Nieuws

Publicatie: 16 oktober 2023

Door:


Sonja Hibbert is sinds 18 september 2023 de nieuwe directeur-bestuurder van Kenniscentrum Europa Decentraal (KED). Nu de eerste maand er al weer op zit is het hoog tijd om nader kennis te maken. Wat zijn haar doelen, eerste indrukken en vooral: wie is Sonja?

Wat waren voor jou de redenen om deze functie bij KED te willen bekleden?

“Allereerst vind ik KED een heel belangrijk instituut. Ik geloof enorm in de Nederlandse opzet met drie verschillende soorten decentrale overheden en in de Europese visievorming op het gebied van recht en beleid. Met goede kennisgeving en advisering kunnen we elkaar daarin enorm helpen, dus dat vind ik een prachtig vakgebied. Daarnaast werk ik heel graag met kennis gedreven mensen en dat is precies wat je bij KED terugvindt.”

Ik werk heel graag met kennis gedreven mensen en dat is precies wat je bij KED terugvindt.

Bij KED werken veel mensen die juridisch inhoudelijk bezig zijn. Wat is jouw rol als directeur in de organisatie?

“Wat ik vooral hoop te doen als directeur is het team bieden wat het nodig heeft. Ik ben geen micromanager en ik laat het inhoudelijke werk dan ook graag bij de specialisten. Als bestuurder van de stichting ben ik simpelweg verantwoordelijk voor het financieel en operationeel beleid, voor goed bestuur en de naleving van de geldende wet- en regelgeving. Daarnaast ben ik er natuurlijk ook voor het externe netwerk en de verbinding met buiten. Zo was ik afgelopen week in Brussel bij de ‘Week van de Regio’s’ om KED te vertegenwoordigen.”

Je bent nu een paar weken bezig. Wat zijn je indrukken tot nu toe? Sluit het aan op je verwachtingen?

“Dat is eigenlijk nog wat te vroeg om te zeggen omdat ik nog volledig in mijn inwerkperiode zit. Het onderbuikgevoel klopte in ieder geval wel. Het is een ontzettend leuke club mensen met een hele leuke doelgroep waar volop verbinding mee wordt gezocht. We doen heel belangrijk werk en dat merk je ook. Voor nu zit ik wel nog in de leerfase: waar staan we, waar willen we naartoe en hoe kan ik daar bij helpen?”

Waar staan we, waar willen we naartoe en hoe kan ik daar bij helpen?

Heb je wat dat betreft ideeën waar je de komende jaren aan wil werken bij KED?

“We hebben binnenkort een teamdag, dus daar gaan we vooral ook samen naar kijken. Onze mensen, missie en visie zijn fantastisch, maar het is altijd goed om daar met een frisse blik naar te kijken. Het Europees recht en de behoeften van decentrale overheden zijn immers altijd in ontwikkeling. Vanuit daar werken we dan weer verder.”

Wat hoop jij zelf te kunnen leren en mee te maken tijdens je tijd bij KED?

“Heel eerlijk weet ik nog niet zo veel van al onze werkterreinen. Mededingingsrecht en mobiliteit ken ik toevallig goed, maar bijvoorbeeld over aanbestedingsrecht kan ik nog veel leren. Inhoudelijk hoop ik dan ook heel wat op te kunnen pikken op de werkvloer. Het is ook al weer een tijd geleden dat ik in een relatief jong team heb gewerkt. Het opleidingscomponent voor zowel stagiairs als junior medewerkers is voor mij echt weer wat nieuws. Medewerkers die net van de universiteit komen brengen niet alleen inhoudelijk nieuwe kennis, maar ook nieuwe vaardigheden en wereldbeelden met zich mee. Dat vind ik ontzettend leuk en verfrissend om mee te maken.”

Elke organisatie is anders, dat geldt ook voor KED en dat willen we juist vooral zo houden.

Je hebt al bij heel wat organisaties gewerkt, veelal in het management. Welke lessen neem je mee uit vorige functies?

“Of het nou gaat over de was doen, je fiets repareren of je werk, je neemt altijd voorgaande ervaringen mee. Ik heb zelf in veel verschillende organisaties gewerkt. Zowel groot als klein, internationaal als nationaal en privaat als publiek. Ik vind dat de verschillen hier tussen vaak erg overdreven worden, want uiteindelijk is alles mensenwerk. Mensen blijven mensen, waar ze ook werken. Hoewel ik al deze ervaring in bedrijfsvoering mee neem kom ik absoluut niet met één of ander trucje aan dat we bij KED kunnen gaan toepassen. Elke organisatie is anders, dat geldt ook voor KED en dat willen we juist vooral zo houden.”

Wat is jouw drijfveer in het werk en waar put jij je energie uit?

“Met intrinsiek gemotiveerde mensen iets moois voor de wereld neerzetten, daar krijg ik energie van. Dat is ook precies waar een kenniscentrum voor staat, namelijk het bij elkaar brengen van kennis en ideeën en zo de wereld een stukje mooier maken. Verder vind ik bijna alles leuk en interessant, dus ik wil ook zo veel mogelijk leren en ervaringen op doen. Ik ga het liefst op vakantie in mijn eigen tuin, maar qua werk wil ik graag de hele wereld zien.”

Tot slot: Waar houd je je buiten werk graag mee bezig?

“Ik houd ontzettend van tuinieren. Dat werkt voor mij heel ontspannend. Wij hebben thuis een mooie tuin met een groente en fruitkas waar ik me dagelijks mee bezig houd. Ondertussen hebben we bijna geen tegels en stenen meer over, het is volledig vergroend. Verder zit ik in een hardloopgroepje en ga ik naar een kleine yogaschool. Beide vind ik hartstikke leuk om te doen en ook vooral heel erg gezellig.”