Overheidsinstanties en bedrijven zijn op veel onderwerpen verplicht om rapportages bij te houden over de handhaving en monitoring van EU-wetgeving op nationaal en decentraal niveau. De administratieve lasten die dit met zich mee brengt, zijn echter zo hoog dat dit kan leiden tot overbelasting. Op 17 oktober 2023 heeft de Europese Commissie daarom negen voorstellen gepresenteerd om rapportagevereisten beter af te stemmen op de werkpraktijk.
Rationalisering van de rapportagevereisten
De voorstellen van de Commissie zijn gepresenteerd in het kader van het programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT). Het doel van dit programma is het versimpelen en toekomstbestendiger maken van Europese wet- en regelgeving. De uitvoerbaarheid van regels en het tegengaan van overbelasting zijn hierin belangrijke pijlers. De Commissie hoopt door het herstructureren van de rapportagevereisten de administratieve lasten van zowel het midden- en kleinbedrijf als overheidsinstanties terug te dringen.
Concrete hervormingen
De negen Commissievoorstellen beslaan een breed scala aan onderwerpen, waaronder wegvervoer, voedsel, financiële diensten en patiëntenrechten. De voorstellen maken deel uit van een continu proces waarin gekeken wordt naar bestaande rapportageverplichtingen om te zien of ze nog zinvol zijn en of de efficiëntie van het rapportageproces kan worden vergroot. Concreet voorzien de initiatieven in de schrapping van rapportageverplichtingen, bijvoorbeeld in gevallen van overlap tussen rapportages van ondernemingen en overheidsinstanties. In een aantal sectoren wordt de frequentie van rapportageverplichtingen verlaagd. In de financiële sector voorzien de voorstellen daarnaast in een meer gestroomlijnde uitwisseling van data tussen autoriteiten om de noodzaak van rapportage te verminderen. De voorstellen beogen via deze wegen de administratieve lasten van zowel het bedrijfsleven als overheidsinstanties te verlagen.
Feedbackronde
Er kunnen tot en met 19 december zienswijzen ingezonden worden op de gepubliceerde Commissie voorstellen. Deze wordt vervolgens door de Commissie samengevat en voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad voor de onderhandelingen over de voorstellen. De volgende voorstellen staan open voor feedback:
- Verslaggevingsverminderingpakket – wijzigingen van de ESA, ESRB en InvestEU-regelgeving
- Uitstel van termijnen binnen de Richtlijn betreffende de jaarlijkse financiële overzichten voor de goedkeuring van bepaalde ESRS
- Voorstel voor een richtlijn over de vereenvoudiging van rapportageverplichtingen in milieuregelgeving
- Rationalisatie van rapportageverplichtingen – schets van ontwerpvoorstellen op het gebied van mobiliteit en transport
- Voorstel voor een Besluit tot wijziging van Richtlijn 2014/62/EU betreffende bepaalde rapportagevereisten
- Rationalisatie van rapportageverplichtingen
Bron
Commissie presenteert voorstellen tot aanpassing en schrapping van rapportageverplichtingen – Expertisecentrum Europees Recht
Meer informatie
Betere Regelgeving – Kenniscentrum Europa Decentraal