Het B-solutions programma van de Europese Commissie heeft een call voor projecten die obstakels tussen Europese grensregio’s aanpakken. De call is nog open tot en met 15 maart. B-solutions biedt de mogelijkheid om een oplossing te vinden voor concrete obstakels voor grensoverschrijdende samenwerking en draagt bij aan het vinden van innovatief beleid om een meer en beter verbonden Europese Unie te bevorderen.
B-solutions
B-solutions is een tweejarig initiatief om wettelijke en administratieve grensobstakels langs de binnengrenzen van de EU aan te pakken. Het is een initiatief van het directoraat-generaal Regionaal beleid en stadsontwikkeling van de Europese Commissie (DG REGIO) en wordt beheerd door de Association of European Border Regions (AEBR) als een van de acties die worden voorgesteld in de mededeling ‘Groei en cohesie in EU-grensregio’s stimuleren’.
De eerste call voor projecten binnen het b-solutions programma was in 2018. Op 30 januari 2019 is een tweede call geopend die open zal zijn tot en met 15 maart. Overheidsinstanties van grensadministraties kunnen een korte beschrijving geven van de juridische of administratieve belemmering waarmee zij worden geconfronteerd bij de uitvoering van projecten in een grensgebied. Succesvolle kandidaten krijgen steun van de Europese Commissie om de moeilijkheden weg te nemen die de samenwerking met het buurland belemmeren.
Call
Als u voor een obstakel staat dat een vlotte implementatie van projecten in uw regio belemmert, kunt u deelnemen aan de oproep tot het indienen van voorstellen. Aanmelden kan nog tot 15 maart, vervolgens zullen de projecten in de tweede helft van maart worden beoordeeld. De implementatie periode voor deze call duurt vier maanden en loopt van maart 2019 tot en met juli 2019.
Bronnen:
b-solutions: A pilot initiative to tackle border obstacles and difficulties along EU internal land borders
B-solutions: the open call for pilot actions launched in Bratislava, Europese Commissie
Second Call for Proposals under b-solutions
Forum Boosting EU border regions, Europese Commissie