...
EU Rechtspraak - 22 februari 2024

Autoriteiten die toezicht houden op de verwerking van persoonsgegevens moeten beslissingen daarover nemen in de vorm van een besluit waartegen bezwaar mogelijk is

Richtlijn 2016/680 verzekert de legitieme verwerking van persoonsgegevens bij juridische onderzoeken en strafrechtelijke vervolging. Vanwege de gevoelige aard van deze gegevens, kunnen betrokkenen hun recht van inzake en recht om in beroep te gaan tegen de verwerking niet direct uitoefenen naar de verwerker. In plaats daarvan, gaat dit via een toezichthouder. Maar maakt de toezichthouder een juridisch bindend besluit als deze de rechten van een betrokkene uitoefent? En heeft de betrokkene de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen dit besluit? Onder meer deze vragen worden behandeld in deze zaak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

...
Nieuws - 19 februari 2024

DSA nu volledig van kracht

Op 17 februari 2024 is de Digitaledienstenwet (Digital Services Act, ofwel DSA) volledig van kracht geworden. Sinds afgelopen zaterdag creëert de DSA verplichtingen voor (bijna) alle aanbieders van zogenaamde tussenhandeldiensten.

...
Nieuws - 19 februari 2024

Gigabit Infrastructuur Verordening aangenomen

Op 6 februari zijn de Europese Raad en het Parlement tot een akkoord gekomen over de Gigabit Infrastructuur Verordening. Dit brengt nieuwe veranderingen voor decentrale overheden met zich mee.

...
Nieuws - 12 februari 2024

Implementatie NIS2 en CER vertraagd

Op 31 januari, heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius de Tweede Kamer laten weten dat het Nederland niet gaat lukken om de Europese NIS2-richtlijn en de CER-richtlijn voor de deadline van 17 oktober 2024 te implementeren.

...
Nieuws - 12 februari 2024

Tweede ronde van de European Blockchain Sandbox staat open voor aanmelding

Vanuit het ‘European Blockchain Regulatory Sandbox’ initiatief wordt jaarlijks een prijs uitgereikt voor de meest innovatieve use case met blockchain. De nieuwste ronde voor deze prijs staat nu open. Aanmelden is mogelijk tot 25 maart 2024.

...
Nieuws - 5 februari 2024

Nieuwe dienst van KED: overzicht netwerken en platforms over digitalisering

De Europese Unie zit middenin de Digital Decade. Om decentrale overheden te ondersteunen in hun digitale doeleinden, heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een overzicht samengesteld met verschillende projecten, netwerken en platforms die met digitalisering bezig zijn.

...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Wat houdt e-aanbesteden in?

In het kader van de Europese Digitale Agenda wilde onze gemeente al meer gaan digitaliseren. Een onderdeel van deze plannen betreft ook elektronisch aanbesteden (e-aanbesteden). Onze gemeente vraagt zich af wat elektronisch aanbesteden nu precies inhoudt, ook gezien de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen die hier verder invulling aan willen geven. Tot slot willen wij graag weten of de verplichting tot e-aanbesteden alleen geldt voor opdrachten met een waarde boven de Europese drempelwaarden?

...
Praktijkvraag - 10 januari 2024

Hoe kan het social return beleid van gemeenten in overeenstemming met de privacyregels worden uitgevoerd?

Onze gemeente voert een actief social return beleid en wil daarmee werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen wij onder meer door social return verplichtingen te hanteren bij aanbestedingen. Bij de uitvoering van dit sociale beleid loopt de gemeente tegen de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) aan. Op welke wijze kan de gemeente controleren dat ondernemingen inderdaad bepaalde personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben of zullen betrekken bij de uitvoering van de social return verplichting zonder dat de privacyregelgeving wordt overtreden?

...
Praktijkvraag - 18 december 2023

Is een decentrale overheid aansprakelijk voor de verwerking van persoonsgegevens op haar Facebookpagina?

Onze gemeente is al geruime tijd actief op social media. De gemeente ziet dit als een moderne manier om de burger te bereiken en maatschappelijke participatie te stimuleren. We hebben gehoord dat het EU-hof zich heeft uitgesproken over het beheer van Facebookpagina’s. Is deze uitspraak relevant voor gemeenten? En zo ja, wat zijn de gevolgen hiervan voor onze activiteiten op social media?