Nieuws

Publicatie: 11 april 2022

Door:


De Europese Commissie wil werk maken van het beter beheer van nutriënten zoals stikstof en fosfor. Daartoe wil ze later dit jaar met een actieplan komen voor het ‘geïntegreerd beheer van nutriënten’. In voorbereiding op dit actieplan worden belanghebbenden, waaronder decentrale overheden, gevraagd input te leveren.

Waarom een actieplan voor beheer van nutriënten?

Het nieuwe actieplan moet ertoe leiden dat de hoeveelheid nutriënten die in de omgeving terechtkomt met ten minste 50% vermindert, een doel dat de Commissie al eerder had aangekondigd. Nutriënten komen vooral vrij door landbouw en het gebruik van meststoffen en zijn een belangrijke oorzaak van de verontreiniging van water, bodem en lucht. Nutriënten veroorzaken bijvoorbeeld nitraatverontreiniging van drinkwater, fijnstofdeeltjes in de lucht en eutrofiëring (als water rijker aan nutriënten wordt, bijvoorbeeld door overbemesting, ontstaat een explosieve groei van algen en kroos die andere planten verstikken). De negatieve effecten op de volksgezondheid zijn significant.

Bouwstenen van het actieplan

Het nieuwe actieplan moet de lacunes in het huidige nutriëntenbeleid verhelpen door een meer samenhangende aanpak. Ook zal er aandacht zijn voor een betere en meer uniformer monitoring. Onderwerpen die aan de orde zullen komen, zijn bijvoorbeeld een duurzamere toepassing van nutriënten, het bij de bron aanpakken van verontreiniging door nutriënten en verduurzaming van de landbouw en andere sectoren.

Nederland is één van de landen die voor de grootste uitdaging staan bij het aanpakken van vervuiling door nutriënten uit de landbouw zoals stikstof en fosfor, volgens een eerder verslag van de Commissie.

Reageren?

Reageren op dit verzoek om input, de zogenaamde ‘call for evidence’, is mogelijk tot 26 april 2022 via deze link. Daarna zal er nog een openbare raadpleging volgen. Het actieplan zelf wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2022.

Bron

Nutriënten – actieplan voor beter beheer, Europese Commissie

Meer informatie

Uitvoering van de nitraatrichtlijn laat volgens de Europese Commissie te wensen over, zeker in Nederland, Europa Decentraal
Meststoffen, Kenniscentrum Europa Decentraal
Waterbeheer, Kenniscentrum Europa Decentraal