...
Nieuws - 4 maart 2019

Ministerie vraagt om input voor implementatie afvalrichtlijn

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een consultatie opgesteld waarin belanghebbenden kunnen meedenken over de implementatie van de Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen. Deze werd vorig jaar gewijzigd.

...
Nieuws - 4 maart 2019

Verhoogd plafond de-minimisverordening landbouw geldt vanaf 14 maart

Op 14 maart 2019 treedt het verhoogde de-minimisplafond voor de primaire landbouwsector in werking. Het verhoogde plafond kan met terugwerkende kracht worden toegepast op steun die aan alle voorwaarden van de de-minimisverordening landbouw voldoet.

...
Nieuws - 25 februari 2019

Onduidelijkheid over geldigheid pulsvisvergunningen

Mogelijk verliest het overgrote deel van de Nederlandse pulsvissers nog dit jaar zijn vergunning. Twee weken geleden leek het zo te zijn dat ongeveer de helft van de pulsvissers ondanks het Europese verbod tot 2021 door mocht varen. Vorige week bleek dat deze uitzondering waarschijnlijk maar voor 15 schepen geldt.

...
Nieuws - 25 februari 2019

Stakeholdersbijeenkomst ECON rapport ‘een plaatsgebonden aanpak van EU-beleid voor industrie 2030’

De Europese industrie is sterk en is leidend in vele sectoren in de wereld. De Europese industrie moet zich echter ook aanpassen aan een globaliserende en competitieve wereldmarkt. Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) is zich daar ook van bewust en heeft gedeputeerde Jeannette Baljeu (Zuid-Holland) gevraagd om een rapport te schrijven over ‘een plaatsgebonden aanpak van EU-beleid voor industrie 2030’.

...
Nieuws - 25 februari 2019

Grotere rol voor gemeenten bij inburgering loopt vertraging op

De nieuwe inburgeringswet die gemeenten meer regie moet geven over het uitvoeren van de inburgering van migranten loopt een half jaar vertraging op. Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft aan de Tweede Kamer gemeld dat deze het definitieve wetsvoorstel pas begin 2020 kan verwachten. Dit betekent dat de nieuwe wet niet per 1 januari 2020 in kan gaan.

...
Nieuws - 25 februari 2019

Urban Agenda ondersteunt gemeenten bij ontwikkelen beleid luchtkwaliteit

Het partnerschap Luchtkwaliteit van de EU Urban Agenda heeft een aantal tools gepresenteerd die gemeenten kunnen helpen luchtvervuiling te bestrijden. Het gaat onder meer om een handleiding voor het ontwerpen van effectief beleid en het financieren daarvan. Het partnerschap werkt nog aan een algemeen businessmodel voor het ontwikkelen van beleid omtrent luchtkwaliteit.

...
Nieuws - 18 februari 2019

Nieuwe verordening overlegging openbare documenten in werking getreden

EU-burgers die naar een andere lidstaat verhuizen hoeven geen procedure meer te doorlopen om hun openbare documenten te legaliseren. De nieuwe Verordening overlegging openbare documenten die op 16 februari 2019 in werking is getreden, vereenvoudigt de bestaande voorschriften voor het overleggen van openbare documenten in een andere lidstaat.

...
Nieuws - 18 februari 2019

Tot 2021 nog geen volledig verbod op pulsvisserij

Na veel ophef wordt het vissen met de pulstechniek verboden in Europa. Voor 42 Nederlandse vissers zal dit pas gevolgen gaan hebben in juli 2021, maar voor de andere 42 vissers zal hun vergunning na 2019 worden beëindigd.

...
Nieuws - 18 februari 2019

Stand van zaken: wijzigingen EU-landbouwbeleid

Op 14 februari 2019 vond er in de Tweede Kamer een technische briefing plaats over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU. Vorig jaar heeft de Europese Commissie in de context van de onderhandelingen over het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) een voorstel gedaan voor het toekomstige EU-landbouwbeleid.

...
Nieuws - 18 februari 2019

Mag Wallonië straks tol gaan heffen?

De Waalse overheid wil een wegenvignet gaan invoeren die voor rekening komt van automobilisten buiten Wallonië. Het Europees Hof van Justitie moet zich nog uitspreken over deze plannen, maar dit wordt door de initiatiefnemers met vertrouwen tegemoet gezien.