Nieuws

Publicatie: 20 mei 2019

Door: en


Decentrale overheden kunnen tot 17 juli 2019 reageren op een consultatie over de richtsnoeren van het TEN-T (Trans-Europese Netwerken- Transport). TEN-T regelt het EU-beleid inzake vervoersinfrastructuur, dat met name is gericht op het vereenvoudigen van vervoersstromen door de lidstaten en het ondersteunen van territoriale, economische en sociale cohesie.

Achtergrond TEN-T

Trans-Europese Netwerken (TEN’s) zijn netwerken op het gebied van vervoers-, telecommunicatie- en energie-infrastructuren die de gehele Europese Unie beslaan. Het gemeenschappelijk vervoersbeleid werd al gecreëerd tijdens het Verdrag van Rome van 1957 met als doel een gemeenschappelijke markt te creëren en de economische banden en de banden tussen lidstaten te versterken. Geleidelijk heeft de infrastructuurcomponent zich ontwikkeld om Europese burgers en hun economieën via moderne verbindingen met elkaar te verbinden. Het budget dat hiervoor beschikbaar wordt gesteld is bedoeld voor de financiering van projecten die bijdragen aan het verbeteren van deze Trans-Europese Netwerken.

2021-2027

Voor de periode 2014 – 2020 was een budget van 500 miljard beschikbaar voor TEN-T. Dit bedrag komt uit directe bijdragen van de lidstaten, het Europese budget en private investeringen. De publieke consultatie gaat over input die decentrale overheden en andere stakeholders kunnen leveren met betrekking tot de invulling van het nieuwe budget dat door de Europese Commissie beschikbaar wordt gesteld voor de periode 2021 – 2027.

Publieke consultatie

Het doel van de consultatie is om de voortgang te beoordelen sinds de richtlijnen van TEN-T van kracht zijn. De focus van de beoordeling ligt hierbij op de volgende gebieden:

  • alternatieve schone brandstoffen;
  • combinatie van verschillende vervoermiddelen (multimodaliteit);
  • digitalisering;

Uit de eerdere ‘Roadmap’ is gekomen dat het TEN-T programma 2021-2027 moet focussen op transport dat efficiënt, veilig, slim en duurzaam is, waarbij digitalisering een grotere rol krijgt en klimaatverandering wordt aangepakt.

Tijdlijn TEN-T

Tussen 24 april en 17 juli is de publieke consultatie open en daarmee ook de mogelijkheid voor decentrale overheden om input te leveren over het TEN-T programma 2021 – 2027. De Europese Commissie zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2019 deze input verwerkt hebben.

Meer informatie

Publieke consultatie voor Ten-T open
Roadmap voor: Ten-T 2021-2027
Meer informatie over Ten-T