...
Nieuws - 6 mei 2024

De Dienstenwet en het cannabisgedoogbeleid: gescheiden werelden maar innig verbonden

In december 2023 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een belangrijke uitspraak over het cannabisgedoogbeleid in de gemeente Roermond. Op de toekenning van schaarse vergunningen zijn zowel de Dienstenrichtlijn als de Dienstenwet van toepassing. Maar geldt dat ook voor gedoogverklaringen en horecavergunningen voor coffeeshops? Hier spraken we over met Annemarie Drahmann en Demy Jongkind, beiden verbonden aan de afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Samen schreven zij een annotatie bij de uitspraak van de Raad van State in de Gemeentestem, een juridisch vakblad.

...
EU Recht en beleid - 15 april 2024

Regionaal beleid, EU-fondsen en subsidies

Het regionaal beleid van de EU heeft als doel om economische, sociale en territoriale verschillen tussen de regio’s te verkleinen. Daarvoor stelt de EU financiële ondersteuning beschikbaar, via Europese fondsen en subsidies. Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen onder voorwaarden aanspraak maken op fondsen en subsidies.

...
Nieuws - 26 februari 2024

Aanmeldingen open voor REGIOSTARS 2024

Heeft u een project waar u erg trots op bent en dat in het zonnetje gezet mag worden? Dan kunt u zich opgeven voor REGIOSTARS 2024, waarvan de aanmeldingen net zijn geopend. De REGIOSTARS Awards vinden sinds 2008 elk jaar plaats. Het doel van deze prijs is om lokale projecten in de schijnwerper te zetten die bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling van de Europese Unie.

...
Nieuws - 3 november 2023

Interview met raadslid Gerdien Knikker: “Wij hebben als gemeente echt iets te bieden aan Europa en ook zeker wat te halen.”

Veel lokale vraagstukken spelen ook in andere Europese gemeenten. Maar hoe weet je als raadslid of het wiel elders al rolt, terwijl je het zelf nog moet uitvinden? KED ging daarover in gesprek met Gerdien Knikker, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Zij is onlangs lid geworden van het Europese netwerk voor lokale en regionale raadsleden.

...
Nieuws - 16 oktober 2023

Interview over het BELC-project: lokale politiek dichter bij de EU brengen

‘Building Europe with Local Councillors’ (BELC) is een pilot project van de Europese Commissie met als doel om lokale politici samen te brengen in een Europees netwerk. Welke problemen spelen er in de gemeenten? Hoe gaan lokale overheden in andere landen daarmee om? KED sprak met Alessandro Giordani (foto), Hoofd van de afdeling voor netwerken in lidstaten bij het Directoraat Generaal Communicatie bij de Europese Commissie, over de doelen en de werking van het BELC-project.

...
Nieuws - 5 september 2023

Wat vind jij? Enquête over de pilot Building Europe with Local Councilors (BELC)

Ben je gemeenteraadslid of statenlid, heb je 20 minuten over en geef je graag je mening aan de Europese Commissie? Lees dan even verder want je input wordt gewaardeerd. Ook als het project Building Europe with local Councilors (BELC) niet meteen een belletje doet rinkelen.

...
Nieuws - 15 augustus 2023

Call Urban Agenda voor leden nieuwe thema-partnerschappen: Food en Cities of Equality

De Urban Agenda for the EU (UAEU) zoekt partners voor twee nieuwe themapartnerschappen: ‘Food’ en ‘Cities of Equality’. Steden, regio’s, lidstaten, partnerstaten, stedelijke koepelorganisaties en andere instanties worden uitgenodigd om lid te worden. Aanmelden kan tot 29 september 2023.

...
Nieuws - 17 juli 2023

Stimulans groei en cohesie in EU-grensregio’s

Er zijn thema’s en beleidsterreinen die zich het beste lenen voor een lokale aanpak, andere hebben weer meer baat bij een grensoverstijgende aanpak. Zo grenzen in Nederland alleen al zeven provincies aan Duitsland of België. Om lidstaten op weg te helpen is er het initiatief ‘b-solutions: solving cross-border obstacles’ van het directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling (DG Regio) van de Europese Commissie.

...
Nieuws - 3 juli 2023

Commissie wil samen optrekken met lokale politici

Participatie is een basiswaarde van de Europese Unie maar voor veel inwoners is Europees beleid, en de impact daarvan op hun dagelijks leven, een ‘ver van mijn bed’ show. Met het project “Geef vorm aan Europa in de lokale politiek!” (BELC) wil de EU daar graag verandering in brengen.