...
Nieuws - 5 juli 2024

Raadpleging: Emissiehandelsysteem: opslag van emissies door koolstofafvang

De Richtlijn betreffende de handel in broeikasgasemissierechten 2003/87/EC (ETS-Richtlijn) is in 2023 herzien (Richtlijn 2023/959). Op basis hiervan heeft de Europese Commissie een ontwerpbesluit opgesteld voor een gedelegeerde handeling over de opslag van broeikasgassen in producten. Er kan feedback geleverd worden op dit voorstel tot 16 juli 2024.

...
Nieuws - 8 juli 2024

Raad bepaalt standpunt over wijzigingen in EU-waterbeleid

De EU wil drie belangrijke richtlijnen op het gebied van oppervlaktewater en grondwater, waaronder de Kaderrichtlijn Water, wijzigen met als doel de waterkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van mens en milieu te beschermen. De Raad heeft nu haar standpunt bepaald over een nieuwe richtlijn die in de maak is. Deze richtlijn voegt nieuwe stoffen toe aan de lijst met verontreinigende stoffen, waaronder verschillende soorten PFAS, en stelt daarvoor milieukwaliteitsnormen.

...
Nieuws - 5 juli 2024

Raad bepaalt standpunt over herzieningen Kaderrichtlijn afvalstoffen

Op 5 juli 2023 presenteerde de Europese Commissie haar voorstellen om de Kaderrichtlijn afvalstoffen te herzien. Het gaat hierbij voornamelijk om het verminderen van voedselverspilling en textielafval. De Raad van de EU heeft zijn standpunt bepaald over deze herzieningen.

...
EU Recht en beleid - 4 juli 2024

Natuur en Biodiversiteit

De Europese Unie heeft regels opgesteld om de kwaliteit van natuur in Europa te behouden en te verbeteren door gebieden, planten en dieren te beschermen en verlies aan biodiversiteit te voorkomen. Ook is Europees beleid voor bodem, bossen en landgebruik van belang voor decentrale overheden.

...
Nieuws - 17 juni 2024

Raadpleging: Evaluatie van de uitvoering van Europees milieubeleid

De Europese Commissie publiceert eens in de twee of drie jaar een evaluatie van de uitvoering van het milieubeleid (EIR). Dit rapport stelt vast hoe het staat met de implementatie van Europees milieubeleid in de lidstaten. Decentrale overheden worden uitgenodigd om feedback te geven op de uitvoering van het Europees milieubeleid.

...
Nieuws - 24 juni 2024

Raadpleging: Evaluatie LULUCF-verordening

De Europese Commissie heeft een evaluatie van de LULUCF-verordening aangekondigd. De Verordening, die betrekking heeft op landgebruik en bosbouw, wordt geëvalueerd op effectiviteit, efficiëntie, relevantie, samenhang en toegevoegde waarde. Als onderdeel van de evaluatie, is er een raadpleging opengesteld.

...
EU Recht en beleid - 27 juni 2024

Klimaatadaptatie

De gevolgen van klimaatverandering worden in Europa steeds merkbaarder. Klimaatadaptatie, namelijk het doen van vroegtijdige aanpassingen, moet Europa klimaatbestendiger maken.

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Is onze gemeente verplicht gft-afval gescheiden in te zamelen?

We hebben begrepen dat Europese wetgeving, namelijk de Kaderrichtlijn Afvalstoffen voorschrijft dat we het gft-afval in onze gemeente gescheiden moeten inzamelen vanaf 2024. Zijn hierop uitzonderingen mogelijk?

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Hoe kunnen Europese fondsen worden ingezet in de strijd tegen energiearmoede?

Onze gemeente wil graag inwoners ondersteuning bieden vanwege de stijgende energieprijzen en het verduurzamen van hun woningen. Hiervoor kunnen wij zelf regelingen opzetten, maar zijn er ook fondsen vanuit de Europese Unie die een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van energiearmoede?

...
Praktijkvraag - 25 juni 2024

Zijn overheidsbedrijven verplicht om een energie-audit te doen?

Wij begrijpen dat er voor zogenaamde grote ondernemingen een plicht is om een energie-audit te laten doen. Geldt deze verplichting, die voortkomt uit de energie-efficiëntierichtlijn (EED), ook voor overheidsbedrijven?