Tijdlijn Digitalisering

Status: In werking - 2 december 2016

Contact:


De Europese Digitale Toegankelijkheidsrichtlijn verplicht alle lokale, regionale en nationale overheden om hun websites en mobiele applicaties toegankelijk te maken. Dit betekent dat overheidsinstanties hun websites en applicaties zo moeten inrichten dat deze ook voor mensen met een handicap goed toegankelijk zijn. De richtlijn speelde daarmee in op de wensen en ontwikkelingen binnen een maatschappij die zich steeds verder digitaliseert. Om eenieder een kans te geven om te kunnen te participeren in deze digitalisering, dienen er bij maken van websites en applicaties bepaalde aanpassingen te worden gemaakt. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de grootte van het lettertype of de optie om door middel van audioassistentie een applicatie te gebruiken. Door de Digitale Toegankelijkheidsrichtlijn wordt er een geharmoniseerd kader gecreëerd wat betreft het toegankelijk maken van websites en applicaties. Deze harmonisatie maakt het voor elke instantie, groot of klein, makkelijker om hun websites en applicaties zo inclusief mogelijk te maken.

Decentrale relevantie

Overheidsinstanties, waaronder decentrale overheden, moeten een toegankelijkheidsverklaring plaatsen om aan te tonen dat ze aan de toegankelijkheidseisen voldoen. De toegankelijkheidsverklaring bestaat uit een aantal onderdelen, zoals een toelichting over de toegankelijkheid, een feedbackmechanisme en contactgegevens. Deze moeten gepubliceerd worden op de website of bij het downloaden van een mobiele applicatie.

Lees meer over de regels omtrent digitale toegankelijkheid op deze webpagina.

Stand van zaken

De richtlijn heeft geen rechtstreekse werking en dient daarom te worden omgezet in nationale wetgeving. Om dit te realiseren, is in Nederland het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid aangenomen. Dit besluit trad op 1 juli 2018 in werking. Alle websites moesten aan de eisen van de richtlijn voldoen vóór 23 september 2020 en alle mobiele applicaties vóór 23 juni 2021. De regels zullen uiteindelijk onder de Wet digitale overheid (Wdo) vallen. De Wdo moet de basis vormen voor verdere digitalisering van de overheid. De wet regelt dat Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de overheid. Daarmee wordt bedoeld dat burgers elektronische identificatiemiddelen krijgen met een substantiële of hoge mate van betrouwbaarheid. De Wdo stelt daarnaast open standaarden verplicht.

Zie de hele tijdlijn
Tijdlijn Digitalisering