Nieuws

Publicatie: 22 april 2024

Door: en


Met de inwerkingtreding van de Verordening Interoperabel Europa zullen burgers en bedrijven laagdrempeliger en sneller geholpen kunnen worden, ongeacht het EU-land waarin ze zich bevinden. Deze nieuwe wet bevat maatregelen om het interoperabiliteitsniveau van de overheidssector in de hele EU versneld te verhogen. Dit zal volgens de Europese instellingen zorgen voor onderling verbonden overheidsdiensten die zonder beperkingen kunnen samenwerken en naadloos op elkaar aansluiten.

Grensoverschrijdende interoperabiliteit

Het bereiken van grensoverschrijdende interoperabiliteit is één van de doelstellingen binnen de Digital Decade. De EU richt zich met de wet Interoperabel Europa op digitale interoperabiliteit tussen overheden, waarbij het draait om het vermogen van overheidsdiensten om samen te werken en om op elektronische wijze informatie uit te wisselen.

Burgers, bedrijven en overheidsdiensten zullen dan ook het meeste voordeel halen uit de nieuwe regelgeving wanneer ze gebruik maken van onderling verbonden en grensoverschrijdende digitale overheidsdiensten. Voorbeelden van zulke diensten zijn EU-brede rijbewijzen, wederzijdse erkenning van academische diploma’s en toegang tot je gezondheidsgegevens in elke lidstaat.

Belangrijkste maatregelen

  • Het opzetten van een kader voor samenwerking op meerdere niveaus door ervaren deskundigen op het gebied van digitale overheid uit overheden, maatschappelijke organisaties en academia samen te brengen en een gemeenschappelijke interoperabiliteitsagenda vast te stellen.
  • De invoering van verplichte interoperabiliteits-beoordelingen om het effect van systeemwijzigingen op grensoverschrijdende interoperabiliteit binnen de EU al in de ontwerpfase van een overheidsdienst te evalueren.
  • Het opzetten van het ‘Interoperabel Europa-portaal’. Dit is een centraal loket om het delen en hergebruiken van interoperabiliteits-oplossingen tussen overheidsdiensten aan te moedigen.
  • Het versterken van mechanismen voor innovatie en beleidsondersteuning om oplossingen te ontwikkelen, te testen en op te schalen (o.a. opleidingen, testomgevingen en publiek-private uitwisseling).

Decentrale Relevantie

Zonder effectieve samenwerking op alle overheidsniveaus (lokaal, nationaal, en regionaal) komt interoperabiliteit niet van de grond. Dit geldt dus ook voor decentrale overheden. De Verordening zal lokale bestuurders voorzien van definities, principes, aanbevelingen en praktische gebruiksscenario’s. Hiermee kunnen overheden makkelijker onderling oplossingen delen en informatie hergebruiken.

Bron

Persmelding, Europese Commissie

Interoperable Europe Act, EUR-Lex

Meer informatie

  • Voor een overzicht van de relevante Europese wet- en regelgeving rondom digitalisering, kunt kijken op onze Tijdlijn Digitalisering.