...
Praktijkvraag - 23 maart 2023

Hoe zorgen gemeenten ervoor dat de verwerking van persoonsgegevens door boa’s privacyproof is?

Binnen onze gemeente zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) actief die de politie ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Bij de uitvoering van deze taken verwerken boa’s ook persoonsgegevens. Met het oog op de nieuwe Europese privacyregels vragen wij ons af of waar we als gemeente op moeten letten bij de gegevensverwerking door boa’s.

...
Nieuws - 8 maart 2021

Rapportage Autoriteit Persoonsgegevens meldt sterke stijging van datalekmeldingen

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt in een rapportage dat er in 2020 een sterke stijging was van het aantal datalekmeldingen. Een datalek kan drastische gevolgen hebben voor decentrale overheden. Gebruik van een meerfactorauthenticatie zou het aantal kunnen verminderen.

...
Nieuws - 8 februari 2021

Autoriteit Persoonsgegevens wil inzicht in dataverwerking van het inlichtingenbureau

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) twijfelt of het inlichtingenbureau voldoet aan de privacywetgeving bij de verwerking van persoonsgegevens. De AP vreest dat burgers slachtoffer worden van onrechtmatig overheidshandelen als het inlichtingenbureau onjuist omgaat met gegevens van burgers.

...
Nieuws - 27 juli 2020

Aanpassingen Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming

Meer dan twee jaar na de inwerkingtreding van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG) is het kabinet voornemens deze te wijzigen. Dit gebeurt naar aanleiding van een inventarisatie met de ervaringen met de UAVG.

...
Nieuws - 20 april 2020

Hoge Raad: Kentekenparkeren gerechtvaardigde inbreuk op privacy

Het systeem van kentekenparkeren in de gemeente Amsterdam is niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat oordeelde de rechtbank in een zaak die Privacy First had aangespannen tegen de gemeente Amsterdam.

...
Nieuws - 6 mei 2020

Wet voor gegevensuitwisseling ingediend bij Tweede Kamer

De Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) is ingediend bij de Tweede Kamer. Deze wet creëert een kader voor het uitwisselen van (persoons)gegevens, waardoor overheden beter kunnen optreden tegen onder andere ondermijning.

...
Nieuws - 9 maart 2020

Hoe kunnen gemeenten intern gegevens delen bij aanpak ondermijning?

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een modelinformatieprotocol opgesteld dat gemeenten kunnen gebruiken wanneer zij gegevens willen delen om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Gemeenten gaven eerder aan bij de uitwisseling van deze gegevens in de knel te komen met de regels rondom privacy en gegevensbescherming.

...
Nieuws - 10 februari 2020

SyRI maakt inbreuk op privéleven burger

De wetgeving die de inzet van het Systeem Risico Indicatie (SyRI) reguleert is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat oordeelde de rechtbank op 5 februari 2020 in een zaak die verschillende maatschappelijke organisaties hadden aangespannen tegen het Rijk over het gebruik van SyRI.

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Vallen juridische analyses onder de definitie van ‘persoonsgegevens’ en moet een overheid de burger hier toegang toe verlenen?

Juridische analyses door de overheid, op basis waarvan zij een beslissing neemt over de rechtspositie van een burger, vallen niet onder de definitie van ‘persoonsgegevens’ uit de Europese Privacyrichtlijn. Een overheid hoeft daarom de burger ook geen toegang te geven tot dergelijke interne analyses. Tot deze conclusie kwam het Europese Hof van Justitie onlangs in een Nederlandse vreemdelingenzaak.