×

Europees recht en beleid

...
EU Recht en beleid - 20 april 2023

Milieubeleid

Het milieubeleid van de Europese Unie is er op gericht om het milieu te beschermen, te herstellen en te verbeteren. Het milieubeleid raakt dan ook aan diverse thema’s zoals vogelbescherming, schoon drinkwater en het verminderen van afval. Hier vindt u de Europese wet- en regelgeving op het gebied van milieu die van belang is voor decentrale overheden.

...
EU Recht en beleid - 21 maart 2023

Klimaat

De negatieve effecten van het verbruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen zijn steeds merkbaarder. Door het versterkte broeikaseffect stijgt de temperatuur op aarde. Door de grote impact die klimaat heeft, is er van Internationaal en Europees tot nationaal en regionaal veel aandacht voor klimaatverandering. Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken zijn er op verschillende niveaus afspraken gemaakt over klimaatdoelen, klimaatmitigatie en -adaptatie. 

...
EU Recht en beleid - 22 februari 2023

Kader voor stedelijke mobiliteit

Op deze pagina kunt u meer lezen over het stedelijk mobiliteitskader, de doelen van dit kader en hoe het zich verhoudt tot andere programma’s.

...
EU Recht en beleid - 21 februari 2023

Overstromingsrisico’s

Omdat veel overstromingsgevoelige gebieden zijn verspreid over meerdere landen, is coördinatie en samenwerking tussen EU-lidstaten vereist. De EU heeft daarom de Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR-richtlijn; Richtlijn 2007/60/EG) opgesteld met als doel om de overstromingsrisico’s te beperken.

...
EU Recht en beleid - 7 februari 2023

Energiemarkt & Infrastructuur

De energiemarkt is een interne markt voor energie. De verduurzaming van het energieaanbod werpt uitdagingen op voor de energiemarkt en -infrastructuur. Op deze pagina leest u daar meer over.

...
EU Recht en beleid - 1 februari 2023

Milieu-informatie

Wat is de toestand van een groot stuk natuurgebied in een bepaalde provincie? Kan een waterschap iets vertellen over het effect van lozingen op water in een bepaald gebied? Of welke plannen of voorstellen heeft de gemeente die een effect hebben op de bodem? Dit zijn vragen die kunnen spelen bij burgers of bedrijven. Decentrale overheden dienen hier informatie over te verstrekken. Burgers en bedrijven hebben namelijk recht op toegang tot deze milieu-informatie.

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Natura 2000

Het Natura 2000-netwerk is een netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. In deze gebieden moeten planten, dieren en hun natuurlijke leefomgeving worden beschermd tegen menselijke inmenging, om de achteruitgang van de biodiversiteit in Europa terug te dringen.

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Invasieve uitheemse soorten

Invasieve uitheemse soorten of exoten zijn dieren of planten die van oorsprong niet voorkomen in het gebied waar ze aangetroffen worden en schadelijk zijn voor de natuur, bijvoorbeeld de muskusrat, de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw. Ze verdringen namelijk inheemse dieren en planten. Ook kunnen ze schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en infrastructuur. De Europese Unie heeft regels opgesteld om invasieve exoten te bestrijden. Provincies, waterschappen en gemeenten zijn betrokken bij de bestrijding van deze exoten.  

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Milieueffect­rapportage

De aanleg van een snelweg of vluchthaven, de bouw van een dam of de bouw van een windturbinepark kan impact hebben op natuur en milieu. Bij de voorbereiding van plannen en besluiten van zulke activiteiten dient mogelijk een procedure voor een milieueffectrapportage (m.e.r.) gevolgd te worden om de (schadelijke) effecten van deze activiteiten op het milieu in kaart te brengen.

...
EU Recht en beleid - 18 januari 2023

Milieubeheer

Gemeenten, provincies en waterschappen spelen een belangrijke rol in de bescherming van het milieu. De decentrale overheden zijn belast met de bestuursrechtelijke handhaving van de milieuregels.

...
EU Recht en beleid - 10 januari 2023

Drinkwater

Europese regelgeving moet ervoor zorgen dat water dat voor menselijke consumptie bestemd is veilig geconsumeerd kan worden. De Kaderrichtlijn Water en Drinkwaterrichtlijn zijn belangrijke instrumenten hiervoor.

...
EU Recht en beleid - 1 december 2022

Luchtkwaliteit

Europese doelstellingen moeten zorgen dat voor alle Europese burgers schone lucht beschikbaar is. Daartoe stelt de EU onder andere minimale grenswaarden voor de luchtkwaliteit. Deze doelstellingen dienen op nationaal, maar zeker ook op decentraal niveau gehandhaafd te worden.