Nieuws

Publicatie: 25 maart 2024

Door: en


De explosieve groei van de kortetermijnverhuurmarkt, aangedreven door online platforms zoals Airbnb en Booking, brengt uitdagingen met zich mee. In reactie wil de EU regels vaststellen om een eerlijk speelveld te creëren.

Woningcrisis

De snelle groei brengt namelijk problemen met zich mee. Het gebruiken van een woning voor kortetermijnverhuur voorkomt dat deze woningen op de markt komen. Dit zorgt er voor dat huurprijzen enorm stijgen en dat het tekort aan beschikbare woningen verder oploopt, wat niet bevorderend is voor de al bestaande woningcrisis in Nederland. De Verordening inzake kortetermijnverhuur wil de huidige uiteenlopende regels per land en gemeente vervangen door duidelijke EU-brede regels op te stellen voor het verzamelen en delen van gegevens. De Raad van de EU heeft de Verordening aangenomen.

Verordening inzake kortetermijnverhuur

De verordening richt zich op onbetrouwbare informatie over verhuurdiensten die accommodaties voor korte termijnen aanbieden. Dit maakt het lastig voor autoriteiten om goed beleid te maken en te zorgen dat het eerlijk wordt nageleefd. Het doel van de Verordening is transparantie bieden op het gebied van kortetermijnverhuur en het ondersteunen van duurzaam toerisme.

De belangrijkste maatregelen zijn:

  • het verplicht stellen van registratie van de verhuurders om de identificatie van verhuurders en de verificatie van hun gegevens door de autoriteiten te vergemakkelijken;
  • het creëren van meer veiligheid voor gebruikers door het verifiëren van de eigendomsgegevens op online platforms en autoriteiten de bevoegdheid geven om registraties stop te zetten en boetes op te leggen;
  • het vergemakkelijken van gegevensuitwisseling door het opzetten van één digitaal toegangspunt voor alle lidstaten.

Decentrale relevantie

De nieuwe verordening is erg relevant voor decentrale overheden. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het hanteren van een vergunningstelsel voor kortetermijnverhuurdiensten. Hiervoor verzamelen, verspreiden en produceren decentrale overheden heel veel informatie. Eerder deelden verhuurplatforms geen gegevens waardoor het moeilijk was om te handhaven. De nieuwe wet stelt nu regels die noodzakelijk zijn voor gemeenten om korttermijnverhuur van accommodaties in te kunnen perken.

Bron

Persmededeling, Raad van de EU

Meer informatie

Voor een overzicht van de relevante Europese wet- en regelgeving rondom digitalisering, kunt kijken op onze Tijdlijn Digitalisering.

Mocht u meer willen weten dat over cyberveiligheid, dan kunt u kijken bij dit thema op ons overzicht van netwerk en platforms over digitalisering.