...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Steun verlenen: overzicht mogelijkheden

De Coronacrisis veroorzaakt verschillende nadelige economische gevolgen. Bij decentrale overheden roept dat mogelijk vragen op over hoe zij het beste de economische gevolgen van de Coronacrisis kunnen beperken.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Kan er sprake zijn van ongeoorloofde samenloop (cumulering) van staatssteun wanneer voor het steunen van ondernemingen in de coronacrisis gebruik wordt gemaakt van de de-minimisverordening?

In het kader van de economische gevolgen van de coronacrisis is onze gemeente voornemens om financiële steun te verlenen aan bepaalde ondernemingen. Kan er sprake zijn van ongeoorloofde cumulatie (samenloop) van staatssteun van andere overheden wanneer gebruik wordt gemaakt van de de-minimisverordening?

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Hoe verloopt een kennisgevingsprocedure en met welke andere verplichtingen moet rekening worden gehouden bij het gebruik van een vrijstellings­verordening?

Door de huidige coronacrisis is het voor vele ondernemingen lastig om het hoofd boven water te houden. Het tijdelijke liquiditeitskader van de Europese Commissie, dat het mogelijk maakt om steunregelingen gericht op de economische gevolgen van het coronavirus sneller goed te keuren, en de nationale financieringsmaatregelen die door het Rijk zijn genomen om getroffen ondernemingen in deze periode tegemoet te komen, bieden ondersteuning. Om overlap tussen verschillende steunregelingen te voorkomen is het wenselijk om het verstrekken van financiële steun zoveel mogelijk af te stemmen op de regelingen die volgen op het tijdelijke steunkader en de reeds bestaande en toekomstige nationale maatregelen. Sommige decentrale overheden zullen mogelijk (aanvullend) geoorloofde staatssteun willen verlenen door gebruik te maken van het reguliere staatssteunkader, bijvoorbeeld via de vrijstellingsverordeningen. Verschillende gemeenten hebben al eerder steun verleend middels een vrijstellingsverordening. Voor sommige gemeenten kan het volgen van de verplichte kennisgevingprocedure die gepaard gaat met gebruik van een vrijstellingsverordening echter nieuw zijn. Daarom zet Kenniscentrum Europa Decentraal in deze Praktijkvraag uiteen hoe dit proces in zijn werk gaat en welke andere zaken steunverlenende autoriteiten in acht dienen te nemen bij deze route.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Nationale financierings­maatregelen

Voor decentrale overheden die voornemens zijn eigen steunregelingen op te stellen is het goed van deze maatregelen kennis te nemen, om overlap tussen verschillende nationale regelingen te voorkomen.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Steun op basis van het VWEU

Lidstaten kunnen op grond van het VWEU benadeelde organisaties compenseren voor geleden schade door uitzonderlijke omstandigheden, zoals ook de corona-uitbraak.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Maatregelen die geen staatssteun vormen

De Europese Commissie heeft in een mededeling aangegeven dat lidstaten bepaalde maatregelen kunnen nemen om de economie te stimuleren die buiten de staatssteunregels vallen.

...
EU Recht en beleid - 12 juli 2023

Coronacrisis

De maatregelen die de lidstaten nemen in het kader van de bestrijding van het coronavirus hebben een grote impact op de economie. Zowel op Europees niveau als op nationaal niveau worden er maatregelen genomen om de economie te stimuleren. Hierbij moet rekening worden gehouden met de staatssteunregels.

...
Praktijkvraag - 30 mei 2024

Hoe werken de staatssteunregels bij de financiering van natuurbeheer(ders)?

Onze gemeente vraagt zich af of het mogelijk is om terreinbeherende organisaties (TBO’s) of andere natuurbeheerders financieel te ondersteunen bij hun activiteiten zonder dat er sprake is van (onrechtmatige) staatssteun. Er ligt nu bijvoorbeeld een subsidieaanvraag voor de bouw van een bezoekerscentrum.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Kunnen we een sportvereniging subsidiëren voor de bouw van hun faciliteiten?

Als (kleine) gemeente willen wij een (investerings)subsidie geven aan een sportvereniging voor de bouw van een nieuwe kantine. In het kader van de Wet Markt en Overheid (Wet M&O) en de staatssteunregels vragen wij ons af wat onze mogelijkheden zijn ten aanzien van het verlenen van deze (investerings)subsidie.

...
Praktijkvraag - 26 september 2023

Hoe kunnen we eenvoudig het staatssteundeel van een lening bepalen?

Voor (een deel van) de financiering van een project overweegt onze organisatie om een lening onder gunstige voorwaarden te verstrekken aan een onderneming. Is er een eenvoudige manier waarop we het voordeel kunnen kwantificeren, zodat duidelijk is hoeveel staatssteun er wordt verleend?