...
Nieuws - 9 september 2019

Verlenging reactieperiode gelekaartprocedure nationale parlementen tijdens kerstreces

Bij nieuwe wetgevingsinitiatieven van de Europese Commissie krijgen nationale parlementen acht weken de tijd om deze te toetsen aan het subsidiariteits- en proportionaliteitsbeginsel. Dit noemt men ook wel de gele of oranje kaart procedure. Deze toetsingsperiode wordt altijd uitgesteld tijdens de maand augustus, oftewel het zomerreces.

...
Nieuws - 9 september 2019

Europese rekenkamer publiceert verslag over de doeltreffendheid van EU consultaties

De Europese Commissie organiseert op vaste momenten in het Europees beleidsproces online openbare raadplegingen om input van burgers en belanghebbenden te vergaren. De Europese Rekenkamer (ERK) heeft, op verzoek van het Europees Parlement, onderzocht hoe doeltreffend deze online consultaties zijn en komt tot de conclusie dat deze van hoge kwaliteit is, maar identificeert ook verbeterpunten.

...
Nieuws - 15 juli 2019

Raadpleging Horizon Europa: deel uw mening over EU-investeringen voor onderzoek en innovatie

Wat voor Europese uitdagingen zouden volgens u met EU-gesubsidieerd onderzoek aangepakt moeten worden? Horizon Europa, het EU-programma voor onderzoek en innovatie (2021-2027), is een raadpleging gestart om alle belanghebbenden te betrekken bij de implementatie van dit programma. Deel uw mening met de Europese Commissie!

...
Nieuws - 1 juli 2019

Nederland wil meer openheid in Europese wetgevingsonderhandelingen

De onderhandelingen over Europese wetgeving zijn niet transparant genoeg, wat ten koste gaat van het vertrouwen in de EU. Dat staat in een verklaring van Nederland die is ondertekend door vijf andere lidstaten.

...
Nieuws - 17 juni 2019

Een jaar AVG: Commissie brengt bewustwording in kaart

Ruim een jaar na het van toepassing worden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) blijken Europese burgers relatief goed op de hoogte te zijn van hun rechten met betrekking tot de bescherming van hun gegevens. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie.

...
Nieuws - 7 mei 2019

Commissie publiceert tussenstand Betere Regelgeving in de EU

Het mandaat van de Commissie-Juncker loopt dit jaar af. Een van de initiatieven van de Commissie Juncker was de agenda voor Betere Regelgeving (BRA), waarbij de Commissie zich committeerde aan regelgeving op basis van objectieve gegevens en een transparant proces, waarbij belanghebbenden (bedrijven, burgers en overheden) in het gehele proces worden betrokken.

...
Nieuws - 11 april 2019

Brexit-datum wederom uitgesteld, wat gaat er nu gebeuren?

Het VK en de EU hebben in 2018 een terugtrekkingsakkoord bereikt over het vertrek van het VK uit de EU (de Brexit). Het Britse parlement heeft dit terugtrekkingsakkoord echter (nog) niet goedgekeurd. De 27 blijvende EU-landen en de Britse regering hebben daarom besloten de Brexit-datum uit te stellen tot uiterlijk 31 oktober 2019.

...
Nieuws - 8 april 2019

Kabinet deelt eerste ervaringen met Uitvoeringswet AVG (UAVG)

Vorige week heeft het kabinet de eerste ervaringen met de Uitvoeringswet AVG (UAVG) gedeeld. Met deze wet, die op 16 mei 2018 is aangenomen, zijn enkele nationaalrechtelijke voorzieningen getroffen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

...
Nieuws - 28 januari 2019

Commissie maakt no deal-voorstellen bekend voor EU-visserijsector

De Brexit-datum van 29 maart komt dichterbij, terwijl het nog niet bekend is hoe de Brexit er precies uit gaat zien. Het onderhandelde terugtrekkingsakkoord wacht nog op goedkeuring van het Britse parlement en het Europees Parlement.