Wie ben je en wat is je achtergrond?
Ik ben Jochen Meulman en per 1 maart 2021 ben ik begonnen als senior jurist bij het Kenniscentrum Europa Decentraal. Voordat ik bij het KED begon, heb ik bijna vijftien jaar gewerkt bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daar heb ik ruime ervaring opgedaan in een breed aantal rechtsgebieden van Europese oorsprong, waaronder mededingingsrecht maar bijvoorbeeld ook openbaar-vervoerrecht, telecommunicatierecht en energierecht. Voordat ik bij de ACM werkte, was ik docent en onderzoeker EU-recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ik terecht kwam na mijn studie Europees recht aan de Universiteit Maastricht. Met andere woorden: ik draai al een hele tijd mee in de wereld van Europese wet- en regelgeving.
Hoe ben je bij KED terechtgekomen?
Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en besefte hoeveel plezier ik altijd had gehad in het delen van kennis over de Europese Unie. Ik wilde ook weer in bredere zin bezig zijn met actuele onderwerpen van Europees recht en beleid en ik wilde graag werken bij een compacte organisatie. Wat is er dan idealer dan werken het Kenniscentrum Europa Decentraal? Dus toen die gelegenheid voorbij kwam, heb ik zeker niet getwijfeld!
Bovendien wilde ik ook een ander perspectief op Europese regelgeving ontwikkelen. Het perspectief van Nederlandse medeoverheden is hierbij heel interessant. Wat moeten en mogen zij precies met beleid en regelgeving uit Brussel? Ik ben altijd gegrepen geweest door de vraag wat we in Nederland op een publieke manier regelen en wat we privaat doen en alle varianten daartussen. Een onderwerp waar de EU veel invloed op heeft.
Wat is je eerste indruk van onze organisatie? En hoe was het om in coronatijd te beginnen?
Jong, slim en ambitieus zijn dan drie woorden die mij als eerste te binnen schieten. Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid informatie die Europa decentraal verzamelt, duidt en verspreidt op het gebied van Europees recht en beleid. Ook ben ik verbaasd over de snelheid waarmee we dat doen. Binnen de EU kan ik Kenniscentrum Europa Decentraal met geen andere organisatie vergelijken. Het is echt heel uniek. Ik vind het ook bijzonder hoe snel collega’s zich hier kunnen verdiepen in een bepaald rechtsgebied en hoe snel zij zich dit eigen maken.
Starten in een nieuwe baan in ‘Coronatijd’ blijft een onwerkelijke beleving. Vanachter een beeldscherm thuis je nieuwe collega’s en werkzaamheden leren kennen, is een beetje onnatuurlijk. Ik krijg gelukkig veel steun van mijn nieuwe collega’s bij het inwerken en gelukkig plannen we onderling ook regelmatig een wandelafspraak in. Het is toch fijn om je collega’s ook in levenden lijve te kunnen ontmoeten.
Wat doe je graag naast je werk om te ontspannen?
Ik probeer in het seizoen elke week ongeveer 150 kilometer te wielrennen. In en rond Den Haag heb ik verschillende rondjes die ik regelmatig fiets. Af en toe trek ik daarvoor naar Noord-Brabant, Limburg of naar onze zuiderburen om daar lekker te fietsen. Verder ben ik opgegroeid in een verzamelfamilie. De wereld van verzamelen, antiek en kunst is mij met de paplepel ingegoten. Als tienjarig jongetje struinde ik met mijn familie al rond op antiek- en vlooienmarkten. Iets wat ik nog steeds erg graag doe.
Wat lijkt jou het leukste aan het werk als senior jurist bij KED en wat zijn je ambities?
Actuele en relevante informatie over Europese wet- en regelgeving in kaart brengen en daarvan een praktische vertaalslag maken naar de alledaagse praktijk van decentrale overheden. Ik kijk er zeker ook naar uit om de samenwerking met de verschillende medeoverheden te zoeken en te kijken wat voor hen actuele en interessante onderwerpen zijn. Aan de andere kant is het ook razend interessant om juist in Brussel te kijken wat daar speelt waarmee we medeoverheden van dienst kunnen zijn.
Het lijkt me nuttig en leerzaam dwarsverbanden te zoeken met andere overheidsorganisaties, in Nederland maar misschien ook daarbuiten. Niet alleen gemeenten, provincies en waterschappen hebben met EU-recht te maken, ook voor andere overheidsorganisaties is ‘Brussel’ een realiteit van alledag. Wellicht dat ook daar dwarsverbanden te leggen zijn; waarom zouden we allemaal het wiel opnieuw moeten uitvinden?