De eerste programmalijn van de Werkagenda Waardengedreven Digitalisering is “Iedereen kan meedoen in het digitale tijdperk”. Eén van de prioriteiten daaronder is het realiseren van toegankelijke, hoogwaardige en proactieve dienstverlening. Dit betekent dat digitale dienstverlening beter, gebruiksvriendelijker, begrijpelijker en transparanter moet zijn. Overheidsinstanties moeten de wettelijke verplichting op digitale toegankelijkheid naleven. Toch ervaren veel overheden moeite met het implementeren én onderhouden van het continuerende digitaliseringsproces. Om (decentrale) overheden hierbij te helpen heeft Expertisecentrum Aanbesteden PIANOo de toegankelijkheidseisen over het inkopen en aanbesteden van ICT projecten toegevoegd aan het sectordossier van de ICT.
Digitale toegankelijkheid
Op 7 april 2022 informeerde staatssecretaris Van Huffelen de Tweede Kamer in een Kamerbrief over de invulling van de motie van de leden Bisschop, Ceder en De Korte. Deze motie luidde om “in het eerste kwartaal van 2022 een stappenplan naar de Tweede Kamer te sturen om zo snel mogelijk te voldoen aan de eisen van het Besluit digitale toegankelijkheid overheid, waaronder de volledige digitale toegankelijkheid van overheidswebsites en van apps.” In deze brief zette de staatssecretaris de stappen uiteen om overheidswebsites en -apps digitaal toegankelijk te maken. Eén van de stappen focust onder meer op het voorkomen van achteraf noodzakelijke herstelwerkzaamheden aan websites en app om deze digitaal toegankelijk te maken en deze bij ontwerp al zo in te richten.
Strolenberg en De Korte stuurden op 13 oktober 2022 nog een motie naar de Kamer. Hierin stond het dringende verzoek dat de regering zo spoedig mogelijk de toegankelijkheidseisen, zoals benoemd in het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid staat, opneemt in aanbestedingen voor nieuwe websites en apps.
Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid
Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid houdt in dat overheidsinstanties hun websites of apps toegankelijk moeten maken. Dit moet gebaseerd zijn op de Europese norm Digitoegankelijk (EN 301 549). Toegankelijkheid wordt uitgelegd als content die waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust is voor iedereen. Een digitale ruimte moet voor iedereen toegankelijk zijn; ook voor mensen met een permanente of situationele handicap. Denk hierbij aan iemand die kleurenblind is. Deze personen moeten ook kunnen lezen wat er op het scherm staat. Sommige kleurencombinaties maken dit lastig. Of personen die alleen de pijltjes op het toetsenbord kunnen gebruiken in plaats van de muis om naar beneden te scrollen.
Aanbestedingsvoorwaarden digitale toegankelijkheid
Overheidsinstanties zijn op grond van de Digitale Toegankelijkheidsrichtlijn, welke in Nederland vooralsnog is geïmplementeerd met het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid, verplicht digitale informatie en diensten toegankelijk te maken. Het achteraf toegankelijk maken van websites en apps is echter complex en kostbaar. Doordat PIANOo deze informatie aan het sectordossier heeft toegevoegd, kunnen aanbestedende diensten deze verplichtingen opnemen in hun aanbestedingsvoorwaarden. Hierdoor kan er bij de ontwikkelfase van websites en apps al rekening worden gehouden met de eisen voor digitale toegankelijkheid.
Inkopen van ICT
Er zijn veel dingen waar aan gedacht moet worden als het gaat om het inkopen van ICT-producten. Zo kan een aanbestedende dienst eigen algemene (inkoop)voorwaarden opstellen. In de algemene voorwaarden worden standaardbepalingen geformuleerd voor door de in het zakelijke verkeer te sluiten overeenkomsten. Over de inhoud van deze voorwaarden hoeft vervolgens niet meer onderhandeld te worden. In de algemene voorwaarden kan dan worden gezet dat de website of app moet voldoen aan het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid.
Bron
Toegankelijkheidseisen toegevoegd aan sectordossier, Digitale Overheid.nl
Bepalen van de ICT behoefte, PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden
Meer informatie
Digitale toegankelijkheid, Kenniscentrum Europa Decentraal
ICT en aanbesteden, Kenniscentrum Europa Decentraal
Welke technische specificaties mogen wij eisen bij de inkoop van ICT-systemen of ICT-diensten?, Kenniscentrum Europa Decentraal