...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Uitgezonderde diensten

Er zijn diensten die niet onder het toepassingsbereik van de Dienstenrichtlijn vallen. Wanneer er sprake is van een uitzonderingsgeval, hoeven decentrale overheden geen rekening te houden met de Dienstenrichtlijn. Op deze pagina wordt besproken welke diensten dit betreft.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Vrij verkeer van diensten

Binnen de Europese Unie geldt dat burgers van lidstaten vrij zijn om in andere lidstaten diensten te verrichten, wat verankerd is in artikel 56 VWEU en verder.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Interne markt

De interne markt is één van de pijlers van de Europese Unie. Het heeft een ruimte gecreëerd zonder binnengrenzen. Het doel van de interne markt is het stimuleren van de concurrentie,  Decentrale overheden dienen rekening houden met wet- en regelgeving op dit gebied. Op deze pagina vindt u meer informatie over de interne markt.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Grondbeginselen vrij verkeer

Decentrale overheden krijgen in de praktijk te maken met de onderstaande grondbeginselen van het vrij verkeer. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze grondbeginselen.

...
EU Recht en beleid - 25 maart 2024

Dienstenrichtlijn: procedures

Decentrale overheden moeten zorgen dat diensterverleners zich onbelemmerd in Nederland kunnen vestigen of tijdelijk diensten kunnen verrichten.

...
EU Recht en beleid - 15 februari 2024

Procedure en formulieren

Maakt u als decentrale overheden nieuwe regels voor het leveren van diensten? Of wijzigt u bestaande regelgeving? Dan dient u te toetsen of deze regels in strijd zijn met de Dienstenwet.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Vergunningstelsels en eisen

De Dienstenrichtlijn heeft als doel het gemakkelijker te maken voor dienstverleners om zich in een andere EU-lidstaat te vestigen of daar diensten aan te bieden. Om dat te bereiken moet belemmerende regelgeving verdwijnen en moeten administratieve lasten en hoge kosten voor dienstverleners worden weggenomen.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Notificeren

Wanneer een decentrale overheid sinds 2010 nieuwe regels en wetten maakt of bestaande regels en wetten wijzigt, moet zij nagaan of deze wetgeving onder de reikwijdte van de Dienstenrichtlijn valt.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Meldingsplicht

Als decentrale overheden regelgeving niet notificeren, dan moeten zij deze in bepaalde gevallen melden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit geldt voor nieuwe, gewijzigde of ingetrokken dienstregelgeving, die rechtstreeks de toegang tot of de uitoefening van een dienstactiviteit regelt.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Selectieprocedure bij schaarste

Vergunningen waarvan niet een onbeperkt aantal kan worden verleend, noemt men schaarse vergunningen. Op deze pagina leest u meer over deze vergunningen, natuurlijke en beleidsmatige schaarste en de bijbehorende selectieprocedure.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Dienstenrichtlijn & Diensten van algemeen belang

Diensten van algemeen belang vallen soms wel en in andere gevallen niet onder de Dienstenrichtlijn. Het is daarom van belang dat decentrale overheden kunnen bepalen of de Dienstenrichtlijn al dan niet van toepassing is.

...
EU Recht en beleid - 18 juli 2023

Voordeelregelingen

Voordelen die decentrale overheden aan eigen inwoners toekennen, kunnen onder omstandigheden strijdigheid opleveren met Europese wet- en regelgeving. Op deze pagina vindt u meer informatie over voordeelregelingen en de verenigbaarheid met het Europees recht.