Zoeken naar landbouw

...
Pagina - 2 oktober 2023

Home

De Europese Commissie houdt een openbare raadpleging over het toekomstige actieplan voor biologische landbouw. Biologische landbouw is belangrijk voor het verwezenlijken van de Europese Green Deal. Hoe kunnen (decentrale) overheden sturen op een omslag van de landbouwsector? 

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Is de methode van de verkoop tegen het beste bod geschikt om de marktwaarde van een perceel vast te stellen?

Decentrale overheden die transacties met gronden aangaan, dienen rekening te houden met de Europese staatssteunregels. De hoofdregel is dat dergelijke transacties staatssteun kunnen opleveren als deze niet tot stand komen aan de hand van één van de methodes die zijn beschreven in de Mededeling Grondtransacties van de Europese Commissie.

...
Pagina - 15 juli 2015

Specifieke informatie kennisgevingen

De kennisgevingen door decentrale overheden kunnen op verschillende manieren in beeld gebracht worden. Kennisgevingen per categorie tot 31 december 2020 Toelichting Voorheen waren landbouw en milieu de meest gebruikte steuncategorieën […]

...
Pagina - 7 maart 2024

Kennisgevingen-barometer

De kennisgevingen-barometer geeft het aantal kennisgevingen door Nederlandse gemeenten en provincies bij de Commissie. Europa decentraal heeft deze barometer ontwikkeld zodat de groei en de ontwikkeling van kennisgevingen goed te volgen is.

...
Praktijkvraag - 18 december 2023

Is provinciale steun aan agrariërs na rupsenplaag mogelijk?

Bij ons in de provincie heeft een groot aantal agrariërs als gevolg van een rupsenplaag schade aan hun gewassen geleden. De provincie wil de getroffen agrariërs helpen door financiering te verschaffen voor de bestrijding van de plaag en voor het herstel van geleden schade. Past dergelijke financiële steun binnen de Europese staatssteunregels?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Financiering jeugdzorginstellingen via DAEB mogelijk?

Veel gemeenten kiezen ervoor om jeugdzorg in te kopen en een aanbesteding te starten. Onze gemeente overweegt echter om de dienstverlening op het terrein van jeugdzorg niet als opdrachtgever in te gaan kopen, maar om de bestaande jeugdinstellingen in onze gemeente te financieren. Dit willen we doen door ze te compenseren voor het verrichten van diensten in het algemeen (economisch) belang (DA(E)B). Is dat mogelijk?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Mag een onderneming, bovenop DAEB de-minimissteun, reguliere de-minimissteun ontvangen?

Onze gemeente verstrekt een onderneming, belast met de sociale inclusie van kwetsbare groepen, steun op basis van de DAEB de-minimisverordening van de Europese Commissie. Wij zijn als gemeente erg te spreken over de sociale activiteiten van deze onderneming en willen daarom nogmaals een financiële bijdrage doen. Kunnen wij hiervoor gebruik maken van de reguliere de-minimisverordening van de Europese Commissie en dus ook nog reguliere de-minimissteun verlenen?

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

EU-burgerschap

De bepalingen in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) die het vrij verkeer van personen garanderen, waren lange tijd gericht op economisch actieve personen, zoals werknemers of zelfstandigen. Dit veranderde door de introductie van het EU-burgerschap. Personenverkeer omvat nu ook het vrij verkeer van EU-burgers. Op deze pagina vindt u meer informatie over EU-burgerschap.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Vrij verkeer van kapitaal

Decentrale overheden kunnen te maken krijgen met vrij verkeer van kapitaal, bijvoorbeeld wanneer een onderdaan uit een andere lidstaat onroerend goed wil kopen, gebruiken of verkopen. Om die reden is het belangrijk om als decentrale overheid op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent het vrij verkeer van kapitaal. Op deze pagina vindt u daarover meer informatie.