op het Europees recht beroepen, ongeacht het bestaan van regelgeving in het nationale recht. Gemeenten, provincies en waterschappen zijn verantwoordelijk voor correcte naleving van de bepalingen van Europees recht, wanneer de nationale wetgever deze niet (tijdig) of onjuist heeft omgezet in het nationale recht.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Belangenbehartiging

Decentrale overheden kunnen op verschillende manieren invloed uitoefenen op de regelgeving en het beleid van de Europese Unie. Op deze pagina leest u meer hierover en over de rol die koepelorganisaties hierin spelen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Decentrale overheden en de Europese Unie

Dit dossier biedt decentrale overheden informatie over het Europees recht en beleid in zijn algemeenheid. De directe werking en regels omtrent toezicht en naleving worden hier uitgewerkt, net als mogelijkheden voor belangenbehartiging in Europa.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Brexit

Brexit: het VK is sinds 31 januari 2020 geen lidstaat meer van de Europese Unie. In de handels- en samenwerkingsovereenkomst die de EU en het VK hebben gesloten, zijn de afspraken over hun handelsrelatie terug te vinden. Wat betekent de Brexit voor de praktijk van gemeenten, provincies en waterschappen? Op deze pagina leest u meer informatie over de Brexit.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Vaststelling Europees recht en beleid

Om te begrijpen hoe Europees recht en beleid tot stand komt, is het voor decentrale overheden van belang meer te weten over de besluitvormingsprocedure van Europees recht en beleid. Op deze pagina leest u daar meer over.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Bronnen Europees recht en beleid

Over het algemeen omvat het Europees recht primair en secundair recht. Daarnaast spelen ook jurisprudentie, algemene beginselen en soft law een belangrijke rol. Indeling in de ene dan wel andere categorie bepaalt de plaats die een rechtsbron in de juridische rangorde inneemt. Om deze reden is het voor decentrale overheden van belang goed om op de hoogte te zijn van de bronnen van Europees recht en beleid. Op deze pagina lichten wij de verschillende bronnen van Europees recht en beleid toe. Aan bod komen onder andere verdragen, richtlijnen, verordeningen, verdragsbeginselen en jurisprudentie.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Beginselen van de Europese Unie

Behalve wet- en regelgeving speelt binnen het Europees recht ook een aantal beginselen een belangrijke rol. De meeste beschreven beginselen zijn expliciet opgenomen in de Verdragen van de Europese Unie, maar voor bijvoorbeeld het transparantiebeginsel geldt dit niet. Decentrale overheden kunnen met een aantal van deze beginselen direct te maken krijgen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Europese Unie

Op deze pagina’s staat algemene informatie over de Europese Unie die voor decentrale overheden van belang is. Er wordt onder meer ingegaan op de inhoudelijke dossiers van landbouw, migratie en fondsen en op de organisatie van de Europese Unie en wat dat betekent voor decentrale overheden.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Nationale financierings­maatregelen

Voor decentrale overheden die voornemens zijn eigen steunregelingen op te stellen is het goed van deze maatregelen kennis te nemen, om overlap tussen verschillende nationale regelingen te voorkomen.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Steun op basis van het VWEU

Lidstaten kunnen op grond van het VWEU benadeelde organisaties compenseren voor geleden schade door uitzonderlijke omstandigheden, zoals ook de corona-uitbraak.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Maatregelen die geen staatssteun vormen

De Europese Commissie heeft in een mededeling aangegeven dat lidstaten bepaalde maatregelen kunnen nemen om de economie te stimuleren die buiten de staatssteunregels vallen.