Nieuws

Publicatie: 9 oktober 2023

Door:


De Nieuw Europees Bauhaus-prijzen zijn een erkenning van de Europese Commissie voor projecten met oog voor duurzaamheid, inclusiviteit en een mooie woonomgeving. Wilt u een project nomineren en kans maken op een prijs tussen 10.000 en 30.000 euro? Dit kan tot 10 november 2023.

Het programma Nieuw Europees Bauhaus

Het Nieuw Europees Bauhaus (NEB)-programma is een initiatief van de Europese Commissie uit 2020. Het ondersteunt de transitie naar een duurzame, inclusieve en stijlvolle woonomgeving en brengt daarmee ecologische, economische en culturele elementen samen. Het moet de Europese Green Deal verbinden met leefruimten en ervaringen van mensen.

De drie kernwaarden van het programma zijn:

  • Duurzaamheid: van klimaatdoelen tot circulariteit, nulvervuiling en biodiversiteit;
  • Inclusie: met respect voor diversiteit, toegankelijk en betaalbaar bouwen;
  • Esthetiek en en kwaliteit van de ervaring door mensen, door ontwerp en culturele voordelen.

Activiteiten onder NEB zijn bedoeld als discipline-overschrijdend en onderstrepen het belang van participatie. Daarom is de betrokkenheid van lokale en regionale partners essentieel.

Over de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen

Dit jaar worden de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen voor de vierde keer uitgereikt. De prijzen zijn voor innovatieve projecten en concepten die een duurzamere, inclusieve en mooie wereld voorstaan.

Nieuw is dat in de editie van dit jaar (2024) speciale aandacht uitgaat naar die Europese regio’s die bij uitstek te kampen hebben met sociaal-economische uitdagingen. Denk dan aan het borgen van bestaanszekerheid, algemene toegang tot basisdienstverlening, het tegengaan van werkloosheid of het behoud van jong talent. Dit geldt ook voor regio’s die de meeste impact ondervinden van de klimaattransitie, met name regio’s die onder het Just Transition Fund vallen. (in Nederland: regio Groningen-Emmen, Groot-Rijnmond, IJmond, West-Noord-Brabant, Zeeuws Vlaanderen en Zuid-Limburg). Daarom zel een kwart van de prijzen specifiek naar die regio’s gaan.

De prijzen zijn ook toegankelijk voor inzendingen uit Balkanlanden en Oekraïne. Er is een speciale categorie ingeruimd voor projecten die de wederopbouw in Oekraïne stimuleren in de geest van het New European Bauhaus-project.

De categorieën

De prijzen worden toegekend in vier categorieën: verbinding met de natuur, herstel van het gevoel van ergens thuis zijn, prioriteit voor plaatsen en mensen waar de behoefte het grootst is, en een circulair industrieel ecosysteem.

In elke categorie zijn er twee prijzen te verdelen:

  • ‘New European Bauhaus Champions’: voor bestaande, al afgeronde projecten met duidelijke positieve resultaten
  • ‘New European Bauhaus Rising Stars’: voor initiatieven die zijn ingediend door jong talent tot 30 jaar oud. Hiervoor komen concepten in verschillende ontwikkelingsfasen in aanmerking, van uitgewerkt idee tot prototype.

Er zijn prijzen voor de winnaars en de tweede plaats in elke categorie, namelijk geldbedragen die variërend van 10.000 euro tot 30.000 euro.

Meer informatie over de categorieën en de voorwaarden voor deelname is te vinden op de website van de Europese Unie.

Bron: New European Bauhaus Prizes 2024