...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Europese Unie

Op deze pagina’s staat algemene informatie over de Europese Unie die voor decentrale overheden van belang is. Er wordt onder meer ingegaan op de inhoudelijke dossiers van landbouw, migratie en fondsen en op de organisatie van de Europese Unie en wat dat betekent voor decentrale overheden.

...
Nieuws - 25 mei 2022

REPowerEU-plan: energie besparen voor de energie-onafhankelijkheid

De EU moet in 2030 13% energie besparen in plaats van de afgesproken 9%. Dit staat in de nieuwe mededeling over energiebesparing, in reactie op de energiecrisis. Daarnaast moeten fiscale middelen en gedragsveranderingen verder onnodig energieverbruik tegengaan.

...
Nieuws - 25 mei 2022

REPowerEU-plan: diversificatie van de energievoorziening

De EU moet via andere wegen aan betrouwbare energie voor een goede prijs komen. Naast de gezamenlijke inkoop van energie, zal er meer worden samengewerkt met internationale partners. Zo zullen belangrijke waterstofcorridors in de Middellandse Zee en de Noordzee worden ontwikkeld.

...
Nieuws - 23 mei 2022

Commissie presenteert investeringen in het kader van de vierde pijler van REPowerEU

Welke investeringen en hervormingen zijn er nodig om de energie-ambities te realiseren? Er verschijnen nieuwe regels voor TEN-E. Er wordt ook meer steun verleend aan initiatieven die de opslagcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) en de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk vergroten.

...
Nieuws - 16 mei 2022

Oproep voor steden met intelligente transportsystemen

Intelligente transportsystemen in uw stad ontwikkelen of bevorderen? Het platform Entrance en het European Institute of Innovation and Technology (EIT) bieden een overzicht van aanwezige financieringsmogelijkheden, het relevante juridische kader en beste praktijken. 

...
Nieuws - 9 mei 2022

Europese Commissie publiceert stappenplan tot verbod gevaarlijke chemische stoffen

De Commissie heeft een stappenplan gepubliceerd voor de regulering van schadelijke chemische stoffen. In 2030 zullen waarschijnlijk duizenden chemische stoffen verboden worden, waaronder PVC, brandwerende stoffen en bisfenolen. Voor PFAS zullen sterke beperkingen gaan gelden.

...
Nieuws - 28 april 2022

Vermindering Europees stedelijk afval loopt achter op doelstelling

Voor de Europese afvaldoelstellingen moet de totale hoeveelheid afval met een derde afnemen. Het Europees Milieuagentschap onderzocht de afvalcijfers van de EU en gaf aanbevelingen voor het behalen van de 2030-doelen.

...
EU Recht en beleid - 10 maart 2023

Uitgesloten opdrachten

Decentrale overheden hoeven niet alle overheidsopdrachten Europees aan te besteden. Richtlijn 2014/24 kent namelijk enkele uitgesloten opdrachten. Hoewel deze opdrachten uitgesloten zijn van de toepassing van de aanbestedingsplicht, blijven de Europese verdragsbeginselen van toepassing. Op deze pagina worden de uitgesloten opdrachten uiteengezet. Daarnaast gaan we in op de uitzonderingsgronden die ook kunnen voorkomen, maar bij decentrale overheden minder vaak voor komen.

...
EU Recht en beleid - 20 maart 2023

Alleenrecht

Decentrale overheden kunnen bij overheidsopdrachten voor leveringen, werken of diensten een alleenrecht verlenen (ook wel exclusief, uitsluitend of bijzonder recht genoemd). De partij aan wie dat alleenrecht wordt verleend is dan exclusief bevoegd om het werk, de levering of de dienst uit te voeren. Er kan in dergelijke gevallen een afwijkend of zelfs geen Europees aanbestedingsregime gelden. Zo wordt een opdracht aan de markt onttrokken. Voor een alleenrecht gelden echter wel bepaalde voorwaarden. Op deze pagina wordt ingegaan op de terminologie, gevolgen en voorwaarden van alleenrechten en worden enkele voorbeelden gegeven van situaties waar alleenrechten worden toegepast.

...
EU Recht en beleid - 11 december 2023

Uitzonderingen

In sommige omstandigheden is het niet nodig om de Europese aanbestedingsprocedure te volgen. Dit kan het geval zijn wanneer een opdracht uitgesloten of voorbehouden is of er een andere uitzondering van toepassing is. In dit sub-dossier worden alle mogelijke uitzonderingen op de aanbestedingsplicht toegelicht.

...
EU Recht en beleid - 11 juli 2022

Vervoer

Decentrale overheden krijgen te maken met de aanbestedingsrichtlijn als zij het openbaar vervoer in hun gebied regelen. Het contracteren hiervan gebeurt vaak door middel van concessies. Via een concessie kan een vervoersbedrijf bus-, tram- of treintrajecten of parkeerterreinen exploiteren. Behalve met (Europees) aanbesteden kunnen decentrale overheden ook bij het contracteren van vervoer te maken krijgen met het (quasi-)inbesteden van openbaar vervoer en contractvervoer. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze onderwerpen, maar ook over het aanbesteden van spoorvervoer en duurzame aspecten die bij vervoersaanbestedingen komen kijken.