Bereid uw stad of gemeente voor op de klimaatverandering!
Hoe kunnen steden en gemeenten zich beter voorbereiden op klimaatverandering? Het Burgemeestersconvenant publiceerde een nieuw document dat op maat is gemaakt voor decentrale overheden.
Yana de Naghel was stagiair bij KED in 2021-2022.
De adviseurs van Kenniscentrum Europa decentraal beantwoorden vragen voor de helpdesk en verzorgen de publicatie en updates van de content op de website. Daarnaast geven zij presentaties en participeren zij in netwerken.
Hoe kunnen steden en gemeenten zich beter voorbereiden op klimaatverandering? Het Burgemeestersconvenant publiceerde een nieuw document dat op maat is gemaakt voor decentrale overheden.
De Europese Unie wil plattelandsgebieden tegen 2040 sterker, welvarender, veerkrachtiger en meer verbonden maken. Om deze doelstellingen te bereiken opent de Europese Commissie een inschrijvingsprocedure om lid te worden van een pact voor plattelandsgebieden.
Streven naar schonere, groenere en slimmere mobiliteit. Om deze doelstelling ook binnen steden te behalen, presenteert de Europese Commissie een nieuw kader voor stedelijke mobiliteit. Voor decentrale overheden zijn er interessante financieringsmogelijkheden.
De Europese Commissie nodigt Europese steden uit om hun strategieën voor stadsontwikkeling te evalueren. Met de nieuwe online tool SAT4SUD kunnen steden zelf hun strategie toetsen. Dit biedt inzicht in de sterke punten van het beleid, maar ook waar er ruimte is voor verbetering.
Evaluatie van de milieuaansprakelijkheidsrichtlijn
De Europese Unie wil weten of ze er voldoende in slaagt om milieuschade te voorkomen en herstellen. Om die reden vraagt de Europese Commissie om feedback over de werking van de milieuaansprakelijkheidsrichtlijn. Decentrale overheden kunnen in aanraking komen met milieuschade.
70% van de bodem in de EU is van slechte kwaliteit. Daarom heeft de Europese Commissie een nieuwe bodemstrategie gelanceerd. De verbetering van de grond is voor decentrale overheden van belang. Beleidsdomeinen zoals landbouw, milieu en klimaat zijn nauw verbonden met bodemkwaliteit.
De Europese Commissie wil de kwaliteit van zwemwater verbeteren. Belanghebbenden, zoals provincies, zien toe op de naleving van de regels. Deelnemen aan de openbare raadpleging kan tot 20 januari 2022.
Hoe ver is de EU met de klimaat- en energiedoelstellingen? Is het Europese doel om in 2050 klimaatneutraal te worden haalbaar? Vorige week verscheen de Staat van de energie-unie. Dit rapport geeft inzicht in de voortgang en in hoeverre verdere maatregelen nodig zijn.
De rol van decentrale overheden moet duidelijker zijn bij de uitvoering van ‘NextGenerationEU’, het Europees economisch herstelplan na Covid-19. Dat zegt het Comité van de Regio’s. Het Comité stelt dat lidstaten het takenpakket van decentrale overheden in het nationale herstelfonds duidelijk moeten afbakenen.
Digitale technologieën kunnen bijdragen aan de energietransitie, bijvoorbeeld door cyberbeveiliging. In het kader van een strategie voor de digitalisering van het energiesysteem werkt de Europese Commissie aan een actieplan. Belanghebbenden kunnen feedback geven tot en met 24 januari 2022.
De Europese Commissie heeft een consultatie gepubliceerd om te beoordelen of de huidige Europese maatregelen voor schone lucht voldoende zijn. Zij wil namelijk twee richtlijnen rond luchtkwaliteitsnormen verscherpen. Decentrale overheden kunnen hun mening geven tot en met 16 december 2021.
Decentrale overheden kunnen deelnemen aan de raadpleging over de lijsten met stoffen die oppervlakte- en grondwater verontreinigen. Er is namelijk toenemende bezorgdheid over bepaalde chemische stoffen, zoals PFAS. Reageren is mogelijk tot en met 1 november 2021.