Zijn overheidsbedrijven verplicht om een energie-audit te doen?
Wij begrijpen dat er voor zogenaamde grote ondernemingen een plicht is om een energie-audit te laten doen. Geldt deze verplichting, die voortkomt uit de energie-efficiëntierichtlijn (EED), ook voor overheidsbedrijven?Nieuwe richtlijn energieprestaties gebouwen aangenomen
De nieuwe versie van de Richtlijn Energieprestaties Gebouwen komt eraan. De opvolger van Richtlijn 2010/31 zal naar verwachting op zijn vroegst dit najaar in Nederland geïmplementeerd worden. Met het verloop der jaren zullen er meer renovaties van gebouwen moeten plaatsvinden.
Energie
Het energiebeleid is de kern van vele (inter)nationale klimaatafspraken. Het Europees energiebeleid is dan ook veelomvattend en strekt van thema’s zoals duurzame energieopwekking tot aan de introductie van energielabels voor producten en gebouwen. Decentrale overheden zijn essentieel bij de uitvoering van het Europees energiebeleid.
Hernieuwbare energie
De Europese wetgeving bevordert het gebruik van hernieuwbare energie. Tegen 2030 moet 42,5% van de energie uit hernieuwbare energie komen.
Energie-efficiëntie
Het energieverbruik in 2030 moet omlaag – dit is het doel van de EU. Daarom zijn er Europese energie-efficiëntie eisen voor verschillende sectoren, zoals gebouwen, de vervoerssector, de verwarmings- en koelingssector.
Noodverordening Hernieuwbare Energie verlengd
De Noodverordening Hernieuwbare Energie, die soepelere regels stelt voor projecten voor hernieuwbare energie, wordt verlengd. De Commissie heeft bepaald dat er nog voldoende energie-onzekerheid is om hiertoe over te gaan.
Wat zijn de gevolgen van de Noodverordening hernieuwbare energie?
De Noodverordening hernieuwbare energie is in werking getreden. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de behandeling(stermijnen) voor aanvragen voor vergunningen voor installaties voor duurzame energie of de renovatie daarvan? Is verdere implementatie noodzakelijk? Zijn er gevolgen voor procedures en het procesrecht? Zo ja, wat zijn de gevolgen voor de rechtsbescherming van burgers?Hoe kan onze gemeente met behulp van Europese regelgeving duurzaamheidsinitiatieven stimuleren?
Onze gemeente wil de opwek van hernieuwbare energie en andere (lokale) duurzaamheidsinitiatieven stimuleren. Hoe kan de gemeente dergelijke lokale initiatieven ruimte geven in overeenstemming met het Europese recht?Nationaal energie- en klimaatplan: wat moet Nederland verbeteren?
Lidstaten zijn verplicht om Nationale energie-en klimaatplannen aan de Europese Commissie voor te stellen. De Commissie heeft het Nederlandse plan geëvalueerd. Uit die evaluatie blijkt dat de Nederlandse plannen op verschillende punten voor verbetering vatbaar zijn. De definitieve plannen moeten in juni 2024 worden gefinaliseerd.
Nieuwe EUCF-financieringsronde voor energietransitie in gemeenten
De European City Facility (EUCF) heeft de zesde ronde voor financieringsaanvragen geopend. EUCF ondersteunt gemeenten met €60.000 om hun klimaat- en energieplannen uit te voeren. Aanvragen is mogelijk tot 15 maart 2024.