Op 29 april 2024 hebben de Raad en het Europees Parlement een definitief besluit genomen over het gewijzigde Commissievoorstel over de Gigabitinfrastructuurverordening van februari 2023. De uitrol van hogecapaciteitsnetwerken laat nog tot eind 2025 op zich wachten, wanneer exploitanten en overheidsinstanties de Verordening daadwerkelijk mogen toepassen.
Kern Gigabitinfrastructuurverordening
De Gigabitinfrastructuurverordening (zie hier voor de nog ongepubliceerde versie van 24 april jl) streeft verschillende doelen na. Het verlagen van de kosten en het versnellen van de implementatie van gigabitnetwerken zijn topprioriteiten. Daarnaast is ook het verminderen van de ecologische impact van elektronische communicatienetwerken een belangrijk doel, door het stimuleren van milieuvriendelijkere technologieën, zoals glasvezel of draadloze 5G-technologie.
Deze netwerken – de Verordening duidt ze aan als “netwerken met zeer hoge capaciteit” – stellen aangesloten partijen in staat om in korte tijd veel gegevens uit te wisselen. Exploitanten van de netwerken moeten toegang toestaan tegen redelijke voorwaarden, specifieke uitzonderingsgronden daargelaten. De overige partijen hoeven pas eind 2025 de verplichtingen uit de Verordening na te leven. Vanaf dan is het grootste deel van de Verordening van kracht.
Voor specifieke informatievoorzieningsverplichtingen, zoals centrale informatiepunten, geldt een toepassingsdatum die nog zes maanden later ligt , dus waarschijnlijk in juni 2026. Zulke informatiepunten moeten ook vindbaar zijn via de Single Digital Gateway of “één digitale toegangspoort”, ingesteld bij de SDG-verordening (Vo. 2018/1724). Zie hiervoor overweging 61 uit de preambule van de Gigabitinfrastructuurverordening.
Decentrale relevantie
Zoals wij in ons eerdere bericht van 19 februari aangaven, is deze Verordening ook voor decentrale overheden relevant, omdat het mogelijk ingrijpt op de vergunningenprocedures die zij hanteren. De Verordening voorziet namelijk in een verplicht bemiddelingsmechanisme. Hiervoor stelt de Europese Commissie randvoorwaarden op samen met het agentschap Body for European Regulators for Electronic Communications (BEREC). Relevante overwegingen uit de preambule van de Verordening zijn 26, 27, 46, 58, en 63 t/m 68, en artikel 3 lid 13, 5 lid 6, 11 lid 6 van de Verordening; deze artikelen zijn direct van kracht vanaf de inwerkingtredingsdatum.
Overigens, in tegenstelling tot ons eerdergenoemde bericht (en dat van de Raad), bevat de uiteindelijke versie van de Verordening géén expliciete bevoegdheid meer voor lidstaten om de overgangsperiodes voor gemeenten met minder dan 3.500 inwoners met maximaal twaalf maanden te verlengen. De wetgevende instellingen hebben hier, vlak voor de deadline, dus geen overeenstemming over bereikt.
Bron
Verordening Gigabit Infrastructuur, Raad van de Europese Unie.
Meer informatie
Tijdlijn Digitalisering, één van onze digi-diensten.
Digitale overheid, onderwerppagina.