Nieuws

Publicatie: 2 oktober 2023

Door:


Op 27 september 2023 heeft de Europese Unie het eerste rapport over de staat van ‘The Digital Decade’ gepubliceerd. Hierin wordt gekeken of de EU op koers ligt voor het behalen van de doelen uit het Digital Decade Policy Programme 2030. Het doel van dit programma is een digitale transformatie van de EU, die gericht is op de toekomstbestendigheid van Europese inwoners en bedrijven.

Doelstellingen

Een belangrijke doelstelling is het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zo moet in 2030 minimaal 80% van de Europese bevolking digitale basisvaardigheden hebben, bijvoorbeeld het herkennen van betrouwbare informatie of het maken en bewerken van digitale content zoals sociale media berichten. Daarnaast moeten er in 2030 20 miljoen ICT-specialisten werkzaam zijn binnen de EU. Verder moet, onder meer, ten minste 90% van het Europese MKB gebruik maken van digitale technologie. Bovendien is er het voornemen dat driekwart van het bedrijfsleven zowel ‘big data’ – oftewel grote, complexe datasets – als artificiële intelligentie gebruikt. Ook moet de EU in 2030 verantwoordelijk zijn voor 20% van de wereldmarkt voor halfgeleiders.

‘Zo moet in 2030 minimaal 80% van de Europese bevolking digitale basisvaardigheden hebben.’

Overheden

Ook overheden staan onder de noemer van de Digital Decade voor grote uitdagingen;  zij  hebben een ondersteunende rol bij het realiseren van bovengenoemde doelstellingen. Daarnaast moeten belangrijke publieke diensten, zoals het aanvragen van een rijbewijs, voor 100% digitaal mogelijk zijn. Dat het digitaal mogelijk is, betekent overigens niet dat het verplicht is. Door middel van digitalisering wil de EU haar burgers nog meer vrijheid en mogelijkheden geven.

De staat van The Digital Decade

Aan de hand van de zogenaamde Digital Economy and Society Index (DESI) wordt de voortgang in kaart gebracht aan de hand van tien hoofdthema’s. Noemenswaardig zijn de thema’s ICT- vaardigheden, eCommerce (het gebruik van digitale netwerken voor handel) en eGovernment (het gebruik van digitale netwerken door overheden). De staat van The Digital Decade vat de eerste bevindingen van de DESI samen.

Digitale en ICT vaardigheden

Qua digitale en ICT vaardigheden is de EU goed op weg. Er zijn momenteel meer dan 9 miljoen ICT specialisten in de EU aan het werk. Voor 2025 is de ambitie dat dit er 10 miljoen zijn. Op dit vlak ligt de EU dus op schema. Als het gaat om digitale basisvaardigheden loopt de EU zelfs voor: meer dan 50% van de beoogde 80% van Europese burgers voldoet aan het ambitieniveau digitale vaardigheden.

eCommerce

Op eCommerce scoort de EU ook goed. Bijna 70% van de gehoopte 90% van het MKB maakt voldoende gebruik van digitale technologie. De stap voor bedrijven om aan de slag te gaan met ‘big data’ en AI blijkt echter moeilijker. Tot nu maakt maar een vijfde van het voorgenomen aantal bedrijven gebruik van ‘big data’ en maar een tiende van AI. Er is dus nog veel winst te boeken. De halfgeleider sector loopt wel op schema. Momenteel zorgt de EU voor 10% van de wereldproductie van halfgeleiders. Met het oog op de inwerkingtreding van de chipverordening op 21 september, zet Europa zich hard in om het doel om op te schalen naar 20% te behalen.

eGovernment

Op het vlak van eGovernment lijkt de EU ook sprongen te maken. Op dit moment is meer dan driekwart van de doelen voor het digitaliseren van publieke diensten voor burgers behaald. Europese inwoners kunnen bijvoorbeeld steeds vaker hun belastingaangifte digitaal doen of hebben online toegang tot hun diploma’. De digitalisering van publieke diensten voor bedrijven gaat nog sneller. 84% van deze doelen zijn al gehaald. Het lijkt er dan ook op dat overheden door de gehele EU al goed bezig zijn met het digitaliseren van hun diensten. Als u meer wilt weten over de stappen die Europese Commissie zet voor sociale zekerheid doormiddel van digitalisering, lees dan dit artikel van Kenniscentrum Europa Decentraal.

“De stap voor bedrijven om aan de slag te gaan met ‘big data’ en AI blijkt echter moeilijker.”

Drijfveren Digitalisering

Voor het doorvoeren van digitalisering binnen de EU kunnen overheden aanspraak maken op financiële ondersteuning. Er zijn vele fondsen die overheden en andere organisatie helpen om hun eigen invulling aan digitalisering te realiseren. Enkele bekende fondsen zijn de Resilience and Recovery Facility (RRF), Horizon Europe en de Connecting Europe Facility (CEF). Deze fondsen helpen met het financieren van programma’s door de gehele EU. Juist voor decentrale overheden zijn deze nuttig. Zie hierover bijvoorbeeld deze praktijkvraag over fondsen en digitalisering. Als u zelf fondsen wilt aanvragen, kijk dan ook eens op de fondsenwijzer van Kenniscentrum Europa Decentraal.

Decentrale Relevantie

Decentrale overheden spelen een instrumentale rol in de digitalisering van de EU. Vaak zijn zij het eerste aanspreekpunt van burgers en bedrijven. Zo hebben gemeenten een belangrijke rol gespeeld in de digitalisering van het aanvragen van rijbewijzen. Daarnaast dragen zij nadrukkelijk bij in het bevorderen van digitale vaardigheden bij burgers.

Bronnen

2023 Report on the state of the Digital Decade, Europese Commissie.

Europe’s Digital Decade: digital targets for 2030, Europese Commissie.

DESI 2023 dashboard for the Digital Decade, Europese Commissie.