Het nucleaire instituut NRG in Petten gaat uitbreiden met een nieuwe onderzoekslocatie, waar artsen uit verschillende ziekenhuizen zullen samen werken met nucleaire experts om sneller nieuwe nucleaire geneesmiddelen te ontwikkelen. De Europese Unie ondersteunt het initiatief met een investering van 6,8 miljoen euro.
Ontwikkeling geneesmiddelen
Er is de laatste jaren een sterk groeiende vraag naar nucleaire medicijnen. Normaal duurt het 10 tot 15 jaar voordat nieuwe medicijnen daadwerkelijk op de markt komen. Maar door de samenwerking is de verwachting dat deze tijd tot de helft wordt teruggebracht.
Het gaat vooral om middelen die worden ingezet bij de bestrijding van kanker. Maar ook bij de diagnose van hartproblemen en sommige infectieziektes kunnen nucleaire geneesmiddelen worden gebruikt.
Nieuwe testlocatie
Het initiatief voor de nieuwe testlocatie komt van het nucleaire instituut NRG. Er wordt al een aantal jaren op kleinere schaal met artsen van het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek samengewerkt aan de ontwikkeling van nucleaire medicijnen. Maar nu wordt die samenwerking uitgebreid in een Field-Lab met onder andere de universitaire ziekenhuizen in Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam, de Stichting voorbereiding Pallas, FutureChemistry en NucMed. Met het nieuwe testlaboratorium zal het onderzoek flink versnellen.
Daarnaast is de samenwerking bedoeld om te voorkomen dat commerciƫle partijen extreem hoge prijzen voor medicijnen gaan rekenen, zoals onlangs gebeurde bij een middel voor de diagnose van prostaatkanker.
Het project krijgt 6,8 miljoen euro subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Bronnen
Miljoenen voor broedplaats nieuwe nucleaire geneesmiddelen in Petten, nieuwsbericht Noordhollands Dagblad
Miljoenen voor ontwikkeling nucleair kankermedicijn bij NRG Petten, nieuwsbericht NOS