...
Nieuws - 31 mei 2021

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is drie jaar – hoe staat het ermee?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is alweer drie jaar van kracht. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, ook decentrale overheden, voldoen aan de regels uit de verordening wanneer zij persoonsgegevens verwerken. Maar wat heeft de AVG ons de afgelopen drie jaar gebracht?

...
EU Rechtspraak - 22 februari 2024

Autoriteiten die toezicht houden op de verwerking van persoonsgegevens moeten beslissingen daarover nemen in de vorm van een besluit waartegen bezwaar mogelijk is

Richtlijn 2016/680 verzekert de legitieme verwerking van persoonsgegevens bij juridische onderzoeken en strafrechtelijke vervolging. Vanwege de gevoelige aard van deze gegevens, kunnen betrokkenen hun recht van inzake en recht om in beroep te gaan tegen de verwerking niet direct uitoefenen naar de verwerker. In plaats daarvan, gaat dit via een toezichthouder. Maar maakt de toezichthouder een juridisch bindend besluit als deze de rechten van een betrokkene uitoefent? En heeft de betrokkene de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen dit besluit? Onder meer deze vragen worden behandeld in deze zaak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

...
Praktijkvraag - 18 december 2023

Is een decentrale overheid aansprakelijk voor de verwerking van persoonsgegevens op haar Facebookpagina?

Onze gemeente is al geruime tijd actief op social media. De gemeente ziet dit als een moderne manier om de burger te bereiken en maatschappelijke participatie te stimuleren. We hebben gehoord dat het EU-hof zich heeft uitgesproken over het beheer van Facebookpagina’s. Is deze uitspraak relevant voor gemeenten? En zo ja, wat zijn de gevolgen hiervan voor onze activiteiten op social media?

...
Praktijkvraag - 14 december 2023

(Hoe) moeten wij als gemeente de DPIA uitvoeren?

Ik heb vernomen dat de nieuwe Europese Algemene verordening gegevensbescherming verplicht tot het uitvoeren van een zogeheten Privacy Impact Assessment (PIA). Binnen onze gemeente overwegen wij om een nieuwe technologie te gebruiken om persoonsgegevens te verwerken. Moeten wij als gemeente daarbij ingevolge de nieuwe AVG verplicht een PIA uitvoeren en zo ja, hoe moeten wij deze PIA uitvoeren?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Welke voorwaarden stelt de AVG aan de publicatieplicht van beschikkingen op grond van de staatssteunregels?

In hoeverre moeten decentrale overheden rekening houden met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bij publicatieplicht op grond van de staatssteunregels? De AVG kan namelijk van belang zijn bij de publicatie van sommige staatssteunbeschikkingen, bijvoorbeeld wanneer steun aan een agrariër wordt verleend, die ook woont op zijn agrarisch bedrijf. Is een decentrale overheid verplicht om zulke persoonsgegevens te vermelden in de beschikking? Of is de AVG niet van toepassing op de staatssteunregels?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Wat te doen bij een datalek na een hack?

Naar aanleiding van recente gebeurtenissen bij organisaties waarbij sprake was van een (poging tot) een hack met gijzelsoftware, wil onze gemeente weten of er in zo’n geval sprake is van een datalek. Zo ja, welke stappen moeten wij dan nemen om dit op te lossen?

...
Nieuws - 2 november 2020

Werkprogramma van de Europese Commissie voor 2021

De Europese Commissie heeft het werkprogramma voor 2021 gepresenteerd. Dit werkprogramma bevat een lijst met maatregelen voor de komende twaalf maanden. De Commissie wil komend jaar de nadruk leggen op een gezonder, eerlijker en welvarender Europa.

...
Nieuws - 8 maart 2021

De ontwikkelingen rondom de ePrivacy-verordening op een rijtje

Om persoonsgegevens binnen elektronische communicatie te kunnen beschermen komt er nieuwe Europese regelgeving aan: de ePrivacy-verordening. De verordening versterkt de huidige regels. Vooral de toekomstige regelgeving omtrent cookies zijn voor decentrale overheden van belang.