...
Nieuws - 15 april 2019

Hoge Raad: naheffing motorrijtuigenbelasting buitenlands kenteken is geen discriminatie

Het opleggen van een naheffing voor de motorrijtuigenbelasting (mrb) aan een auto met een buitenlands kenteken is geen discriminatie op grond van nationaliteit. Dat oordeelt de Hoge Raad in antwoord op prejudiciële vragen van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Een dergelijke naheffing is daarom ook niet in strijd met Europese non-discriminatiebeginsel.

...
Nieuws - 8 april 2019

Strengere regels voor verwerking niet-persoonsgebonden gegevens

In november 2018 heeft de EU een verordening aangenomen over het vrij verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens. Het stellen van locatievereisten aan het verwerken van gegevens is niet zomaar meer toegestaan. De regels moeten vanaf 4 juni 2019 worden toegepast.

...
Nieuws - 8 april 2019

LIFE-Programma doet oproep voor projectvoorstellen

Het EU LIFE-Programma is vanaf 4 april weer open voor nieuwe projectvoorstellen op het gebied van milieu en het efficiënt gebruiken van hulpbronnen, waarvoor 400 miljoen euro beschikbaar is gesteld. Hierin mogen publieke en private organisaties die cofinanciering zoeken voor projecten meedoen.

...
Nieuws - 8 april 2019

Raad van State: verruiming bevoegdheden burgemeester geen oplossing voor ondermijning

Op verzoek van minister Grapperhaus van Justitie heeft de Raad van State een advies gepubliceerd met betrekking tot ondermijning. Het verzoek van de minister volgde op een oproep van burgemeesters om binnen hun functie meer bevoegdheden te krijgen om ondermijning van het openbaar bestuur tegen te gaan.

...
Nieuws - 1 april 2019

Nederland krijgt € 23 miljoen aan Europese vervoerssubsidies

Nederland krijgt dit jaar € 23 miljoen aan Europese subsidies voor infrastructuur. Het geld is onder andere bestemd voor beveiligde private truckparkeerplaatsen langs de snelweg en grote fietsenstallingen in de steden.

...
Nieuws - 1 april 2019

Geef uw mening over het gebruik van de Europese aanbestedingsrichtlijnen

Het Europees Comité van de Regio’s heeft samen met de Raad voor Europese Gemeenten en Regio’s (CEMR) een enquête gepubliceerd met betrekking tot de Europese aanbestedingsrichtlijnen. Decentrale overheden wordt gevraagd hun ervaringen met de toepassing van de betreffende wetgeving te delen.

...
Nieuws - 1 april 2019

Afschaffing verzetten van de klok

Het Europees Parlement is voor het afschaffen van het verzetten van de klok in 2021. Eerder kwam de Europese Commissie al met een gelijkaardig voorstel.

...
Nieuws - 1 april 2019

Gemeenten hoeven minder vergunninghouders te huisvesten

Gemeenten hoeven dit jaar minder vergunninghouders te huisvesten dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat heeft staatssecretaris van Asiel, Mark Harbers, besloten. De taakstelling komt uit op 6.000 gevallen per half jaar.