...
Nieuws - 9 oktober 2019

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt ontwikkeling Smart Cities door gemeenten

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een onderzoek gestart om te kijken hoe gemeenten in de ontwikkelingsfase van een Smart City omgaan met de privacy van bewoners en bezoekers. De AP begint met het opvragen van informatie bij een specifieke groep gemeenten. In een later stadium wordt een grotere groep gemeenten benaderd.

...
Nieuws - 11 november 2019

Aanpassingen Uitvoeringswet AVG

Eind oktober heeft minister Dekker voor rechtsbescherming de Kamer geïnformeerd over te volgen aanpassingen aan de Uitvoeringswet van de Algemene verordening gegevensbescherming. Voor sommige verwerkingen is een wetswijziging nodig om een sterkere grondslag vast te leggen.

...
Nieuws - 21 juli 2022

Feedback op nieuwe AVG richtlijnen: certificaat als doorgifte-instrument

De European Data Protection Board vraagt om feedback op de richtlijnen voor het gebruik van een AVG-certificaat. Hiermee kunnen organisaties laten zien dat ze voldoen aan de AVG. Dit is bevorderlijk voor de doorgifte van persoonsgegevens aan derde landen. Reageren kan tot en met 30 september 2022.

...
Nieuws - 4 april 2022

EU en VS bereiken principeakkoord over gegevensuitwisseling

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een principeakkoord bereikt over de uitwisseling van persoonsgegevens. Hierdoor kunnen decentrale overheden straks makkelijker AVG-proof data delen met de VS. 

...
Nieuws - 21 februari 2022

European Data Protection Board start onderzoek naar cloudgebruik publieke sector

De European Data Protection Board is een onderzoek gestart naar het gebruik van clouddiensten in de publieke sector. Het EDPB wil hiermee de grootste uitdagingen op het gebied van gegevensbescherming bij clouddiensten identificeren. Eind 2022 zal er een gezamenlijk rapport gepubliceerd worden over het gebruik van clouddiensten door overheden.

...
EU Rechtspraak - 6 maart 2023

Met wie worden mijn persoonsgegevens gedeeld?

Naar aanleiding van een prejudiciële vraag van een Oostenrijkse rechter concludeerde Hof van Justitie van de Europese Unie dat het recht van een persoon om te weten met welke organisaties zijn of haar persoonsgegevens gedeeld worden beperkt kan worden.

...
Nieuws - 17 juni 2019

Een jaar AVG: Commissie brengt bewustwording in kaart

Ruim een jaar na het van toepassing worden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) blijken Europese burgers relatief goed op de hoogte te zijn van hun rechten met betrekking tot de bescherming van hun gegevens. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie.

...
Nieuws - 8 april 2019

Strengere regels voor verwerking niet-persoonsgebonden gegevens

In november 2018 heeft de EU een verordening aangenomen over het vrij verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens. Het stellen van locatievereisten aan het verwerken van gegevens is niet zomaar meer toegestaan. De regels moeten vanaf 4 juni 2019 worden toegepast.

...
Nieuws - 8 april 2019

Raad van State: verruiming bevoegdheden burgemeester geen oplossing voor ondermijning

Op verzoek van minister Grapperhaus van Justitie heeft de Raad van State een advies gepubliceerd met betrekking tot ondermijning. Het verzoek van de minister volgde op een oproep van burgemeesters om binnen hun functie meer bevoegdheden te krijgen om ondermijning van het openbaar bestuur tegen te gaan.

...
Nieuws - 8 april 2019

Kabinet deelt eerste ervaringen met Uitvoeringswet AVG (UAVG)

Vorige week heeft het kabinet de eerste ervaringen met de Uitvoeringswet AVG (UAVG) gedeeld. Met deze wet, die op 16 mei 2018 is aangenomen, zijn enkele nationaalrechtelijke voorzieningen getroffen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).