...
Nieuws - 8 juli 2024

Raad bepaalt standpunt over wijzigingen in EU-waterbeleid

De EU wil drie belangrijke richtlijnen op het gebied van oppervlaktewater en grondwater, waaronder de Kaderrichtlijn Water, wijzigen met als doel de waterkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van mens en milieu te beschermen. De Raad heeft nu haar standpunt bepaald over een nieuwe richtlijn die in de maak is. Deze richtlijn voegt nieuwe stoffen toe aan de lijst met verontreinigende stoffen, waaronder verschillende soorten PFAS, en stelt daarvoor milieukwaliteitsnormen.

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Hoe kunnen Europese fondsen worden ingezet in de strijd tegen energiearmoede?

Onze gemeente wil graag inwoners ondersteuning bieden vanwege de stijgende energieprijzen en het verduurzamen van hun woningen. Hiervoor kunnen wij zelf regelingen opzetten, maar zijn er ook fondsen vanuit de Europese Unie die een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van energiearmoede?

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Hoe kunnen gemeenten inwoners helpen een Europees burgerinitiatief op te zetten?

We hebben gehoord dat burgers inspraak kunnen hebben in EU-beleid door een Europees burgerinitiatief te organiseren. Wat is het Europees burgerinitiatief en hoe kunnen inwoners van Nederland dit opzetten? Zijn er mogelijkheden voor decentrale overheden om inwoners hierin te faciliteren?

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Hoe is de sociale zekerheid geregeld voor grenswerkers die bij onze gemeente werken?

Onze gemeente heeft veel te maken met grenswerkers, medewerkers die in Nederland werken maar over de grens in een andere EU-lidstaat wonen. Bestaat er Europese wet- en regelgeving die sociale zekerheid bij grensoverschrijdende arbeid regelt? En wat als een grenswerker regelmatig vanuit huis werkt, heeft dat gevolgen?

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Zijn overheidsbedrijven verplicht om een energie-audit te doen?

Wij begrijpen dat er voor zogenaamde grote ondernemingen een plicht is om een energie-audit te laten doen. Geldt deze verplichting, die voortkomt uit de energie-efficiëntierichtlijn (EED), ook voor overheidsbedrijven?

...
Nieuws - 24 juni 2024

“De EGTS is een succesverhaal, we hebben dingen voor elkaar weten te krijgen die we anders nooit voor elkaar hadden gekregen.” – Interview met Gemeente Hulst

Als grensgemeente, bevindt de gemeente Hulst zich in een bijzondere positie. Met de Vlaamse buurgemeenten is in de loop der tijd een goede samenwerking ontstaan om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. Zo neemt de gemeente deel aan de EGTS Linieland van Waas en Hulst. KED ging in gesprek met Nicole van Putte en Aart van Steveninck, programmamanagers strategie en ontwikkeling bij de gemeente Hulst, om meer te leren over deze grensoverstijgende samenwerking.

...
Nieuws - 24 juni 2024

Raadpleging: Evaluatie LULUCF-verordening

De Europese Commissie heeft een evaluatie van de LULUCF-verordening aangekondigd. De Verordening, die betrekking heeft op landgebruik en bosbouw, wordt geëvalueerd op effectiviteit, efficiëntie, relevantie, samenhang en toegevoegde waarde. Als onderdeel van de evaluatie, is er een raadpleging opengesteld.

...
Nieuws - 17 juni 2024

Raadpleging: Evaluatie van de uitvoering van Europees milieubeleid

De Europese Commissie publiceert eens in de twee of drie jaar een evaluatie van de uitvoering van het milieubeleid (EIR). Dit rapport stelt vast hoe het staat met de implementatie van Europees milieubeleid in de lidstaten. Decentrale overheden worden uitgenodigd om feedback te geven op de uitvoering van het Europees milieubeleid.

...
Nieuws - 10 juni 2024

Zwemwaterkwaliteit: Nederland loopt achter

De kwaliteit van het Europese zwemwater is in orde, 96% voldoet aan eisen in de Zwemwaterrichtlijn. In vergelijking met andere Europese landen blijft Nederland echter achter. Zo blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA). Nederland behaalde van de 29 onderzochte landen de 22e plaats.