Oekraïne
De oorlog in Oekraïne heeft veel gevolgen voor decentrale overheden op gebieden zoals energielevering, aanbesteding en asiel. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.
Met behulp van de Staatssteun Calculator van Europa decentraal kunnen decentrale overheden eenvoudig berekenen wat het daadwerkelijke steunelement is.
OntdekkenDe oorlog in Oekraïne heeft veel gevolgen voor decentrale overheden op gebieden zoals energielevering, aanbesteding en asiel. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.
Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering 2021 in werking getreden. Deze nieuwe wet geeft gemeenten meer regie en verantwoordelijkheid voor de inburgering van asielzoekers.
De Europese Unie heeft na de Europese migratiecrisis van 2015 maatregelen genomen om de verhoogde migratiestroom beter te reguleren. De EU streeft daarmee naar een gemeenschappelijk migratiebeleid dat effectief, humanitair en veilig is. Op deze pagina leest u meer over migratie.
Decentrale overheden hebben steeds meer aandacht voor onderzoek en innovatief aanbesteden. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om innovatieve producten en diensten aan te schaffen om toekomstige groei te bevorderen en de efficiëntie en kwaliteit van hun diensten te verbeteren. Dit kan onder meer door middel van een innovatiepartnerschap of de concurrentiegerichte dialoog. Onder meer in de aanbestedingsrichtlijnen (bijvoorbeeld Richtlijn 2014/24) wordt aandacht besteed aan innovatie.
De EU streeft naar een doeltreffend terugkeerbeleid. Onderdanen van derde landen die niet rechtmatig in een lidstaat verblijven zullen moeten worden teruggestuurd. Dit geldt ook voor asielzoekers waarvan de asielaanvraag is afgewezen.
Een belangrijk onderdeel van het Europese gemeenschappelijk beleid is het asielbeleid. Het gaat onder meer over de vraag wie er als vluchteling kan worden aangemerkt, welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van de asielaanvraag en aan welke normen de opvang moet voldoen. Op deze pagina vindt u meer informatie over het gemeenschappelijk asielbeleid.
De Europese Unie is actief op gebieden met betrekking tot integratie en inburgering, bijvoorbeeld met actieplannen voor sociale integratie. Op deze pagina leest u meer daarover.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Hierbij werken zij samen met gemeenten, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe opvanglocatie in een gemeente wordt geopend. Wanneer een asielzoeker een verblijfsvergunning verkrijgt, wordt hij daarmee statushouder. Gemeenten dienen dan te zorgen voor passende huisvesting voor statushouders.
De bescherming van grondwater is een prioriteit in het Europese milieubeleid. Een goede toestand van het grondwater is namelijk van belang voor drinkwaterbronnen en ecosystemen. Verontreiniging en onttrekking van water leiden tot de verslechtering van het grondwaterpeil en de grondwaterkwaliteit.
Er bestaan Europese regels die relevant zijn voor onder meer arbeidsmigratie, gezinshereniging en irreguliere migratie. Op deze pagina leest u meer over deze onderwerpen.
Industriële productieprocessen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de vervuiling in Europa. Om het milieu te beschermen zijn er Europese regels opgesteld om schadelijke industriële emissies en dus afvalstoffen in de lucht, water en bodem te beheersen en te voorkomen.
Om rampen met chemische stoffen te voorkomen zijn er op Europees niveau ook maatregelen genomen. Deze zijn o.a. vastgelegd in de Seveso-richtlijn. Decentrale overheden spelen een grote rol bij het voorkomen van rampen met chemische stoffen