...
Nieuws - 4 februari 2019

De Autoriteit Persoonsgegevens: controles en onderzoek naar de naleving van de AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de privacywetgeving: organisaties die zich niet aan de verplichtingen houden kunnen fikse boetes krijgen. Waar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens zich de afgelopen tijd mee bezig gehouden en welke controles kunnen decentrale overheden nog verwachten?

...
Nieuws - 14 januari 2019

Europese toezichthouders publiceren nieuwe AVG-richtlijnen

Eind 2018 heeft de European Data Protection Board (EDPB) twee nieuwe richtlijnen ter consultatie gepubliceerd. Een van deze richtlijnen gaat in op de territoriale reikwijdte van de Algemene verordening gegevensbescherming.

...
EU Rechtspraak - 28 februari 2023

Duidelijkheid over de AVG-beginselen van doelbinding en opslagbeperking

In dit arrest geeft het Hof van Justitie uitleg over de beginselen van doelbinding en opslagbeperking. Hierdoor wordt voor decentrale overheden duidelijker hoe zij ervoor kunnen zorgen dat iedere verwerking van persoonsgegevens rechtmatig gebeurt.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Moeten ambtenaren worden geïnformeerd over het maken en op internet publiceren van video-opnamen van het uitoefenen van hun functie?

Op 14 februari 2019 heeft het Hof van Justitie van de EU twee prejudiciële vragen beantwoord over de uitlegging van het begrip ‘voor uitsluitend journalistieke doeleinden’ in artikel 9 van richtlijn 95/46/EG. Deze richtlijn is inmiddels vervangen door de Algemene verordening gegevensbescherming (Verordening 2016/679). Het begrip ‘journalistieke doeleinden’ is ook in de AVG vastgelegd (artikel 85). De uitspraak is daarom ook relevant voor uitlegging van de AVG.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Wat is de reikwijdte van het begrip persoonsgegevens en het recht van inzage?

In deze zaak gaat het om de reikwijdte van het begrip persoonsgegevens en de uitwerking van het recht op toegang tot deze gegevens uit richtlijn 95/46 (hierna: de richtlijn). Deze richtlijn is in Nederland in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geïmplementeerd. Vanaf 25 mei 2018 zullen de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gelden en worden zowel de richtlijn als de Wbp ingetrokken. De definitie van ‘persoonsgegevens’ is in de AVG hetzelfde als in de richtlijn.

...
EU Rechtspraak - 27 februari 2023

Wat is een gerechtvaardigd belang in het geval van het doorgeven van persoonsgegevens?

Hoe kunnen de fundamentele rechten en vrijheden van natuurlijke personen beschermd blijven, terwijl persoonsgegevens wel doorgespeeld worden. En hoe moeten de woorden ‘noodzakelijk voor de behartiging van het gerechtvaardigd belang van derde aan wie de gegevens worden verstrekt’ uitgelegd worden? In dit arrest gaat het Hof van Justitie hierop in.