Europees Plastic Pact: 25% meer plasticinzameling en recycling in 2025
Hoe kunnen gemeenten intern gegevens delen bij aanpak ondermijning?
Er wordt een heleboel afval geproduceerd in Nederland en in de EU. De Europese afvalwetgeving heeft als doel om de hoeveelheid afval te verminderen, maar ook meer materialen te recyclen en hergebruiken. Dat is beter voor het milieu. Decentrale overheden spelen een belangrijke rol in afvalbeheer en in het hergebruiken van grondstoffen.
Hoe kunnen gemeenten intern gegevens delen bij aanpak ondermijning?
Om de werking van de interne markt te waarborgen heeft de EU eisen gesteld aan de samenstelling en hergebruikmogelijkheden van verpakking. Zo moeten lidstaten onder andere zorgen voor de beschikbaarheid van retour-, inzamelings- en terugwinningsystemen.
Het Europees Comité van de Regio’s was dit jaar de gastheer van de jaarlijkse ‘European Week for Waste Reduction’ (EWWR) prijsuitreiking, die plaatsvond op 15 mei tijdens de EU Green Week 2019. De EWWR-prijzen werden uitgereikt aan de zes projecten die het meeste bijdroegen aan afvalvermindering.
De Europese Commissie heeft nieuwe richtlijnen gepresenteerd voor het inzamelen van afval gedurende de coronacrisis. Hiermee biedt de Commissie een aantal aanbevelingen over veilige afvalinzameling.
Als onderdeel van de “van boer tot bord”-strategie van de EU, wil de Commissie de Kaderrichtlijn Afvalstoffen (KRA) opnieuw wijzigen, om zo de afvalproductie te verminderen en hergebruik te stimuleren. Hiermee moet de wetgeving duidelijker worden en lasten worden verminderd. Reageren kan tot 16 augustus.
Voor de Europese afvaldoelstellingen moet de totale hoeveelheid afval met een derde afnemen. Het Europees Milieuagentschap onderzocht de afvalcijfers van de EU en gaf aanbevelingen voor het behalen van de 2030-doelen.
Bedrijven die vervuiling veroorzaken zijn verplicht te betalen voor het opruimen van de schade. ‘De vervuiler betaalt’ zo luidt het principe. De overheid moet echter nog te vaak financieel bijspringen bij milieuherstel. Daarom adviseert de Europese Rekenkamer om Europese milieuwetgeving aan te passen.
Meer aandacht voor het ecologische ontwerp van producten in de EU. Dat is één van de doelen van het actieplan voor een circulaire economie van de Europese Commissie. De Ecodesignrichtlijn zal worden herzien, om producten die in Europa op de markt worden gebracht te verduurzamen.
Kunststoffen in bioafval worden een steeds groter probleem, meldt het rapport ‘Bio-waste in Europe’ van het Europese Milieuagentschap. De huidige labels ‘composteerbaar’ en ‘biologisch afbreekbaar’ voor plastic consumentenproducten kunnen verwarrend werken.
Hoe kan de EU-regelgeving worden verbeterd om de transitie naar een circulaire economie in steden beter te ondersteunen? Het Partnerschap voor de Circulaire Economie onderzocht de belemmeringen en ondernam 12 acties. In een recente publicatie licht het partnerschap 2 acties op het gebied van betere regelgeving toe.
Het Comité van de Regio’s vraagt om input voor haar Actieplan Circulaire Economie. Lokale en regionale overheden en belanghebbende organisaties kunnen reageren.
Op 31 januari 2020 heeft de Europese Investeringsbank (EIB) de Circular City Funding Guide gelanceerd. Dit webportaal biedt informatie en ondersteuning over fondsen en financiering van de circulaire economie in een stedelijke context. Het ondersteunt zo gemeenten.