...
Nieuws - 19 februari 2024

Europese Commissie publiceert praktijkgids “Market Economy Test” voor risicofinanciering

De Commissie heeft een zogenaamde praktijkgids uitgebracht, waarmee het overheden wil ondersteunen die startende en opkomende innovatieve bedrijven willen helpen in een precaire fase van hun ontwikkeling. Er is al een langere tijd een Mededeling Risicofinanciering, waarin de staatssteunregels in zulke gevallen worden uitgelegd. In deze praktijkgids gaat de Commissie in het bijzonder in op de omstandigheden waaronder er geen sprake hoeft te zijn van staatssteun.

...
Nieuws - 5 februari 2024

Nieuwe dienst van KED: overzicht netwerken en platforms over digitalisering

De Europese Unie zit middenin de Digital Decade. Om decentrale overheden te ondersteunen in hun digitale doeleinden, heeft Kenniscentrum Europa Decentraal een overzicht samengesteld met verschillende projecten, netwerken en platforms die met digitalisering bezig zijn.

...
Nieuws - 19 december 2023

Herziening de-minimisverordening en DAEB de-minimisverordening

De Europese Commissie heeft op 13 december 2023 de herziene de-minimisverordeningen gepubliceerd. Daarmee zijn deze regelingen verlengd waarbij een aantal punten zijn aangepast, zoals een inflatiecorrectie. De nieuwe de-minimisverordeningen treden in werking op 1 januari 2024 en zijn van toepassing tot 31 december 2030.

...
Nieuws - 11 december 2023

Raad en Parlement bereiken akkoord over veiligheidseisen voor digitale producten

Op 30 november 2023 bereikten de Raad van de EU en het Europees Parlement een akkoord over de voorgestelde Cyberweerbaarheidsverordening. Slimme apparaten worden populairder, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. De Cyberweerbaarheidsverordening moet zorgen voor een betere cyberbeveiliging van digitale producten.

...
Nieuws - 4 december 2023

Dataverordening een stap dichterbij: Raad unaniem over geamendeerd voorstel

Het gebruik van data heeft een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. Om dit te reguleren en data zo toegankelijk mogelijk te maken, is de Europese Dataverordening in het leven geroepen. Deze Dataverordening komt een stap dichterbij: op 27 november 2023 heeft de Raad van de EU de Dataverordening aangenomen.

...
Nieuws - 27 november 2023

Tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun verlengd

Sinds de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft de EU te maken gekregen met snel stijgende energieprijzen en een verstoorde economie. Om ondernemingen de komende winterperiode goed door te laten komen, is het Tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun op 20 november 2023 verlengd.

...
Nieuws - 27 november 2023

Nederland roept de Commissie op tot actie: aanpassing DAEB-regels voor sociale huisvesting

Nederland heeft te maken met een groot tekort aan woningen. Er wordt hard gezocht naar manieren om woningbouw te faciliteren en het aanpassen van bestaande regelgeving speelt daarin ook een rol. Samen met zes andere EU-lidstaten, heeft Nederland op 10 november 2023 de Europese Commissie een brief gestuurd met een oproep tot actie: onderzoek de mogelijkheden om in de DAEB-regels meer ruimte te creëren voor de steun aan woningbouw voor huishoudens met een middeninkomen.