Onze gemeente heeft middelen uit verschillende Europese subsidiefondsen verkregen. Mogen wij die met elkaar combineren om steun te verlenen aan één project?
Antwoord in het kort
Ja, Europese subsidies kunnen gecombineerd worden om synergie te vormen en zodoende projecten te versterken. Er zijn echter strikte voorwaarden verbonden aan het combineren van deze Europese subsidies. Deze zijn terug te vinden in de basisbesluiten van de desbetreffende subsidies. Een belangrijk uitgangspunt is hierbij dat gemaakte kosten niet dubbel gefinancierd mogen worden door verschillende (Europese) subsidies. Dit vanwege het zogeheten beginsel van niet-cumuleerbaarheid.
Het beginsel van niet-cumuleerbaarheid
De Europese Verordening tot vaststelling van de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie (EU-verordening 2018/1046) vormt de kern van het Financieel Reglement. Deze verordening regelt de financiële voorschriften die van toepassing zijn op de begroting en uitgaven van de Europese Unie (EU).
Hierin is onder andere vastgelegd hoe er moet worden omgegaan met Europese fondsen en programma’s en aan welke voorwaarden voldaan moet worden voor een eventuele combinatie van deze gelden. Essentieel hierbij is het respecteren van het beginsel van niet-cumuleerbaarheid. Dit beginsel houdt in dat er voor eenzelfde project slechts één subsidie aan eenzelfde begunstigde kan worden toegekend (artikel 191). Hier kan alleen van worden afgeweken indien dit expliciet wordt toegestaan in de basisbesluiten van alle betrokken subsidiebesluiten
Hieronder zal worden ingegaan op de mogelijkheden voor zowel de structuurfondsen als de verschillende thematische fondsen.
Subsidies combineren voor synergie
Volgens de Verordening inzake de gemeenschappelijke bepalingen voor fondsen onder gedeeld beheer (EU-verordening 2021/1060), is het mogelijk om de Europese fondsen in gedeeld beheer onderling en/of met andere (directe) Europese subsidies te combineren (artikel 63). Het betreft de volgende fondsen:
- Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
- Het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+)
- Het Cohesiefonds
- Het Fonds voor een rechtvaardige transitie (JTF)
- Het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EMFAF)
- Het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF)
Deze fondsen mogen zowel onderling als met bepaalde thematische fondsen (bijvoorbeeld Digital Europe of LIFE) worden gecombineerd, zolang er maar per specifieke kostenpost subsidie wordt verstrekt uit één Europees fonds. Hierbij is het van belang om onderscheid te maken tussen de totale kosten en de subsidiabele kosten.
Kosten of subsidiabele kosten
De hoogte van het subsidiebedrag wordt berekend op basis van de begrote en onderbouwde kosten. Niet alle kosten die worden uitgegeven in het kader van een project komen echter in aanmerking voor subsidie uit een Europees fonds. Kosten die subsidiabel zijn, dienen in ieder geval te voldoen aan de volgende criteria:
- zij moeten gedurende de looptijd van het programma zijn gemaakt;
- zij moeten van tevoren zijn aangegeven in de raming van het werkprogramma;
- zij moeten noodzakelijk zijn voor de uitvoering van het project;
- zij moeten aanwijsbaar en verifieerbaar zijn;
- zij moeten redelijk zijn, gerechtvaardigd zijn en voldoen aan het beginsel van goed financieel beheer.
Kwalificatie van kostenposten
Kostenposten kunnen op drie manieren worden opgesteld. Zij kunnen op basis van de gefinancierde activiteit (bijvoorbeeld de kosten van de opleidingsactiviteiten) worden vastgesteld, op basis van de aard van de productiemiddelen (bijv. personeelskosten), of op basis van een combinatie van deze twee (bijvoorbeeld personeelskosten toegewezen aan de opleidingsactiviteiten). Aangezien alleen de daadwerkelijk gemaakte kosten (de ‘subsidiabele’ kosten) voor de uitvoering van de activiteiten mogen worden gefinancierd uit de Europese subsidies, moet een kosten- of uitgavenpost worden gelimiteerd tot de gemaakte kosten voor de specifiek benoemde activiteiten (bijvoorbeeld de personeelskosten voor de feitelijk gewerkte uren op het project).
Handleiding van de Europese Commissie
Om de toegang tot de financieringsmogelijkheden in het Meerjarig Financieel Kader (MFK) van 2021-2027 te vergemakkelijken, heeft de Europese Commissie voor een aantal sectoren een digitale handleiding ter beschikking gesteld. Zo is er onder andere voor de cultuursector en het toerisme een handleiding te vinden die potentiële aanvragers van EU-subsidie een overzicht geeft van alle financiële mogelijkheden. Per fonds is aangegeven op welke manier het een bijdrage kan leveren aan de desbetreffende sector en welke voorwaarden hieraan gesteld worden.
Meer informatie EU-fondsenwijzer
Wilt u meer informatie over Europese fondsen of zoekt u wellicht passende financiering bij uw project? Neem een kijkje in onze EU-fondsenwijzer! De fondsenwijzer biedt duidelijkheid en duiding in het woud van Europese subsidies. De tool geeft een overzicht biedt van Europese subsidies en bijbehorende voorwaarden. Daarbij is het mogelijk om te filteren op thema en doelgroep. De EU-fondsenwijzer informeert gemeenten, provincies en waterschappen, maar ook andere organisaties die op zoek zijn naar de juiste financiering voor een plan, project of een campagne.
Meer informatie:
Verordening 2018/1046 inzake de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie, Europese Commissie
Verordening 2021/1060 inzake de fondsen in gedeeld beheer, Europese Commissie
EU-fondsenwijzer, Kenniscentrum Europa Decentraal