...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Interne markt

De interne markt is één van de pijlers van de Europese Unie. Het heeft een ruimte gecreëerd zonder binnengrenzen. Het doel van de interne markt is het stimuleren van de concurrentie,  Decentrale overheden dienen rekening houden met wet- en regelgeving op dit gebied. Op deze pagina vindt u meer informatie over de interne markt.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Grondbeginselen vrij verkeer

Decentrale overheden krijgen in de praktijk te maken met de onderstaande grondbeginselen van het vrij verkeer. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze grondbeginselen.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Detacheringsrichtlijn

Decentrale overheden die werken met gedetacheerd personeel, moeten rekening houden met de detacheringsrichtlijn. Deze richtlijn garandeert een goede werkomgeving voor gedetacheerde werknemers. Op deze pagina vindt u meer informatie over de wet- en regelgeving omtrent detachering.

...
EU Recht en beleid - 5 maart 2024

Grensoverschrijdende arbeid

Door het vervagen van de grenzen binnen de EU krijgen decentrale overheden steeds vaker te maken met uitgezonden of gedetacheerde werknemers.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Mededinging en DAEB

Het Europese mededingingsrecht focust zich primair op het gedrag van ondernemingen. Denk hierbij aan het kartelverbod van artikel 101 VWEU en het misbruikverbod van artikel 102 VWEU.

...
EU Recht en beleid - 23 maart 2023

Vrijstellingen mededinging

Decentrale overheden die als onderneming op de markt treden, kunnen samenwerken met andere ondernemingen. Bijvoorbeeld door middel van technologieoverdracht of inkoopafspraken. Hierdoor kan er sprake zijn van een schending van het kartelverbod.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Gedragsregels Markt en Overheid

Decentrale overheden die economische activiteiten verrichten moeten zich houden aan de gedragsregels Markt en Overheid, die zijn opgenomen in de Mededingingswet

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Concentratietoezicht

Als één of meerdere bedrijven een overgroot deel van een bepaalde markt in handen hebben, kan dit een negatieve invloed hebben op de mededinging. Fusies, overnames van ondernemingen en de oprichting van joint ventures die boven bepaalde omzetgrenzen uitkomen, moeten daarom worden gemeld bij de Europese Commissie of bij de Autoriteit Consument en Markt.

...
EU Recht en beleid - 23 maart 2023

Misbruikverbod

Onder Europese regelgeving mogen ondernemingen geen misbruik maken van hun machtspositie. Dit geldt ook voor (decentrale) overheden wanneer zij als onderneming op de markt optreden.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Kartelverbod

Artikel 101 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU) bepaalt dat kartelvorming door ondernemingen verboden is. Het wegnemen van concurrentie door een kartel is namelijk schadelijk voor consumenten en economische groei.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Kernbegrippen

Ter waarborging van eerlijke concurrentie binnen de EU bestaan er Europese en Nederlandse mededingingsregels. Het mededingingsrecht kent bepaalde begrippen die relevant zijn voor het bepalen van de concurrentie op de markt.

...
EU Recht en beleid - 25 september 2023

Algemene Groepsvrijstellings­verordening

Voldoet een steunmaatregel aan de vijf cumulatieve staatssteuncriteria, dan moet deze maatregel volgens de Europese staatssteunregels worden aangemeld bij de Europese Commissie. Een gemeente, provincie of waterschap kan echter onderzoeken of de steun mogelijk vrijgesteld kan worden van deze aanmeldingsplicht.