Nieuws

Publicatie: 23 oktober 2023

Door: en


Connecting Europe Facility (CEF) Digitaal heeft op 16 oktober een derde ronde voor aanvragen voor financiering geopend. De financiering kan worden gebruikt voor projecten die bijdragen aan de uitrol van een snelle, veilige en duurzame digitale infrastructuur. Een sterke digitale infrastructuur draagt bij aan een verhoogde connectiviteit in de Europese Unie, één van de doelen in het Digital Decade programma.

Achtergrond: CEF Digitaal

Connecting Europe Facility (CEF) is een financieringsprogramma van de EU dat groei, werkgelegenheid en concurrentievermogen in de EU bevordert. Het CEF-programma bevat drie onderdelen: Transport, Energie en Digitaal. Voor dit laatste onderdeel heeft de Europese Commissie een nieuwe reeks oproepen gepubliceerd en middelen beschikbaar gemaakt.

CEF Digitaal is gericht op betere connectiviteit in de EU. Connectiviteit is één van de speerpunten van het Digital Decade programma. Met connectiviteit wordt bedoeld dat bijvoorbeeld in heel de EU digitale communicatie mogelijk is en dat elke EU-burger wordt betrokken bij de digitale samenleving en toekomst.

Voor connectiviteit is digitale infrastructuur nodig. Denk aan ondergrondse kabels voor glasvezel en antennes voor 5G. Met CEF Digitaal ondersteunt de EU de ontwikkeling en realisatie van een innovatieve, veilige en duurzame digitale infrastructuur. Er zijn meerdere acties en oproepen binnen dit fonds. Nu is de derde ronde geopend.

Derde ronde oproepen

De Commissie verdeelt de meer dan 240 miljoen euro over drie soorten projecten. De verdeling is als volgt:

  • 100 miljoen euro voor projecten over 5G-dekking langs transportroutes
  • 51 miljoen euro voor projecten over 5G en ‘edge cloud’ voor ‘smart communities’
  • 90 miljoen euro voor projecten over backbone-connectiviteit voor Digital Global Gateways

5G-dekking langs transportroutes

Bij 5G-dekking langs transportroutes gaat het om de aanleg van 5G-infrastructuur, zoals zendmasten en buizen. De uitrol hiervan in afgelegen gebieden en grensgebieden draagt bij aan het verbinden van alle verschillende regio’s in de EU. Deze financiering kan dus worden gebruikt om buitengebieden waar weinig mensen wonen toch van een 5G-netwerk te voorzien. Daarmee is deze oproep ook relevant voor landelijke gemeenten in Nederland.

Deze oproep is met name gericht op 5G-netwerken langs transportroutes door heel de EU. Een betere digitale infrastructuur langs deze routes zal volgens de Commissie zorgen voor meer verkeersveiligheid en een meer geoptimaliseerd wegverkeer.

5G en ‘edge cloud’ voor ‘smart communities’

Vaak worden gegevens van meerdere externe locaties en apparaten in een centraal datacenter verwerkt. ‘Edge cloud’ zorgt ervoor dat verwerking van die gegevens over meerdere apparaten wordt verspreid en dicht bij de databron blijft. Dit verbetert de reactietijd van externe apparaten en reguleert de belasting van netwerken en het centrale datacenter.

In ‘smart cities’ of ‘smart communities’ wordt egde cloud gebruikt om betere digitale ‘slimme’ diensten aan inwoners, bedrijven of bezoekers te bieden. Smart cities zijn erop gericht om met digitale diensten de kwaliteit van leven in dat gebied te verbeteren. Met 5G-netwerken en edge cloud zijn er creatieve toepassingen mogelijk. Zo kunnen snelle verbindingen bijdragen aan een beter beheer van energie of water, kunnen ze helpen het aantal files te verminderen door ‘live-monitoring’, of maken ze het mogelijk om lantaarnpalen zo af te stellen dat ze aan gaan precies op het moment dat het donker wordt.

Backbone-connectiviteit voor Digital Global Gateways

Het Engelse woord ‘backbone’ kan vertaald worden naar het woord ruggengraat en dat is niet zonder reden. Backbone-netwerken kunnen gezien worden als de ruggengraten van het internet. Een backbone is een groot stelsel van snelle computerverbindingen waarop kleinere netwerken zijn aangesloten. Er liggen bijvoorbeeld backbone-netwerken tussen de VS en Europa maar ook tussen steden in Nederland. CEF Digitaal kan projecten voor het aanleggen van backbone-netwerken ondersteunen om de veerkracht van de connectiviteit op afgelegen of dunbevolkte gebieden te verbeteren. Het steunen van dit soort projecten sluit aan bij de Global Gateway-strategie van de EU. Dit is een strategie die connectiviteit in partnerlanden van Europa faciliteert.

Deelnemen

Aanvragen voor financiering kunnen worden ingediend tot 17 januari 2024. De Europese Commissie organiseert op 26 oktober 2023 van 9:30 tot 13:20 uur een online informatiedag. Daar zal informatie worden gegeven over onder andere de aanvraag-, evaluatie- en gunningsprocedure. Op deze site is daarover meer informatie te vinden.

Bron

Over €240 million to further support digital connectivity infrastructures, persbericht van de Europese Commissie