...
Praktijkvraag - 8 juli 2024

Wat is de stand van zaken op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking in de zorg?

De Europese regels voor grensoverschrijdende zorg brengen onder meer met zich mee dat EU-burgers recht hebben op gezondheidszorg in elk EU-land. De toepassing van deze regels is continu in ontwikkeling, zeker in de nasleep van de COVID-19 crisis. Wat is de actuele stand van zaken op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking in de zorg en zijn er daarbij relevante zaken aan de orde waar gemeenten expliciet rekening mee moeten houden?

...
Nieuws - 11 juni 2024

30 jaar Comité van de Regio’s

Het Comité van de Regio’s (CvdR) viert dit jaar zijn 30-jarig bestaan. Hoog tijd om stil te staan bij de belangrijke rol die het CvdR speelt, onder andere door zijn succesvolle inzet voor het Europese Cohesiebeleid en regionale ontwikkeling binnen de EU.

...
Nieuws - 24 juni 2024

“De EGTS is een succesverhaal, we hebben dingen voor elkaar weten te krijgen die we anders nooit voor elkaar hadden gekregen.” – Interview met Gemeente Hulst

Als grensgemeente, bevindt de gemeente Hulst zich in een bijzondere positie. Met de Vlaamse buurgemeenten is in de loop der tijd een goede samenwerking ontstaan om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. Zo neemt de gemeente deel aan de EGTS Linieland van Waas en Hulst. KED ging in gesprek met Nicole van Putte en Aart van Steveninck, programmamanagers strategie en ontwikkeling bij de gemeente Hulst, om meer te leren over deze grensoverstijgende samenwerking.

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Hoe is de sociale zekerheid geregeld voor grenswerkers die bij onze gemeente werken?

Onze gemeente heeft veel te maken met grenswerkers, medewerkers die in Nederland werken maar over de grens in een andere EU-lidstaat wonen. Bestaat er Europese wet- en regelgeving die sociale zekerheid bij grensoverschrijdende arbeid regelt? En wat als een grenswerker regelmatig vanuit huis werkt, heeft dat gevolgen?

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Hoe kunnen gemeenten inwoners helpen een Europees burgerinitiatief op te zetten?

We hebben gehoord dat burgers inspraak kunnen hebben in EU-beleid door een Europees burgerinitiatief te organiseren. Wat is het Europees burgerinitiatief en hoe kunnen inwoners van Nederland dit opzetten? Zijn er mogelijkheden voor decentrale overheden om inwoners hierin te faciliteren?

...
Praktijkvraag - 21 juni 2024

Wat is er met de Open Coördinatiemethode gebeurd?

In het kader van het Europese sociaal- en werkgelegenheidsbeleid wordt er veel gebruik gemaakt van de term ‘Open Coördinatiemethode’. Ik kwam deze term tegen in het kader van de Lissabonstrategie en de EU2020 strategie maar zie hem nu minder langskomen. Kunt u uitleggen wat deze methode inhoudt? En wordt deze nog gebruikt?

...
Nieuws - 7 juni 2024

Verslag: Talkshow ‘de EU in perspectief’

Recent organiseerden KED en de VNG een talkshow in aanloop naar de Europese verkiezingen. Na een welkomstwoord van Pieter Jeroense (plaatsvervangend algemeen directeur VNG) en een presentatie van Tim de Wit, konden de aanwezigen genieten van een panelgesprek over de Europese verkiezingen. Een terugblik!

...
Nieuws - 31 mei 2024

Richtlijn bestrijding geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld gepubliceerd

Op 24 mei is de nieuwe Richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld in het EU-Publicatieblad verschenen. Hierin worden de lidstaten verplicht om een aantal gendergerelateerde misdrijven strafbaar te stellen en extra eisen gesteld aan de bescherming en nazorg van slachtoffers.

...
Nieuws - 27 mei 2024

Migratie en Asielpact officieel aangenomen

Op 14 mei 2024 heeft de Raad van de Europese Unie het nieuwe Migratie en Asielpact officieel aangenomen. Het Pact bestaat uit tien wetgevingsbesluiten die samen de hervorming van het Europese migratie en asielbeleid moeten bewerkstelligen. Maar wat betekent dit nu voor decentrale overheden?